”The Crown”-skådespelare försvarar ifrågasatt scen

Intervjun där prinsessan Diana medger att hon kände till sin makes otrohet har återskapats ord för ord i den kommande säsongen av ”The Crown” – tvärtemot kungafamiljens önskan. Nu försvarar skådespelaren Prasanna Puwanarajah, som spelar intervjuaren Martin Bashir, beslutet.

ANNONS
|

Kritiken som brukar omge varje säsong av ”The Crown” har intensifierats när seriens tidslinje börjar närma sig samtiden. I den kommande och femte säsongen skildras framförallt skilsmässan mellan dåvarande prins Charles och prinsessan Diana.

Ett avsnitt kommer även att skildra den kontroversiella intervju som gjordes med prinsessan Diana i BBC-programmet ”Panorama” i november 1995. Intervjun gjordes av reportern Martin Bashir och slog ner som en bomb i Storbritannien. För första gången pratade prinsessan Diana öppet om sin förlossningsdepression, det självskadebeteende som följde, sina ätstörningar och hovets kalla bemötande av hennes mående.

Det var också i denna intervju som prinsessan Diana kommenterade sin makes relation med Camilla Parker-Bowles (numera Camilla av Storbritannien) med den välkända repliken: ”Vi var tre i äktenskapet, så det var en aning trångt.”

ANNONS

Prins William motsätter sig visning av intervjun

Intervjun med Martin Bashir har varit föremål för en utförlig utredning. I den så kallade Dysonrapporten från 2021 avslöjades att Bashir hade förfalskat bankutdrag som insinuerade att personer i prinsessan Dianas närhet sålde hemligheter till pressen. Bashir erbjöd sig sedan att utreda läckan för att vinna prinsessans förtroende och slutligen kunna arrangera den timslånga intervjun med henne.

Efter att rapporten publicerats hävdade prins William att Bashirs agerande hade skyndat på föräldrarnas skilsmässa och eldat på hans mammas känsla av utsatthet och paranoia. Han uttryckte även önskningar om att intervjun aldrig mer skulle visas. BBC beslutade efter rapporten att inte sända någon del av intervjun utan att sätta den i en förklarande kontext.

Trots önskningarna från kungafamiljen om att intervjun inte ska visas har ”The Crown” valt att återskapa delar av intervjun. Serien kommer också att skildra Bashirs agerande och konflikter inne på BBC.

Återskapar intervjun i detalj

Martin Bashir spelas i ”The Crown” av Prasanna Puwanarajah. Han spelade rollen som Bashir redan 2013, då i filmen ”Diana” med Naomi Watts i titelrollen. Han försvarar beslutet att ha med intervjun i serien, enligt The Guardian.

”Programmet är nu en del av vårt kollektiva medvetande, vår historia, och att inte göra scenen utförligt hade varit att stänga ute publiken från en viktig dramatisk händelse.”

ANNONS

Han och Elizabeth Debicki, som spelar prinsessan Diana i säsong fem, har studerat intervjun noga för att exakt kunna återskapa tonfall och kroppsspråk.

”Bilderna är så välkända att det hade blivit distraherande om vi inte gjorde det ordentligt”, säger Prasanna Puwanarajah.

Puwanarajah tillbakavisar också kritiken att Peter Morgan, som ligger bakom ”The Crown”, skulle utnyttja tragiska händelser för ekonomisk vinning.

“Peter är inte sensationslysten. Han är mer av en antropolog, tycker jag. Han har alltid varit en uppmärksam dramatiker och han träder försiktigt genom gränslandet mellan offentliga händelser och vad som skett i människors privata liv.”

Säsong fem av ”The Crown” har premiär på Netflix den nionde november.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:"The Crowns" trailer får varningstext

LÄS MER:Nu svarar ”The Crowns” skapare på kritiken

LÄS MER:Nya drottningen om "The crown" – "en hyllning"

LÄS MER:Dokumentär om Harry och Meghan skjuts upp

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS