Tributeshowen Brit Floyd hyllar Pink Floyd i Partille arena

Damian Darlington upptäckte Pink Floyd när han var tretton år.
Nu reser han världen runt med en stor hyllningsshow och gör allt för att kopiera det klassiska bandet in i minsta detalj.
– Vi har högre ambitionsnivå än de flesta, säger han inför konserten i Partille arena den 8 oktober.

ANNONS
|

Tribute-banden har vuxit till en egen industri som lever sitt eget liv lite vid sidan av de ”vanliga” konserterna. Band som anstränger sig för att helt enkelt härma sina förlagor efter bästa förmåga. Många befinner sig på klubb- eller krogscensnivå men det saknas inte storskaliga satsningar.

– Vi är väl två-tre akter som är på den högsta nivån rent produktionsmässigt. Vi har spelat på klassiska ställen som Royal Albert hall och Red rocks, konstaterar Damian Darlington.

En 55-årig man från Middlesbrough som sedan 2011 driver, äger och utvecklar konceptet Brit Floyd”. Han började som gitarrist men är numera inte bara frontman på scen utan ansvarig för hela produktionen med stora skärmar, laserteknik och tolv musiker och sångare.

ANNONS

Replica av Pink Floyds ”The Division Bell”-turné

För varje turné är det ett nytt tema som gäller och den föreställning som kommer till Partille arena är en replica av Pink Floyds ”The Division Bell”-turné som rullade runt jorden för 30 år sedan och finns dokumenterad på livealbumet ”Pulse”.

Originalet. David Gilmour och Pink Floyd på Ullevi 1994.
Originalet. David Gilmour och Pink Floyd på Ullevi 1994. Bild: Pontus Höök

– Vi utgår från de gamla låtlistorna och försöker återskapa showen och musiken så noggrant som möjligt. Sedan är det klart att det finns en annan teknik för det visuella idag som vi omfamnar och använder, säger Damian Darlington.

– Pink Floyd var sanna pionjärer med sina arenashower. De var först med sådant som vi numera tar för givet.

Drömmer om The sphere i Las Vegas

Damian Darlington konstaterar att publiken som kommer till Brit Floyds konserter är mer blandad än man kanske kan tro. Där finns de gamla fansen som vill återuppleva gamla minnen men också de som var för unga för att hinna se originalet.

Själv upptäcker han hela tiden nya detaljer i Pink Floyds universum och menar att musiken är komplex men ändå tillgänglig. Däremot tror han inte att Pink Floyd skulle funka som avatarer enligt Abba-modell.

– Pink Floyd var inte alls flamboyant på det sättet. Däremot är det en dröm jag har att få sätta upp en Brit Floyd-show i The sphere i Las Vegas.

ANNONS

Men först Partille arena?

– Absolut. Och det ser jag fram emot.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS