Veckans tv-tips – vecka 38

I veckans tv-premiärer utspelas maktkamper av olika slag: i kärlekens tecken, i Gothams undre värld, inom fransk haute couture ... Oavsett var är den gemensamma frågan: vem vinner?

ANNONS

”What’s next? The future with Bill Gates” (Netflix)

Framtiden ser blek ut, det går inte att säga mycket annat. Planeten brinner medan AI sprider desinformation. Krig utkämpas. I denna dokumentärserie i fem delar pratar Bill Gates med vitt skilda personer, både experter och självutnämnda tänkare (Bono är med på ett hörn), om vad vi har att vänta oss framöver. Som den innovatör han är så undersöker han främst teknologins möjlighet att rädda situationen, redan idag har AI rönt stora medicinska framgångar och fler är under utveckling. Förespråkare menar att den nya tekniken också kan jämna ut inkomstklyftorna i världen. Dock går det inte att komma runt frågan om det inte var teknologi som kickstartade hela tragedin till att börja med? Premiär 18 september.
Bild: Chuck Zlotnick

“Agatha all along” (Disney+)

För den som (ännu) inte har sett ”Wandavision” är titeln en spoiler. För alla andra är den i stället löftet om en härlig spinoff. Där den alltid så förträffliga Kathryn Hahn repriserar rollen som Agatha Harkness, supertrevlig granne tillika maktlysten häxa. Sedan infångandet (alltså slutet av Wandavision) har Agatha lyckats fly, med hjälp av en ung gothkille. Men utan sina mörka, magiska krafter kommer hon inte långt. Hon måste därför skrapa ihop ett nytt gäng häxor som kan hjälpa henne. Inte vilka som helst, deras magi måste vara stark nog för att verkligen kunna sätta världen i brand. Skoj? Ja. Och som extra bonus finns ljuvliga Patti LuPone och Aubrey Plaza med i rollistan också. Premiär 19 september.
Bild: Roger DO MINH

“La Maison” (Apple TV+)

Trots att serierna baserade på kända modedesigners stått som spö i backen (”Halston”, ”The new look”, ”Becoming Karl Lagerfeld”…) så var det länge sedan man såg en svulstig dramaserie om två fiktiva rivaliserande modehus. Voilà! Franska ”La Maison” ligger farligt nära såpans nivå med repliker som ”Vårt modehus är lika skärt som spetsarna vi syr och nu hänger vi på en skör sidentråd”. Dramat kretsar kring familjedynastin Ledu som drabbas av en skandal och därmed ställs inför två val: tänka nytt, vilket inte är kontrollerande chefsdesignern Vincents starka sida, eller rivas i trasor av konkurrenten Diane Rovel. Premiär 20 september.
Bild: Henrik Larsson

“Per och Bettan” (SVT Play)

Är det ett barnprogram? Nostalgihumor för sextiotalister? Eller en lite tragisk förhoppning om att skapa meme-vänlig TV för kidsen? Ingen aning. SVT:s märkliga humorsatsning är svår att sätta fingret på. Humorn sorteras in under ”snäll” och ”varm”. Seriens estetik smakar gammal leopardmönstrad päls, chockrosa läppstift och turkos spandex. En åttiotalsparodi med andra ord, där söderkisen Per uppvaktar gamla barndomskärleken Bettan, med coachning från tecknade, gatusmarta musen Ricky på dekis. Men Bettan är ihop med yuppien Greger så Per måste använda fantasin. Jag vet, det låter knasigt. Men det beror på att det är det. Premiär 20 september.

“The Penguin” (Max)

Utmärkta filmen ”The Batman” (ja, den med Robert Pattinson i huvudrollen) slutade med förödelse. Genom sin rubbade tirad på sociala media manade Gåtan till terrorism. Serien ”The Penguin” tar vid precis där, bara någon vecka efter tumultet. Med staden återigen i ruiner och Gåtan bakom lås och bom (åtminstone tillfälligt) ser Oz Cobb, alltså Pingvinen, sin chans att ta över den undre världen. Om han bara kunde finta bort Sofia Falcone (Cristin Milioti) det vill säga, gangsterbossen Carmine Falcones psykotiska dotter som precis släppts ut från ökända mentalsjukhuset Arkham. En helt oigenkännlig Colin Farrell repriserar rollen som Pingvinen och gör det med bravur. Premiär 20 september.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS