Vad innebär egentligen ”Återställ våtmarker”

Loreens nummer fick avbrytas i direktsändning. 27-årige klimataktivisten David Alcer stormade scenen och höll upp en banderoll med texten ”Återställ våtmarker”. Men vad innebär egentligen uppmaningen?

ANNONS
|

Det är inte första gången en känd svensk artist får oväntat sällskap på scenen. Under den tv-sända finalen av ”Idol” 2022 stormade en aktivist från ”Återställ våtmarker” scenen – mitt under Miss Lis framträdande.

Lördag 25 februari var det dags igen. En aktivist från samma nätverk stormade Melodifestivalens direktsända delfinal i Malmö under Loreens nummer.

Låten ”Tattoo” avbröts, och artisten fick en stund senare reprisera sitt framträdande inför tv-kamerorna och publiken på Malmö arena.

Tre klimataktivister omhändertogs av polis, och en förundersökning har nu inletts mot 27-årige David Alcer. Brottsrubriceringen är ”olaga intrång”.

GP reder här lite närmare ut vad det är aktivisterna kräver.

ANNONS

Vad innebär återställ våtmarker?

Enligt kampanjen Återställ våtmarker orsakar torrlagda våtmarker 25% av Sveriges koldioxidutsläpp. Aktivisterna kräver att regeringen påbörjar en massiv insats för att återställa utdikade och torrlagda våtmarker.

Vilka ligger bakom ”återställ våtmarkerna”-kuppen?

Gruppen beskriver sig på hemsidan som en sammanslutning människor som genom fredligt motstånd vill tvinga den svenska regeringen att förbjuda torvbrytning och återställa våtmarker.

Varför stormar miljöaktivister scenen?

Kuppen mot Melodifestivalen ser de som en av många fredliga civila olydnadsaktioner för att belysa det kritiska läget för vår miljö. Genom den uppmärksamhet som skapas hoppas de i elfte timmen kunna förhindra en kommande klimatkatastrof.

Vad tycker Loreen och Miss Li om miljöaktionerna?

Båda artisterna tonar ner händelserna. ”Ähhhh, sådant stör inte mig. Och jag hade kärlek och stöd från publiken” sa Loreen i SVT, sedan låten ”Tattoo” avbrutits och fått tas om. Förra året skedde en likartad klimatkupp när Miss Li uppträdde under Idol-finalen. Även då låg nätverket Återställ våtmarker bakom aktionen.

Senare kommenterade Miss Li kuppen så här på Instagram: ”Om vi inte tar klimatkrisen på allvar så finns det inte mycket nöje kvar i världen”.

LÄS MER:Scenen stormades under Loreens nummer

LÄS MER:Inte ens ett sabotage kunde rubba Loreen i Melodifestivalen

LÄS MER:Miss Li om klimatkuppen i ”Idol”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS