Zara Larsson får kritik för Palestinastöd

I ett Instagraminlägg uttrycker Zara Larsson indirekt stöd för Palestina i det pågående kriget. Hon har sedan dess översköljts av hyllningar från palestinskt håll – men också fått stark kritik. Även andra kändisar har tagit ställning i kriget, vilket fått konsekvenser.

ANNONS
|

I en story på Instagram kommenterade artisten Zara Larsson i helgen det nyligen uppblossade kriget mellan Israel och Hamas.

”Oh so it’s stand with Ukraine when Russia invades but not Palesti-”

Till synes medveten om frågans sprängkraft skrev Larsson inte mer än så, men det räckte för att inlägget skulle få stor spridning, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Inlägget var en så kallad story som försvinner efter 24 timmar, men på artistens övriga inlägg svämmar nu kommentarsfälten över av såväl kärlek som kritik. Det senaste inlägget, som är reklam för ett hudvårdsmärke, har i skrivande stund över 6 000 kommentarer. Många pryds av palestinska flaggor och hjärtan, men där finns även upprörda israeliska fans som fördömer Zara Larssons tilltag.

ANNONS

Raderade inlägg efter kritik

Även modellen och realitykändisen Kylie Jenner ville visa stöd, dock för den israeliska sidan, genom att dela ett inlägg från en proisraelisk sida på Instagram. Hon möttes av en våg av kritik, som delvis gick ut på att hon var dåligt påläst om konflikten. Efter bara en timme plockade hon ner inlägget.

Andra kändisar som uttryckt sitt stöd för Israel är exempelvis Gal Gadot, Amy Schumer, Jamie Lee Curtis och Madonna.

Andra, så som skådespelerskan Sarah Paulson, försöker i stället dela inlägg som nyanserar bilden av kriget, med sympati för offer på båda sidor och fördömanden av övergrepp från såväl Hamas som Israels regering och militär.

LÄS MER:Vad ska det bli av det judiska folket?

LÄS MER:Britt-Marie Mattsson: ”USA sluter upp helhjärtat för Israel”

LÄS MER:Världsledarna fördömer Hamas attack mot Israel

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS