Sture Hegerfors: Sommarens trendigaste läsning: Edvard Persson

Kanske behövs det en tjock skåning från 1940-talet för att vi ska förstå vår samtid.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

– Vad har du läst i sommar, frågar mina litterata vänner.

Jo, givetvis har jag plöjt Andrev Waldens Augustprisade ”Jävla karlar” och Tony Fischiers senaste Göteborgsdeckare ”Själarnas illusionister”. Men annars har jag i den gamle italienske författaren och semiotikprofessorn Umberto Ecos anda undvikit säsongens bästsäljare. Som Eco sa: ”I stället läser jag en gammal bok om Descartes liv.”

Jag läser i stället en bok från 1943 av Edvard Persson, ”Lite grann från ovan”.

I min barndom var Edvard Persson (1888-1957) ”hela Sveriges skåning” ungefär på samma sätt som Sten-Åke Cederhök senare blev ”hela Sveriges göteborgare”. Han spelade huvudrollen i mer än 40 långfilmer, de mest kända var ”Kalle på Spången” och ”Söder om landsvägen”- Och han sjöng in 226 låtar på tidens 78-varvsskivor, bland andra ”Jag är en liten gåsapåg från Skåne”.

ANNONS

Han växte upp i ett gott hem i Malmö. I skolan var han ”sämst i klassen” och skolkade ofta.

Edvard var bara 12 år när han slutade skolan med underbetyg i alla ämnen utom sång.

Tidigt fick han lära sig att livet till stor del består av list och förslagenhet. Vid ett av sina sällsynta besök i skolan trodde han att han skulle straffas med ett ordentligt kok stryk av läraren. Så skedde inte, till hans förvåning sa läraren:

– När du kommer hem till dina föräldrar ska du säga att du inte fick stryk utan att jag talade vackert till dig och att vi blev riktigt goda vänner. Vill du lova mig det?

Edvard höll sitt löfte. Familjen gladdes och lovordade läraren för hans ädla sinnelag.

En vecka senare knackade läraren på hos familjen Persson. Det visade sig att han sålde försäkringar på sin fritid. Innan han gick hem hade han livförsäkrat pappa Persson för flera tusen kronor.

Edvard var bara 12 år när han slutade skolan med underbetyg i alla ämnen utom sång. Efter att ha sett ”Värmlänningarna” på Malmö teater bestämde han sig för att bli skådespelare.

Efter många hundår hamnade han under första världskriget i Helsingfors, där han utvecklades till en fullfjädrad revy- och operettartist. 1917 bevittnade han hur en av hans vänner, en rysk löjtnant, sköts till döds av sina underordnade vilka över en natt hade förvandlats till bolsjeviker. Edvard kom fortsättningsvis att fasa för krig och våld, detta till den grad att han citerar Voltaire i sin bok: ”Krig är det största av alla brott. Det är förbjudet att döda, därför straffas alla mördare – såvida de inte ställer till massmord under trumpeters klang.”

ANNONS

Humor är själens radium och mänsklighetens räddning, enligt Edvard Persson. Han lovordar Chaplin. Men också den göteborgska kvickheten.

Han berättar om när den berömda göteborgska vitsartrion Aron Jonason, Axel Engdahl och Fritz Scheel träffades hos restauratören Sophus Pedersen.

– Humor betyder fuktighet, sa Aron.

Axel tittade ut genom fönsterrutan. Den var strimmig av regn.

– Det var ett förfärligt humoristiskt väder vi har i dag.

Edvard Persson älskade Köpenhamn, ”där är det ingen som räknar suparna”. Och Köpenhamn älskade Edvard Persson. I början av 1940-talet gick filmen ”Kalle på Spången” på en biograf i stan i två år, fyra föreställningar om dagen.

Medan andra världskriget pågick for Edvard ofta över till Köpenhamn och blev bland annat du och bror med statsminister Stauning. Denne hade spännande inside information om den tyska invasionen i Danmark – till exempel om när en tysk officer uppenbarade sig på det kungliga slottet Amalienborg för att hissa hakkorsflaggan. Kung Kristian själv tog emot honom.

Officeren gjorde en stram honnör och sa:

– Jag måste hissa den tyska flaggan på slottet här.

Kung Kristian svarade:

– I samma ögonblick som ni hissar flaggan kommer en dansk soldat att ta ned den igen.

Officeren sa:

– Den danske soldaten blir då ögonblickligen skjuten.

ANNONS

Kung Kristian svarade;

– Men denne danske soldat är jag.

Den danska flaggan fortsatte att vaja på Amalienborg.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens Gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS