Mellopublikens nya utmaning – epadunk

Elov & Beny hör till kvällens favoriter. Många tror att de ska gå vidare till semifinalen, andra menar att de redan är finalklara. Så varför är epadunkarna från Örebro så försiktiga?

ANNONS
|

Var tid har sina prövningar. Inte minst i Melodifestivalens värld. För tio år sedan härjades programmet två gånger om av Sean Banan. För fem år sedan var det plojbandet Rolandz och Edward Blom med sin jättehummer som plågade Mellopubliken. Nu drar ännu ett rikstäckande lågtryck in över tävlingen – epadunk.

Enligt en TT-artikel tidigare i veckan har Elov & Beny ”oddsen emot sig” i kvällens deltävling av Melodifestivalen. ”Åker vi ut blir ingen förvånad och går vi vidare så är det vi som är årets skräll”, har Oscar ”Beny” Kilenius sagt i ett par intervjuer nu. Man undrar ... ehh?

ANNONS

Örebroduons sommarhit ”Bubbel på balkongen” har i skrivande stund runt 30 000 000 streams bara på Spotify och när de har rivit taket av Scandinavium i kväll med sitt partysugna bidrag ”Raggen går” lär den siffran skjuta i höjden ännu mer.

Deras genre epadunk, om sex, supa och traktorer, är en av de mest populära musikaliska arter som överhuvudtaget existerar just nu. ”Den andra stora trenden (förutom hiphop) är den relativt nya genren epadunk som fullkomligt har exploderat i år”, sade till exempel Johan Seidefors, nordisk innehållschef på Spotify, när han sammanfattade musikåret 2022.

Dessutom satt duons genrep inför ett slutsålt Scandinavium i går kväll som en jäkla smäck. Eller truckerkeps snarare. Så vi högg tag i duon direkt efter genrepet för att ställa en synnerligen relevant fråga

Är det inte dags att sluta spela underdog nu?

– (skratt) Jo kanske det, men jag gick på de första oddsen. Enligt dem var vi tydligen chanslösa och jag rättade mig efter det. Men när de fick höra låten ändrades oddsen. Så visst, jag tror inte alls det är omöjligt med en plats i semifinalen eller rent av i finalen. Det vore underbart, säger Oscar ”Beny” Kilenius.

ANNONS

Ni drog ner rejält med applåder på genrepet. Hur kändes det där uppe?

– Det var fantastiskt kul! Det kändes som att taket lyftes, säger Beny.

– Vi hörde inte publiken så bra på grund av våra in ears men vi SÅG dem! Jäklar vilket tryck. Det är bra för självförtroendet att mötas av 10 000 glada göteborgare, säger Mattias ”Elov” Elovsson.

Hur går tankarna inför kvällens tävling?

– Ja du ... vi gjorde många ändringar sent inpå genrepet och det kändes som att det funkade bra. Så nu blir det nog inga fler nya grejer. Vi får nöta in det vi redan har, säger Beny.

Hur ska man beskriva epadunk för den som kanske har bott under en sten i tio år?

– Det är rätt enkel musik med en glad, problemfri livsinställning. Fullt ös helt enkelt, säger Elov.

Så epadunken är här för att stanna?

– Ja absolut! Vi bryter ny mark i Melodifestivalen och banar väg för epadunkens genombrott i tv, spår Beny.

LÄS MER:Melodifestivalen är platt, proffsig och prisvärd

LÄS MER:De går vidare – så slutar Melodifestivalen i Göteborg

LÄS MER:Så blev epa-dunk en topplistesuccé

LÄS MER:Svenskarna lyssnar på epa-dunk och hiphop

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS