Ulf Dageby är död – sångaren i Nationalteatern blev 80 år

Musikern, sångaren och kompositören Ulf Dageby är död. Han avled hastigt i sitt sommarhus på Skaftö på tisdagen. Ulf Dageby blev 80 år.

ANNONS
|

Det är konsertarrangören Nöjet AB som i samförstånd med Ulf Dagebys familj bekräftar att musikern är död. Familjen hittade honom i sommarstugan på Skaftö på tisdagskvällen.

– Det måste hänt hastigt. Vi träffades senast i förra veckan för en fika i Majorna. Vi planerade inför kommande spelningar men pratade även om sådant som vänner gör, säger Birger Hult hos Nöjet AB.

Birger Hult har jobbat med Ulf Dageby sedan 1982 och de båda blev snabbt nära vänner.

– Vi har suttit många tusen mil i samma bil med ett antal goa samtal. Då kommer man varandra nära, säger Birger Hult som berömmer Dagebys musikaliska mångsidighet och menar att han satt ett outplånligt avtryck. Inte minst i Göteborg.

ANNONS

– Han är en av stadens största profiler och han har alltid funnits här. Inte minst är Nationalteaterns rockorkester ett jäkla bra band. De låtar som Ulf skrev kommer alltid finnas kvar och hitta en ny publik, konstaterar han.

”Vi kommer att sakna hans karisma, kreativitet och hans okuvliga anda.”

I en text som godkänts av familjen skriver Nöjet AB bland annat:

”Det är med stor sorg vi meddelar att vår vän och kollega Ulf Dageby har gått bort. Ulf var inte bara en makalös musiker och låtskrivare, utan också en stor människa med ett hjärta av guld. Hans kreativitet och passion för musiken berörde oss alla och hans arbete har lämnat ett oförglömligt avtryck i våra liv och i musikhistorien.”

I texten konstaterar man också att:

”Vi kommer att sakna hans karisma, kreativitet och hans okuvliga anda. Våra tankar går till Ulfs familj och alla som hade förmånen att känna honom eller är berörd av honom.”

Nationalteaterns Rockorkester fortsatte idogt sitt turnerande och skulle ha spelat i Göteborg vid Slottsskogsvallens entrépark den 31 augusti.

Drev lustfyllt och skarpt med etablissemanget

Nationalteatern bildades i Lund 1969, och flyttade till Göteborg 1971 med fritidsgården på Selma Lagerlöfs torg i Hisings Backa som utgångspunkt för sin verksamhet.

Under sin tid i bandet skrev Dageby bland annat storverk som ”Hanna från Arlöv”, ”Rövarkungens ö”, ”Ingelas sång”, ”Vi fortsätter spela rock n roll men vi håller på att dö” och ”Barn av vår tid”, som återfinns på skivorna ”Livet är en fest”, ”Rövarkungens ö” och ”Barn av vår tid”. Hans texter drev ofta, mycket lustfyllt och skarpt, med den lokala makten och etablissemanget. Hela tiden genomlystes musiken av Dagebys samhällsengagemang.

ANNONS
Bild från Tältprojektet, även kallat ”Vi äro tusenden”, 1977.
Bild från Tältprojektet, även kallat ”Vi äro tusenden”, 1977. Bild: Arkivbild

Detta engagemang syntes också i musikteaterstycken som ”Tältprojektet”, från 1977 som handlade om den svenska arbetarrörelsens historia.

Nationalteaterns medlemmar intervjuade i samband med andra uppsättningar unga i förorten och gjorde teater av deras berättelser om vardagsliv, social utsatthet och drogproblem. Gruppen gjorde även ett antal föreställningar för barn, där ”Kåldolmar och kalsipper” är den mest kända.

Pseudonymen Sillstryparn

Dageby lämnade Nationalteatern första gången 1981, och släppte efter detta en rad soloalbum, bland annat ”En dag på sjön” och ”Lata rika”.

Men redan 1975 ställde han sig på scen och sjöng ”Doing the omoralisk schlagerfestival”, under pseudonymen Sillstryparn. Låten driver bryskt med den svenska schlagerfestivalen, bland annat genom textrader som: ”Och världens melodi, förtryck och slaveri/ va fan rör det våra artister/de gör sin karriär och ler och snälla är, de har många korkade brister”.

Knappt 30 år senare sade Dageby följande om låten till Svenska dagbladet:

– Bara för att jag skrev den där jävla låten blev jag utsedd till moraliskt samvete för hela Sverige.

Nationalteaterns Rockorkester med Ulf Dageby på Sweden Rock 2022.
Nationalteaterns Rockorkester med Ulf Dageby på Sweden Rock 2022. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Har återförenats flera gånger – sista turné i höst

Nationalteatern har efter sitt första uppbrott 1982 hunnit med en rad återföreningar. Den första kom 1991, med två spelningar på Rondo samt en konsert i Trädgårdsföreningen. I höst skulle Ulf Dageby och bandet ge sig ut sig för en sista turné, och då bland annat besöka Slottsskogsvallen.

ANNONS

För fyra dagar sedan, i en kortare intervju med Sveriges radio, berättade Dageby att han såg fram emot de kommande spelningarna. Han avslöjade också att han numera enbart lyssnade på ”extrem nutida konstmusik”, ”stenhård metal” och ”ganska hård electronica”. Musikern sade även att musik fortfarande var hans enda intresse i livet.

Dageby var även en mycket skicklig filmkompositör. Han tonsatte över trettio filmer: bland annat Stefan Jarls ”Ett anständigt liv”, ”Tiden har inget namn” och en rad verk ur serien om kommissarie Martin Beck.

Ulf Dageby blev 80 år gammal.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

LÄS MER:Här är Ulf Dagebys liv i bilder

LÄS MER:Hur minns du Ulf Dageby?

LÄS MER:Vännerna om Ulf Dagebys död: ”Det är ofattbart”

LÄS MER:Ulf Dageby slutade aldrig spela sin rock’n’roll

ANNONS