The Smiths-basisten Andy Rourke är död

Andy Rourke, som spelade bas i det legendariska indiebandet The Smiths, har gått bort efter en längre tids sjukdom, rapporterar The Guardian. Han blev 59 år.

ANNONS
|

Andy Rourke hade under en längre tid lidit av cancer i bukspottskörteln. Det var gitarristen Johnny Marr som delade med sig av nyheten att hans The Smiths-kollega gått bort.

”Andy kommer bli ihågkommen som en vänlig och vacker själ av de som kände honom och som en ytterst begåvad musiker av musikfans”, skriver Johnny Marr på Twitter.

Andy Rourke hade en speciell och melodisk stil i sitt basspelande, vilket kan höras på The Smiths-klassiker som ”There is a light that never goes out” och ”This charming man”. Rourke spelade också bas på flera av frontmannen Morrisseys sololåtar efter att bandet splittrats.

ANNONS

Suede-medlemmen: ”En sällsynt basist”

I supergruppen Freebass spelade han tillsammans med New Orders Peter Hook och The Stone Roses Mani. Han spelade även in musik tillsammans med Sinead O’Connor, The Pretenders och Ian Brown.

Många hyllar nu Andy Rourke på sociala medier. Bland annat skriver britpopbandet Suedes basist Mat Osman att Rourke var en ”total one-off”.

”En sällsynt basist vars sound du kände igen omedelbart”, skriver han i en tweet.

Andy Rourke blev 59 år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS