Ulf Dageby hyllades på Slakthuset block party

Göteborgsk eller bara gentrifierad? Besökarna på Slakthuset block party har olika meningar om festivalen där musik, mat och dryck står i centrum.
Men under onsdagskvällen var det tragiska beskedet om Ulf Dagebys död som fanns med i besökarnas tankar.
– En av mina bästisar, sa Steget-sångaren Matilda Sjöström från scenen innan hon spelade en hyllningslåt till den folkkäre artisten.

ANNONS
|

Det är full rörelse mellan barerna och matstånden på slakthusområdet i Gamlestaden. Det är andra kvällen av första upplagan av festivalen Slakthuset block party, som växelverkar mellan att vara en mat- och musikfestival.

Wine Mechanics som anordnar festivalen har lyckats boka många dragplåster. Första kvällen spelade Kårp, Gerd och Jonathan Johansson. Under andra kvällen är det Franska trion, Steget och Jonas Lundqvists tur att ställa sig på scen.

Gustav Leandersson och Susanna Lindström.
Gustav Leandersson och Susanna Lindström. Bild: Barzan Dello

Gustav Leandersson och Susanna Lindström har varit på festivalen båda dagarna och tycker att alla som spelat varit bra. De har just sett Franska trion och Susanna Lindström tror inget annat kan toppa det under kvällen.

ANNONS

– De har så mycket material att bjuda på, säger hon.

Men det är inte bara musiken som lockat dem hit.

– Det är trevligt häng, säger Gustav Leandersson.

– Slakthusområdet har varit lite i dvala så att det är kul att det händer något här, i den här delen av stan, säger Susanna Lindström.

Titus Blosse, Malin Grundemo & Daniel Curacica.
Titus Blosse, Malin Grundemo & Daniel Curacica. Bild: Barzan Dello

Malin Grudemo, Titus Blosse och Daniel Curacica har en liknande uppfattning.

– Det är kul med lokal representation, något som händer i östra Göteborg, säger Titus Blosse.

Det kallar det festivalen göteborgsk med tanke på lineupens Göteborgsdominans och de lokala bryggeriernas närvaro.

– Det är verkligen en stadsfestival, säger Daniel Curacica.

– Det är härlig stämning, bra med folk och bra musik. Det enda dåliga är utbudet på öl. De har ingen suröl här, säger Malin Grudemo.

Besökaren Frida Retz beskriver festivalen som ”vit” och håller inte med om påståendet att det är en göteborgsk festival.

– Kanske det nya, gentrifierade Göteborg men det är ju inte varvs-Göteborg. Men det är trevligt, jag låter negativ men jag tycker det är kul här.

Ulf Dagebys död finns i bakgrunden

Närmast ingången spelar Rock'n'rollkollektivet gamla klassiker. När de spelar Nationalteaterns ”Kolla kolla” och ”Doin' the omoralisk schlagerfestival” som Ulf Dageby framförde under namnet Sillstryparn skapas ett litet dansgolv framför dj-båset. Dagebys hastiga bortgång gör sig påmind och finns i bakgrunden under hela kvällen.

ANNONS
Matilda Sjöström från bandet Steget.
Matilda Sjöström från bandet Steget. Bild: Barzan Dello

Stegets sångare Matilda Sjöström har spelat med Ulf Dageby i ett decennium. Hon fick dödsbeskedet bara några timmar innan hon skulle upp scen på festivalen. Ändå lyckas hon hålla energin uppe under låtarna och mellansnacket och levererar, tillsammans Nils Dahl på piano, en känsloladdad spelning med glimten i ögat.

Innan de framför den sista låten blir hon allvarlig.

– Nu har jag energi att säga det, Ulf Dageby har gått bort i dag. En av mina bästisar. Den här går ut till honom, säger hon från scenen innan de spelar ”Såna som du”.

– Det var jättefint. Jag tyckte man kunde känna att det fanns en kollektiv respekt och sorg, säger Erik Ries som stått i publiken.

Men störst fokus under kvällen har besökarna på Göteborgssonen Jonas Lundqvist som uppträder sist av alla. Runt om hela festivalområdet syns människor i Jonas Lundqvist-merch och området fylls på rejält innan det är hans tur att ställa sig på scenen.

Besökarna John Gustafsson och Suss Kronberg råkade befinna sig i Göteborg av en slump när de fick biljetter till festivalen, vilket Jonas Lundqvist-entusiasten John Gustavsson är väldigt glad för.

– Han är ett geni.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

LÄS MER:Här är 17 taprooms och bryggeribarer i Göteborg med omnejd

LÄS MER:Ulf Dageby slutade aldrig spela sin rock’n’roll

LÄS MER:Vännerna om Ulf Dagebys död: ”Det är ofattbart”

ANNONS