Snart dags för ”På spåret” – här är säsongens alla tävlande och artister

Om en månad drar årets säsong av ”På spåret” i gång. SVT:s tittarsuccé bjuder på flera nya namn, både i burarna och på scenen.

ANNONS
|

Årets ”På spåret” i SVT blir programmets 33:e säsong. Och med en ständig förstaplats på tittartoppen är det svårt att beskriva ”På spåret” som något annat än en succé. Skulle väl vara en dundersuccé då.

Förra årets vinnarduo Cecilia Düringer och Jonatan Unge är såklart tillbaks på banan igen.

”Tror vi att vi kommer upprepa förra säsongens lyckträff? Nä. Så varför ställa upp igen? För att ingen minns ett par fegisar. Men aldrig att jag skulle sätta mig i den där buren utan underbara Jonatan vid min sida. Han är den bästa partner någon kan önska sig”, säger Cecilia Düringer i en kommentar.

ANNONS

På spåret drar igång fredag 18 november

De ställs mot bland andra debutanten Hasse Aro och Camilla Läckberg, som har tävlat tidigare. ”Det känns både hedrande och lite läskigt att vara med i ’På spåret’. Tur då att jag har en trygg partner’, säger Hasse Aro i SVT:s pressrelease.

Precis som TV3-profilen Hasse Aro är också artisten Marit Bergman och vetenskapsjournalisten Karin Bojs nya för säsongen.

”Jag träffade Kristian (Luuk, red:s anm) på krogen och sa i ett lätt påstruket tillstånd att jag ville tävla i ’På spåret’ eftersom jag är så väldigt allmänbildad. Morgonen efter insåg jag att jag måste få med mig nån riktigt smart person för att inte ramla ner från min höga häst. Karin Bojs, vars texter jag länge läst, dök upp i huvudet som den perfekta tävlingspartnern”, säger Marit Bergman i en kommentar.

Årets säsong av ”På spåret” drar igång fredag 18 november kl 20 med de tävlande i grupp ett.

  • Marie Agerhäll och Fritte Fritzson (nykomlingar) Marie Agerhäll är journalist, manusförfattare, regissör och skådespelare, kanske mest känd från SVT:s humorserie Dips. Fritte Fritzson är en utbildad arkitekt som sadlade om till komiker. Han ligger också bakom den populärvetenskapliga podcasten “Allt du velat veta”.
  • Lena Nordlund och Niklas Källner (nykomlingar). Lena Nordlund är vetenskapsjournalist och programledare i radio. Dessutom utbildad kemiingenjör med examen från KTH. Niklas Källner är också han journalist och programledare i tv, kanske mest känd för att gå runt med en jättelik mikrofon och skapa dålig stämning.
  • Ina Lundström och Hanna Hellquist. Ina Lundström känner ni igen som ståuppkomiker, medlem i den framgångsrika trion som ligger bakom podden Flashback forever och numera också radiomedarbetare i Göteborgs-Postens nyhetsshow. Ina Lundström tävlar med DN-journalisten och programledaren Hanna Hellquist. I våras tog sig duon hela vägen till final där de dock besegrades grundligt av Cecilia Düringer och Jonatan Unge.

De tävlande i grupp två utgörs av:

  • Hasse Aro (nykomling) och Camilla Läckberg. Hasse Aro är mest känd för att ha lett ”Efterlyst” i TV3 sedan 1991 men arbetar också som tv-producent. Camilla Läckberg är civilekonomen från Handels i Göteborg som för 20 år sedan skrev en deckare och ... tja, slog igenom. Numera är hon en ohyggligt framgångsrik deckarförfattare vars böcker har översatts till 40 språk
  • Emma Peters och Christopher Garplind (nykomlingar). Emma Peters är skådespelare med erfarenhet från Dramaten och Riksteatern, och dessutom medlem i humorgruppen Grotesco. Emma tävlar med Christopher Garplind, programledare för ”Cyklopernas land” i SVT och ”Eftermiddag i P3” (tillsammans med Hanna Hellquist och Emma Molin).
  • Cecilia Düringer och Jonatan Unge (regerande mästare) Cecilia Düringer är gymnasielärare och programleder podden P3 Historia. Jonatan Unge är bland mycket annat en komiker och låg senast bakom serien ”Drugdealer” på SVT Play. Men framförallt är radarparet Cecilia och Jonatan grymt vassa och vann förra säsongen av ”På spåret” i rätt övertygande stil.

I den tredje och sista gruppen ingår följande:

  • Jason ”Timbuktu” Diakité och Marcus Samuelsson. Timbuktu är en av landets mest omtyckta artister, men också författare och programledare. Marcus Samuelsson är stjärnkocken från Göteborg som driver flera framgångsrika restauranger i både Sverige och USA. Om han lugnar sig lite och inte rycker på första, bästa impuls kan det nog gå bättre för duon i år än vad det gjorde förra året. Detta är nämligen Marcus och Jasons andra säsong tillsammans.
  • Marit Bergman och Karin Bojs (nykomlingar) Marit Bergman är en flerfaldigt grammis- och P3 guld-belönad artist och låtskrivare som tävlar med författaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs, hedersdoktor och Augustprisvinnare.
  • Josefin Johansson och Johar Bendjelloul. Josefin Johansson är en så kallad mångsysslare inom media (sångare, författare, komiker) och kanske mest känd för sina år som programledare för frågesporten ”Smartare än en femteklassare” i SVT. Hon tävlar ihop med radiojournalisten Johar Bendjelloul, som för tillfället mest sysslar med politikintervjuer i Ekots Lördagsintervju. Powerparet Joshar vann ”På spåret” säsongen 2017-18 och kom tvåa 2019-20.

Där har ni de tävlande. Men ”På spåret” vore ju inte mycket utan sina artister. Och den här säsongen utgörs husbanden i tur och ordning av Bo Kaspers Orkester, trion MOR (Thomas Rusiak, Fredrik Okazaki och Mapei) och Smith & Thell. De står för musiken tre kvällar vardera, och lagom till att slutspelet drar igång tas det musikaliska ansvaret över av Benny Anderssons Orkester.

ANNONS

Finalen av ”På spåret” sänds i SVT den 17 februari 2023.

LÄS MER:Rektor Hamid bryter tystnaden – efter två år

LÄS MER:Så gick det i finalen av säsongens ”På spåret”

LÄS MER:"På spåret"-vinnaren: "Känns helt overkligt"

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS