Tio efterlängtade filmer som har premiär på bio i sommar

Science fiction, skräck eller animerad barnfilm? Det är bara att välja och vraka. Sommarens biorepertoar bjuder på äventyr i en rad genrer, dessutom både uppföljare och debuter.

ANNONS
|

Den efterlängtade uppföljaren till Pixars animerade mästerverk ”Insidan ut” får premiär 17 juli – samma dag som katastroffilmen ”Twisters” i nytappning samt musikfilmen ”Sommartider” som berättar historien om ett av Sveriges mest folkkära popband: Gyllene tider.

Innan dess kan du dessutom njuta av grekiske ”Poor things”-regissören Yorgos Lantimos senaste drama ”Kinds of kindness” – där Willem Dafoe och Emma Stone återförenas. Här tipsar GP om sommarens hetaste biofilmer:

Biofilmerna sommaren 2024
Bild: Walt Disney pictures

”Kinds of kindness” (Regi: Yorgos Lanthimos)

Dramakomedi. ”Poor things”-regissörens nya mörka drama hade världspremiär i Cannes i våras. Här återförenas Willem Dafoe och Emma Stone i en tredelad fabel som kretsar kring några diametralt olika mystiska människoöden. Andra medverkande är Jesse Plemons och Margret Qualley. Premiär 28 juni.
Biofilmerna sommaren 2024
Bild: UIP

”Dumma mej 4” (Regi: Chris Renaud)

Animerat äventyr. I den första ”Dumma mej”-filmen på sju år får den numera snälla superskurken Gru en ny fiende i Maxime Le Mal och hans femme fatale-flickvän Valentina. Gru och familjen tvingas på flykt. Den som längtar efter fler minioner lär inte bli besviken. Premiär 3 juli.
Biofilmerna sommaren 2024
Bild: Nordisk film

”Sommartider” (Regi: Per Simonsson)

Biografifilm. Nu kommer biofilmen om Gyllene tider, popbandet som gjorde succé i Sverige på 1980-talet. I rollen som Per Gessle syns Valdemar Wahlbeck, son till komikern Peter Wahlbeck, och trummisen Micke Syd spelas av Phoenix Parnevik. Premiär 17 juli.
Biofilmerna sommaren 2024
Bild: Warner bros.

”Twister” (Regi: Lee Isaac Chung)

Katastroffilm. Det blåser rejält i uppföljaren till Jan de Bonts actionrulle som blev den näst största biosuccén globalt 1996 efter ”Independence day”. Stormjägare dyker här än en gång upp och riskerar livet för att utveckla ett nytt vädervarningssystem. I huvudrollerna syns Daisy Edgar-Jones, Glen Powell och Anthony Ramos. Premiär: 17 juli.
Biofilmerna sommaren 2024
Bild: Walt Disney pictures

”Insidan ut 2” (Regi: Kelsey Mann)

Animerat äventyr. I uppföljaren till Pixars mästerverk ”Insidan ut” dyker nya känslor upp. Ängslan, Avund och Pinsamhet slåss nu också om uppmärksamhet i huvudpersonen Jennys huvud, när puberteten är ett faktum. Premiär: 17 juli.
Biofilmerna sommaren 2024
Bild: Nonstop entertainment

”Aftersun” (Regi Charlotte Wells)

Drama. En ung pappa och hans 11-åriga dotter åker charter till Turkiet. Medan de latar sig i solen inser åskådarna att allt inte står helt rätt till. Missade du förra årets absolut bästa film får du en ny chans i sommar – under Hagabions filmfrossa som pågår 5-25 juli. Charlotte Welles debutfilm, det känsloladdade far-dotter-dramat ”Aftersun”, framkallar starka reaktioner hos biopubliken. Visas: 6 juli och 10 juli
Biofilmerna sommaren 2024
Bild: Njutafilms

”Låt mig gå” (Regi: Maxime Rappaz)

Drama. Schweiziske filmaren Maxime Rappaz debuterar med ett prisat drama om en sömmerska vars rullstolsburne son är i behov av mycket hjälp. Mamman är självuppoffrande, men en dag i veckan tar hon in på ett hotell för att ha sex med okända män. Kvinnlig lust och längtan efter anknytning står i centrum för berättelsen. Premiär: 19 juli.
Biofilmerna sommaren 2024
Bild: Walt Disney pictures

”Deadpool & Wolverine” (Regi: Shawn Levy)

Actionkomedi. Uppföljaren till ”Deadpool 2” från 2018 spelades in i London förra våren och är den trettiofjärde filmen i Marvels filmiska universum. Den vilt skojande antihjälten Deadpool får där sällskap av Wolverine, ”Järven”, som funnits med i Marvels serier sedan 1970-talet och kommit att bli en frontfigur för filmserien om mutanterna i X-men. Premiär: 24 juli.
Biofilmerna sommaren 2024
Bild: Walt Disney pictures

”Alien: Romulus” (Regi: Fede Alvarez)

Sci-fi. Nu kommer den efterlängtade sjunde delen i ”Alien”-serien, som utspelar sig mellan ”klassikern ”Alien” (1979) och ”Aliens” (1986). Vi får följa en grupp unga kolonisatörer som röjer ut en övergiven rymdstation och ställs öga mot öga med den mest skrämmande livsformen i världsrymden. Premiär: 14 augusti.
Biofilmerna sommaren 2024
Bild: UIP

”Maxxxine” (Regi: Ti West)

Skräck. Nu kommer den för många efterlängtade sista delen i Ti Wests psykologiska skräcktrilogi med Mia Goth som den allt galnare huvudrollsinnehavaren Pearl. Varför slasher-filmseriens andra del ”Pearl” (2022) aldrig fick någon svensk biopremiär förblir en gåta. I första delen ”X” spelar ett filmteam in en p-rulle i en lada på 1970-talet när de blir brutalt mördade. Premiär: 16 augusti.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS