Väskförbudet på Way Out West – allt du behöver veta

Det råder väskförbud på Way Out West i år, men vad innebär det egentligen? Gäller det tygpåsar i fickor? Plånböcker? Genomskinliga plastpåsar? Här är vad du behöver veta om väskförbudet på musikfestivalen.

ANNONS
|

”This is absolutely horrendous and bordering on against human rights”. Det var knappast muntra toner i kommentarsfältet när arrangören Luger gick ut i sociala medier och förtydligade att det med anledning av de nationella restriktionerna som trädde i kraft i fjol råder totalt väskförbud på Way Out West.

Regelverket som infördes efter att Säkerhetspolisen höjt terrornivån i landet till en fyra på en femgradig skala har stundtals varit svårt att få grepp om. Inför varje arrangemang görs nämligen en individuell bedömning, vilket skapat viss förvirring. I Göteborg är det exempelvis okej att ha med sig en väska på Göteborgsoperan men inte på Konserthuset.

ANNONS

– Det har varit en belastning för arrangörer och polismyndighet. Men nu har vi snart gått igenom ett helt år och nu vet alla vad som gäller, säger Per Engström, sektionschef på Polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Totalförbud i Slottsskogen – nästan

Inne på Way Out Wests festivalområde i Slottsskogen råder i vilket fall ett totalförbud mot väskor i alla former; ryggsäckar, handväskor, tygpåsar och även genomskinliga påsar. Men det finns några undantag.

• Den som behöver en väska av medicinska skäl får ta med en sådan. Väskan ska dock inte vara större än nödvändigt och du kan behöva visa upp intyg i entrén.

• En necessär eller plånbok går också bra, förutsatt att den får plats i en ficka. Däremot får man inte ta med en tygkasse eller plastkasse även om den får plats i fickan. Bedömningen om vad som räknas som exempelvis necessär gör personalen i entrén.

”Det råder väskförbud och inga väskor eller väskliknande föremål kommer att tillåtas att föras in på området. Vi vill verkligen understryka att detta inte är ett eget beslut utan att vi följer det regelverk som har tilldelats oss”, skriver Filip Hiltmann, presskontakt på Luger i ett mejl.

• Du får också använda väskor som du fått eller köpt inne på området, men alltså inte ta med dessa ut och på nytt in genom entrén.

ANNONS

Hänvisar till skåp inne och utanför festivalområdet

Det kommer finnas möjlighet till skåp och förvaring, både utanför och inne på festivalområdet. Dessa kommer att kunna betalas på plats eller förbokas och information om hur det går till släpps snart på Way Out Wests hemsida.

”Vi hade dessa redan förra året men förväntar oss ett högre tryck i år givet förutsättningarna och har därför utökat kapaciteten. Men vi rekommenderar ändå att lämna väskan hemma”, skriver Filip Hiltmann.

Vad händer om jag blir ertappad med en väska?

På frågan om vad som händer om du ertappas på festivalområdet med en väska nöjer sig Filip Hiltmann med att konstatera att inga väskor tillåts att föras genom entrén. Den som försöker kommer att nekas.

Lär dig scarf-tricket och besök GP:s monter

För den som ändå vill vara säker på att få in solkrämer, mobilladdare och mensskydd finns förstås ett antal lösningar. GP:s trendspanare Helena Skoog har tidigare förutspått att många kommer att anamma trenden med workwear-byxor med flera praktiska fickor. Och hon tycks få rätt. Noa-chefen Per Engström säger att till och med polismyndigheten har kunnat notera en förändring i modet.

– Vi har förstått, och jag kan inte säga att vi kan ta åt oss äran för att ändra kvinnomodet, men att det har blivit vanligare med fickor även på kvinnors kläder, säger han.

ANNONS

En mer kreativ lösning på väskproblemet är att använda sig av en scarf som sedan kan knytas ihop till en väska. Under festivalen kommer GP att dela ut scarfs i den monter som traditionsenligt ligger mellan Flamingo- och Linnéscenerna.

Olika regler under Stay Out West

När det kommer till de lokaler utanför Slottsskogen där spelningar hålls kvällstid, alltså det så kallade Stay Out West, är det desto klurigare. Här har varje enskild lokal egna regler. De är som följer:

Väskförbudet på Stay Out West

Pustervik

Väskor är tillåtna, men max 20x30 cm.

Folkteatern

Väskor är tillåtna, men max 20x30 cm. Här finns ingen möjlighet till förvaring.

Oceanen

Väskor är tillåtna utan några specificerade restriktioner.

Musikens Hus

• Mindre handväskor, max 20x30 cm, är tillåtna.

• Obligatorisk och övervakad garderob

• Större väskor, ryggsäckar och påsar måste förvaras i garderoben.

Skeppet

Väskor är tillåtna utan några specificerade restriktioner.

Annedalskyrkan

Väskor är tillåtna, men max 20x30 cm.

Scandic Göteborg Central

Väskor är förbjudna inne på festivalområdet. Det finns övervakad garderob.

Liseberg

Väskor är tillåtna, men max 40x40x20 cm.

Skillnaden mellan lokalerna beror på att det alltid görs separata bedömningar för olika arrangemang. Enligt Per Engström finns det en lång rad faktorer som påverkar, vilka och hur många som medverkar, lokalens tillgänglighet, om det sker i öppen stadsmiljö utan avgränsningar, för att ta några exempel.

– Det utgår från bedömning som respektive handläggare gjort och vi vill inte att det ska vara hur krånglig som helst. Sen är det säkerheten som är huvudskälet.

Väskförbudet har ändå gällt i snart ett år. Har ni kunnat se att några attentat har motverkats på grund av det?

– Det går inte riktigt att mäta så. Vi jobbar ju i ett försvåra-segment. Det är som på flygplatsen. Vi ska göra det så besvärligt som möjligt för de som vill utföra sådan här attentat.

ANNONS

En del uppfattar nog väskförbudet som mer eller mindre permanent vid det här laget. Finns det någon plan för att avskaffa det på sikt?

– Ja, naturligtvis. Nu har vi vant oss vid det här och vi har utarbetat en bra strategi. Men vi hoppas naturligtvis att den här fyran lättar. Tendensen är att det har gått ner litegrann, säger Per Engström och hänvisar till bland annat den minskade förekomsten av Koranbränningar och att det höga tonläge mot Sverige från internationella aktörer har dämpat sig.

Säkerhetspolisen bekräftar att det finns positiva tendenser.

– Sedan höjningen i augusti i fjol har vi fortsatt ett högt terrorhot, men vi har sett en förändring över tid där Sverige inte på samma sätt står i fokus och pekas ut i våldsbejakande extremisters propaganda, säger Adam Isaksson Samara, presstalesperson på Säpo.

Och det är något ni tar i beaktande i er samlade bedömning gällande terrorhotnivån?

– Den typen av ingredienser kan, har vi sett historiskt, verka hotdrivande. Att Sverige inte står i samma fokus är något positivt i sammanhanget.

Mer om Way Out West:

LÄS MER:Queens of the Stone age ställer in Way Out West – Jack White ersätter

LÄS MER:Han ersätter stjärnbandet på Way Out West

LÄS MER:Plakett stulen från "Spela Shoreline"-stenen

LÄS MER:De sista akterna till Way Out West är här

LÄS MER:Så matchar du nördarna på Way Out West

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS