Väskor tillåtna på Bokmässan – besökarnas åsikter går isär

Toppen eller riskabelt att väskor tillåts? Åsikterna går isär bland Bokmässans besökare. 64-åriga Karin Gunilla Nelson Bonta behandlades olika som gäst och som besökare.
– Jag hade föredragit att alla blev kollade på samma sätt, säger hon.

ANNONS
Rakel Cedersjö, 62 år, rektor, blev förvånad över att det inte råder väskförbud inne på Bokmässan – när det nu gör det på så många andra ställen.
Rakel Cedersjö, 62 år, rektor, blev förvånad över att det inte råder väskförbud inne på Bokmässan – när det nu gör det på så många andra ställen. Bild: Thomas Johansson

Rakel Cedersjö, 62 år, rektor:

– Jag blev faktiskt förvånad när jag kom hit över att det inte var något väskförbud. Man har ju vant sig vid det nu. Jag har själv jobbat som volontär på Ullevi med att ta bort flaskor, väskor och annat från besökare. Framförallt är det ju viktigt att informera alla besökare tydligt inför varje arrangemang om vad som gäller: om det går att ta med sig väska in eller inte. För mig känns det ändå helt ok här, och tryggt med Bokmässans beslut. Kanske är det ändå ett lite annorlunda klientel som kommer hit än till en rockkonsert – fast det kan ju förstås lika gärna vara en förutfattad mening. Vill man verkligen ställa till med något, så kommer man att kunna göra det ändå – väskförbud eller inte.

ANNONS
Joar Björk, 44, läkare och etiker med inriktning mot palliativ vård, var lättad över att få ta med sig ryggan in. ”Fast särskilt snygg är den ju inte” skämtar han med fotografen.
Joar Björk, 44, läkare och etiker med inriktning mot palliativ vård, var lättad över att få ta med sig ryggan in. ”Fast särskilt snygg är den ju inte” skämtar han med fotografen. Bild: Thomas Johansson

Joar Björk, 44, läkare och etiker:

– Det här med väskförbud är ju en intressant trade-off mellan bekvämlighet och säkerhet. Jag ägnar mig åt palliativ vård i vardagen, vet om att jag är dödlig och hanterar dagligen frågor om döden – så därigenom har jag redan valt att inte vara rädd. Samtidigt förstår jag ju att det finns en risk på sådana här ställen som Bokmässan, givet att här samlas en stor mängd besökare.

Karin Gunilla Nelson Bonta, 64 år, professor på högskolan för scen och musik, har just genomfört en föreställning på Sápmi-scenen. Hon reagerar mot att du privat, som mässbesökare, kollas rigoröst, medan utställare bara kan gå rakt in.”Det borde vara lika för alla”.
Karin Gunilla Nelson Bonta, 64 år, professor på högskolan för scen och musik, har just genomfört en föreställning på Sápmi-scenen. Hon reagerar mot att du privat, som mässbesökare, kollas rigoröst, medan utställare bara kan gå rakt in.”Det borde vara lika för alla”. Bild: Thomas Johansson

Karin Gunilla Nelson Bonta, 64 år, professor på Högskolan för scen och musik:

– Jag har just varit på Sápmi-scenen och framfört föreställningen ”I dörröppningen” om mitt samiska arv. Det är därför jag bär på den här stora trumman och annat. I går var jag på Bokmässan som en vanlig besökare och då kollades jag mycket mer noggrant: blev kroppsvisiterad och de kollade handväskan. Som utställare kunde jag däremot bara glida in, hur lätt som helst, och blev inte kollad alls. Jag hade föredragit att alla blev kollade på samma sätt. Det kan ju absolut vara farligt annars: i de här lokalerna, och i de här oroliga tiderna.

Celine Dahné, 23 år och Nora Rogö, 20 år, studerar till gymnasielärare. Deras åsikter går isär en smula när det gäller väskförbud – eller inte – på Bokmässan.
Celine Dahné, 23 år och Nora Rogö, 20 år, studerar till gymnasielärare. Deras åsikter går isär en smula när det gäller väskförbud – eller inte – på Bokmässan. Bild: Thomas Johansson

Celine Dahné, 23 år och Nora Rogö, 20 år, pluggar till lärare:

– Kanske hade det varit bra med ett väskförbud ändå, det hade gett en ökad säkerhet. Det är ju ganska trångt, många står tätt i rulltrapporna och det går att plocka på sig hur många gratispåsar som helst, typ i varje bås. Så man blir lite extra på spänn. Visst är det irriterande med väskförbud – men det ökar samtidigt tryggheten (Nora).

ANNONS

– Jag känner mig faktiskt inte otrygg för det är så mycket väktare och poliser här, och de går igenom alla väskor så noga i entrén. Det är ju dessutom en ganska god vibe här inne på mässan (Celine).

18-årige Anton Vasquez-Bjerger kommer direkt från sista lektionen på Hvitfeldtska – med en fribiljett till Bokmässan. Skönt att kunna ta med sig både gympapåse och rygga in, tycker han.
18-årige Anton Vasquez-Bjerger kommer direkt från sista lektionen på Hvitfeldtska – med en fribiljett till Bokmässan. Skönt att kunna ta med sig både gympapåse och rygga in, tycker han. Bild: Thomas Johansson

Anton Vasquez-Bjerger, 18 år, studerar på Hvitfeldtska:

– Det är ju toppen att slippa väskförbud. Jag kommer direkt från skolan, vi fick fribiljetter. Det underlättar att kunna gå direkt in, med ryggsäck och allt. Det är ju mycket säkerhetsvakter här, och de gick igenom min väska väldigt noggrant. Så jag känner inget direkt hot överhuvudtaget.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS