Vill kommunen ha ett nytt ”Drömmarnas monument”?

Konflikterna kring ”Drömmarnas monument” på Götaplatsen tycks inte ha avskräckt kommunen. Nu vill de köpa ett nytt konstverk till Götaplatsen – som i beskrivningen påminner om det omstridda monumentet.
– Vi borde få betalt retroaktivt, säger konstnären Sebastian Rudolph Jensen.

ANNONS
|

Göteborg konst, som upphandlar konst åt Göteborgs Stad, vill ha in förslag från konstnärer som vill använda Götaplatsen som canvas. Budgeten för den som vinner utlysningen blir 1,8 miljoner kronor. Och faktum är att beskrivningen av konsten de söker påminner om ”Drömmarnas monument”, som orsakade en hel del rabalder i somras.

Göteborg konst söker en konstnär "med förmåga att lägga ytterligare förståelselager till en plats genom utforskande processer och publika aktiviteter”, och skriver vidare att ”uppdragets fokus är att skapa ett konstverk som inte främst är ett fysiskt objekt, utan något som innehållsmässigt genererar nya kopplingar till platsen. Som konstnär genomför du en process med publika inslag som aktiverar, undersöker och berikar platsen.”

ANNONS

Sebastian Rudolph Jensen, som läst utlysningen, skrattar när GP ringer honom.

– Det är ironiskt. De beskriver ju vårt projekt. Man undrar ju – började vi eller de? Vi borde få betalt retroaktivt.

”Kan se att man gör den kopplingen”

Göteborgs konst menar att de var först. Johanna Adebäck som lett projektet med att upphandla ett konstverk till Götaplatsen säger att de även fått kommentarer på Instagram som sett likheterna mellan vad de söker och ”Drömmarnas monument”.

– Jag kan se att man kan göra den kopplingen. Drömmarnas monument aktiverade ju verkligen platsen när de var där och skapade bland annat ett samtal om estetik och vad man får och inte får göra i det offentliga rummet.

– Men det här är ett av flera konstprojekt i staden och har planerats länge. Bara för att ett verk uppfördes där som skulle kunna passa in på vad vi efterfrågar i utlysningen kan vi ju inte ändra en process som pågått i flera år. Vi vet ju inte heller vad det kommer bli för konstverk på Götaplatsen, uppdraget är väldigt öppet.

När ”Drömmarnas monument” i somras byggdes på Götaplatsen på inbjudan av Konsthallen gav de upphov till en kulturdebatt Göteborg sent ska glömma. Moderaten Hampus Magnusson liknade verket vid ett ”migrantläger i stadens finrum”. Konstnärerna blev hotade, Sebastian Rudolph Jensen misshandlad, fulla män vandaliserade verket, krögarna intill klagade högljutt och myndigheterna kom upprepade gånger och inspekterade om de höll sig till de tillstånd de fått.

ANNONS

Verket försvarades och kritiserades i otaliga krönikor och debattartiklar. Som pricken över i:et slutade det hela med att Sebastian Rudolph Jensen målade över en träskulptur med färg utblandat med bajs – vilket eskalerade en internstrid i konstnärsgruppen och fick Göteborgs konstmuseum att dra tillbaka sitt köp av den numera avföringstäckta skulpturen.

Har redan skickat in förslag till Masthuggskajen

Jensen berättar att han och Adam Ward från konstnärsgruppen nu försonats igen efter hans bajsverk och ska skicka in en ansökan till en annan utlysning från Göteborgs konst. Det handlar då om att skapa ett konstverk på Masthuggskajen – och de tycker att även den utlysningen efterfrågar vad de redan gjort.

Göteborgs konst efterfrågar ”dialogbaserade metoder som engagerar invånare eller verksamheter i närområdet” och vill att verket ska fokusera på socioekonomiskt utsatta grupper och kulturyttringar och sociala mötesplatser som format platsen.

– De sakerna gör ju vi hela tiden. Det har vi jobbat med i ett och ett halvt år, säger Sebastian Rudolph Jensen.

Även på Masthuggskajen har ”Får drömmar plats” lämnat sina spår, i form av en av deras numera karaktäristiska träskulpturer där det står ”Får drömmar plats i Gbg?” Den resulterade i ett brev från polis som bad Jensen att omgående flytta den olovligt uppställda skulpturen – annars skulle polisen riva den på hans bekostnad.

ANNONS

Varken det eller sommarens hätska debatt avskräcker Jensen.

– Vi letar kryphål och utmanar och ställer frågor. Vad händer med ett sådant här verk om det beställs uppifrån? Blir det ett ”Drömmarnas monument i kommunkaraktär”? Kan konsten behålla sin integritet?

Ansökan för Götaplatsen ska vara inne senast 6 november. Konstverket är tänkt att vara klart och installerat tidigt år 2027. För Masthuggskajen ska ansökan vara inskickad 17 oktober, men verket kan inte installeras förrän hela kajen är färdigbyggd – vilket enligt nuvarande tidsplan dröjer till 2030.

Läs mer på GP Kultur:

LÄS MER:När Drömmarnas monument tog över Göteborg

LÄS MER:”Drömmarnas monument” har visat vilka platser i staden som räknas

LÄS MER:Grannen köpte bajskonsten från Drömmarnas monument

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS