Tidskriften ”Tid” skildrar Eritreas fängslade journalister

Det är 20 år sedan den eritreanska regimen stängde ner all oberoende media i landet och arresterade journalister, kulturarbetare och politiker. I tidskriften ”Tid” vill Ghirmay Yohannes berätta vilka de fängslade journalisterna var – och vad som hänt med dem sedan dess.

ANNONS
|

I september 2001 stängde den eritreanska regimen ner all oberoende media och grep de journalister och kulturarbetare som krävde yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i landet, däribland göteborgaren Dawit Isaak. Det är två decennier sedan, men fortfarande har den eritreanska regeringen inte gett några officiella uttalanden om vad som hänt dem.

LÄS MER:FN-experter: Släpp Dawit Isaak

Som redaktör för tidskriften ”Tid” vill journalisten och författaren Ghirmay Yohannes teckna porträtt av de journalister, kulturpersonligheter och redaktörer som försvann.

– Vi fortsätter att kämpa för att de ska bli fria, samtidigt som Eritreas regering gör allt för att hela världen ska glömma dem. Jag vill minnas dem och deras arbete och vara en röst för de röstlösa i fängelset, säger han.

ANNONS

Porträttera de oskyldigt fängslade

Ghirmay Yohannes är själv från Eritrea och kom till Sverige som fristadskonstnär 2016. Sedan dess är han verksam i Göteborg, som författare, poet och filmare. Texterna i ”Tid” är bland andra skrivna av Aaron Berhane och Tedros Abraham Tsegay som var en del av redaktionen på tidningen Setit, där Dawit Isaak arbetade.

LÄS MER:Sverige har inte gjort allt de kan för att få Dawit Isaak fri

– Jag ville få flera olika personer att bidra och att det skulle vara journalister, författare och vänner till de som porträtteras. Jag försökte balansera porträtten med berättelser om var de växte upp, hur de var som personer och hur viktigt deras arbete var, säger Ghirmay Yohannes.

Fakta: ”ግዜ/ Tid/ Time”’

”Tid” är ett tidskriftsnummer där journalister, dramatiker och redaktörer som fängslades i Eritrea för 20 år sedan porträtteras.

Tidskriften är gjord av den Göteborgsbaserade före detta fristadsförfattaren Ghirmay Yohannes tillsammans med bland annat PEN Eritrea och Ord&Bild.

Tidskriften är på svenska, engelska och tigrinja och kan beställas via nvdistro@natverkstan.net.

GP Kultur publicerar torsdagen 23 september ett utdrag ur numret, där Dawit Isaak porträtteras av Tedros Abraham Tsegay, som var medlem i Setits redaktion.

Ghirmay Yohannes medverkar på Bokmässan lördag 25 september i ett samtal om Eritrea och de fängslade journalisterna.

I tidskriften finns bland annat porträtt av Milkas Mihreteab, Idris Abu'Are och såklart Dawit Isaak själv. Ghirmay Yohannes kände till de flesta av dem sedan tidigare, eftersom han själv varit aktiv i flera tidningar i Eritrea som skribent, men några av namnen var nya för honom.

LÄS MER:Göteborg bör ta emot fler flyende fristadsförfattare

– Jag hoppas att fler kan lära sig något de inte redan visste om de här personerna. Tidskriften kommer också ut på tre språk, svenska, engelska och tigrinja. Jag hoppas att den kan nå läsare även i andra delar av Europa, som Storbritannien, Tyskland och Frankrike, säger han.

Tidskriften ”Tid” ges ut på tre språk.
Tidskriften ”Tid” ges ut på tre språk. Bild: Pressbild

Vill få fler att uppmärksamma situationen

Eritrea är en av världens hårdaste diktaturer och har en hårt begränsad yttrande- och tryckfrihet. Sommaren 2018 inrättades ett historiskt fredsavtal mellan Eritrea och Etiopien, där eritreanska regeringssoldater nu anklagas för att ha begått grova övergrepp och människorättsbrott mot civila under kriget i den etiopiska delstaten Tigray. Trots förhoppningar från omvärlden har fredsavtalet inte inneburit någon förbättrad situation i Eritrea.

ANNONS

– Jag följer hur situationen i landet utvecklar sig hela tiden. Jag försöker att lyssna efter goda nyheter, goda saker om Eritrea, men tyvärr är allt jag hör dåligt. Så många människor flyr fortfarande därifrån, så många går hungriga och sjuka, säger Ghirmay Yohannes.

LÄS MER:"Det är regeringens skyldighet att kämpa för Dawit"

Nu hoppas han att arbetet med tidskriften ”Tid” ska få fler att uppmärksamma vad som händer i Eritrea, inte minst politiker och organisationer som har makt att förändra och ställa krav.

– Jag vill att de som har makt att sätta press på Eritreas regering ska öppna öronen och lyssna nu, att de ska höra rösterna från journalisterna som fortfarande sitter oskyldiga i fängelse.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS