Statsminister Olof Palme mördades efter ett biobesök fredagen den 28 februari 1986. Förutredningen lades ner 2020 av chefsåklagare Krister Petersson. Han pekade ut Stig Engström, även kallad Skandiamannen, som huvudmisstänkt.
Statsminister Olof Palme mördades efter ett biobesök fredagen den 28 februari 1986. Förutredningen lades ner 2020 av chefsåklagare Krister Petersson. Han pekade ut Stig Engström, även kallad Skandiamannen, som huvudmisstänkt. Bild: LASSE HEDBERG

Teorierna om mordet på statsminister Olof Palme

Det har gått 38 år sedan statsminister Olof Palme sköts till döds. Nu släpps ”Den sista boken om mordet på Olof Palme” av Jon Jordås, som lanserar ännu en teori av vem som ligger bakom mordet. GP har listat några mer eller mindre sannolika spår som dykt upp sedan den 28 februari 1986.

ANNONS
|

33-åringen

Victor Gunnarsson, eller 33-åringen som han kallades i media, var den första personen att anhållas för mordet efter tips om att han ska ha gett uttryck för ett stort Palmehat. Han släpptes dock på grund av bristande bevis och avskrevs som misstänkt.

PKK-spåret

Tidigt blev polisutredningen med spaningsledare Hans Holmér i spetsen intresserade av kurdiska PKK. Motivet trodde man kunde vara att Palmes regering terrorstämplat PKK. Inget samband mellan organisationen och mordet har kunnat styrkas.

Christer Pettersson

Christer Pettersson var en missbrukare känd av polisen som rörde sig ofta i de aktuella kvarteren. Han var tidigare dömd för våldsbrott och dråp. Pettersson pekades ut av kronvittnet Lisbeth Palme under en vittneskonfrontation men vittnesmålets tillförlitlighet har i efterhand ifrågasatts.

ANNONS

1989 fälldes han i tingsrätten. Han är därmed den enda personen som dömts för mordet på Olof Palme. Han friades emellertid i hovrätten.

Sydafrikaspåret

Olof Palme var aktiv kampen mot apartheidregimen i Sydafrika. Enligt Sydafrikaspåret skulle det vara motivet till att den sydafrikanska säkerhetstjänsten som utfört mordet.

Stay behind

Stay behind-spåret antyder att Olof Palme mördades av ett nätverk inom eller nära den svenska militären, kopplat till den hemliga, Nato-kontrollerade Stay behind-organisationen. Teorin bygger på misstankar om att Palme sågs som ett hot mot Sveriges neutralitet och säkerhetspolitiska linje.

Polisspåret

Det finns flera teorier om att mordet genomfördes av poliser som därefter försvårade spaningsarbetet. Anledningen skulle ha varit politiska motiv.

Säpospåret

En annan närliggande teori är att Säpo eller någon person inom säkerhetspolisen skulle ligga bakom mordet. Enligt sönerna skulle Palme ha ansökt om livvaktsskydd för mordnatten, men inte fått det.

Efter att Hans Holmér fick avgå som spaningsledare skrev han en bok om mordet på Olof Palme som han döpte till ”Olof Palme är skjuten”. Om man tar första bokstaven i varje ord och vänder på det blir det Säpo...vilket har gett näring åt konspirationsteorin.

Skandiamannen

Stig Engström, också kallad Skandiamannen, arbetade på försäkringsbolaget Skandia nära mordplatsen och jobbade sent 28 februari 1986. Han var tidigt med i utredningen som vittne.

ANNONS

2018 pekades han ut som mördaren i ett reportage i magasinet Filter, som sedermera blev en bok av Thomas Pettersson. Skandiamannens tillgång till vapen och hans antipati mot Palme beskrivs som bakomliggande motiv.

2020 meddelade chefsåklagare Krister Petersson att Stig Engström är den troliga mördaren, men att förundersökningen läggs ned då Engström är död.

Ted Gärdestad

Kort efter mordet började det spridas rykten om att Ted Gärdestad skulle ha varit inblandad i mordet. Artisten befann sig dock i Grekland under mordnatten och kunde därmed bevisa att han inte skjutit Sveriges statsminister.

Lisbeth Palme

En av de mer fantasifulla teorierna är att Lisbeth Palme skulle ha låtit skjuta i ihjäl sin egen make. Motivet skulle ha varit att hon haft en affär med den grekiske premiärminister Andreas Papandreou.

Iscensatt sin egen död

En annan konspirationsteori av det mer osannolika slaget är att Palme skulle ha iscensatt sin egen död och lämnat landet. Skälet ska enligt teorin ha varit att han blivit smittad av hiv.

Grandmannen

Jon Jordås bok redogör för teorin om att Christer A, eller Grandmannen som han också har kallats, är mördaren. Grandmannen, som har fått sitt epitet efter biografen som statsministern besökte tidigare under mordnatten, ägde en magnumrevolver. Han ska ha haft ett så starkt Palmehat att han skjutit mot sin tv när statsministern dök upp i bild enligt rykten. Grandmannen saknade alibi för mordnatten.

ANNONS

Jon Jordås har låtit göra en AI-jämförelse mellan Grandmannen och en fantombild som Mårten Palme hjälpte till att ta fram och funnit dem lika. Motivet, menar han, ska ha varit att Grandmannen förlorat pengar på börsen i samband med en skattehöjning.

LÄS MER:Recension: ”Den sista boken om mordet på Olof Palme”

LÄS MER:Recension: ”Koryféerna – en konspirationsroman” av Lena Andersson

LÄS MER:Vi är alla privatspanare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS