Två nya konstverk till Masthuggskajen – för miljoner

Två nya konstgestaltningar ska tas fram till den framväxande stadsdelen Masthuggskajen. De konstnärer som väljs ut kommer få sju respektive fyra miljoner till sitt förfogande.

ANNONS
|

Masthuggskajen håller på att få sig ett ansiktslyft. Sedan omvandlingen av stadsdelen tog sin början 2019 har flera nya byggnader kommit på plats och arbetet med att bygga en ny, konstgjord halvö pågår.

Men nya Masthuggskajen ska inte bara bestå av kontor, bostäder, grönska och service – utan också konst. Nu kan yrkesverksamma konstnärer söka två olika uppdrag om att ta fram konstverk till stadsdelen.

Verken ska spegla områdets historia

Det ena konstverket ska gå under temat ”port mot världen” och ska ligga i den nybyggda delen av Masthuggskajen, det vill säga de östra delarna och den nya halvön. Verket kan vara ”rumsligt utspritt” men ska hänga ihop innehållsmässigt och ha en koppling till kajens historia.

ANNONS

”Ämnen som ekonomi, handel, export och import är fokusområden, men även nationella och internationella relationer och frågor om makt”, skriver Göteborg Konst på sin hemsida.

Det andra uppdraget, ”Port mot staden”, är tvådelat. Det ska innehålla såväl ”undersökande publika inslag” som en permanent konstgestaltning i den befintliga, västra delen av Masthuggskajen.

”Här har många kulturyttringar och sociala mötesplatser växt fram under många år, liksom verksamheter med fokus på socioekonomiskt utsatta grupper. Konsten ska ta sig an den unika identitet som finns på platsen”, skriver Göteborg Konst.

Miljontals kronor i budget

Den som tar hem det första uppdraget får sju miljoner kronor till sitt förfogande, den andra får 4,2 miljoner. Konstverken finansieras av den så kallade ”enprocentregeln”, som innebär att byggbolag och Göteborgs stads förvaltningar avsätter minst en procent av byggkostnaden till konst i alla ny-, om- och tillbyggnadsprojekt.

En jury kommer först att välja ut tre konstnärer som får skissa på förslag för varje uppdrag. Sedan bestäms vilka konstnärer som får de slutgiltiga uppdragen.

Konstverken ska stå klara samtidigt som den nya stadsdelen, som i dagsläget beräknas vara färdig 2030.

LÄS MER:Ny öppning för stoppade konstverket – välkomnas på museet

LÄS MER:När Drömmarnas monument tog över Göteborg

LÄS MER:C: Gör om Rosenlundsverket till nattklubb

LÄS MER:Planerna för Skeppsbron kan rivas upp

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS