Den sydafrikanske biskopen emeritus Desmond Tutu gick bort under annandagen. Prästen Mikael Ringlander lärde känna Tutu under hans besök på bokmässan i Göteborg.
Den sydafrikanske biskopen emeritus Desmond Tutu gick bort under annandagen. Prästen Mikael Ringlander lärde känna Tutu under hans besök på bokmässan i Göteborg. Bild: Fredrik Sanberg/TT (Desmond Tutu), Foto: privat (Mikael Ringlander)

Vännen om Desmond Tutu: En varm och generös person

Den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu besökte Bokmässan två gånger, 2007 och 2014. Mikael Ringlander, präst och programansvarig i Göteborgs stift, var Tutus värd under besöken.
– Det är en stor förlust, men hans arv kommer att leva vidare, säger han med anledning av ärkebiskopens bortgång.

ANNONS
|

Den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu har under annandagen somnat in i sitt hem i Kapstaden.

Desmond Tutu var kyrkledaren och icke-våldsförespråkaren som vigde sitt liv åt kampen mot apartheidsystemet i Sydafrika. I sin roll som ledare för Sannings- och försoningskommissionen utredde han brott begångna under apartheidsystemet. År 1984 tilldelades han Nobels fredspris för sina insatser.

Läs mer: Fredspristagaren Desmond Tutu död

Desmond Tutu besökte Bokmässan två gånger, 2007 och 2014. Hans värd under besöken var Mikael Ringlander, präst och programansvarig i Göteborgs stift. Trots att deras relation främst var professionell uppfattade Mikael Ringlander att de två var vänner.

ANNONS

– Han frågade om mina barn, och brydde sig om hela vår familj.

Vad minns du om Desmond Tutu?

– Främst minns jag naturligtvis hans kamp mot apartheid, hans orädda och osjälviska kamp och inspiration till människor att stå upp mot det orättfärdiga system som apartheid var. Sedan minns jag honom som person, jag har känt honom länge och haft mycket med honom att göra. Han var en varm och generös person. Inte minst hans sätt att möta och bry sig om alla människor han träffade, trots hektiska scheman stannade han alltid upp och pratade med människor, det är sällan man stöter på det.

2007 besökte Desmond Tutu Bokmässan i samband med att biografin ”Rättvisans rebell: Desmond Tutu - en biografi”, skriven av hans mångårige kollega John Allen, givits ut.

– Boken handlade om hans liv och sammanföll med att situationen i Burma blev allt mer besvärlig. Då höll han ett brandtal på Bokmässan 2007 mot militärregimen i Burma som fick gensvar över hela världen.

Läs mer: "Han var Sydafrikas samvete"

På Bokmässan 2014 pratade han om sin bok ”Förlåtelse: den fyrfaldiga vägen till helande för oss och vår värld”, som han skrivit tillsammans med sin dotter Mpho Tutu. I samband med besöket medverkade Tutu i P2:s radiogudstjänst, som fick stort genomslag över landet.

ANNONS

Enligt Mikael Ringlander var Desmond Tutu av stor betydelse för den kristna rörelsen.

– Hans betydelse för kyrkan och kristendomen är enorm, han är kanske den mest betydande inom den anglikanska och protestantiska delen av kristendomen. Han har influerat enormt många och inspirerat till att stå upp för orättvisor.

Läs mer: Tutus livslånga kamp – ett försonat Sydafrika

Hur reagerade du när du nåddes av beskedet om hans bortgång?

– Jag blev inte förvånad eftersom jag visste att han var krasslig, även om huvudet var klart. Det är en stor förlust, men hans arv kommer att leva vidare. Han var en så betydelsefull person som har satt stora avtryck i den kristna och den icke-religiösa världen.

Desmond Tutu blev 90 år gammal.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS