Adam Cwejman: Bedrägerier finansierar Sveriges största parti

Socialdemokraternas lotteriverksamhet är åter i rampljuset efter nya avslöjanden om lögner, vilseledande kampanjer och kriminella medarbetare. Hur långt är partiet villigt att gå för att finansiera sin verksamhet?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

För elva år sedan började Olga arbeta på ett telemarketingföretag som sålde lotter. Det var ingen drömarbetsplats. Hon berättade 2017 i en intervju med Expressen om hur de som köpte lotterna inte visste vad de tecknade för avtal. Olga och hennes kollegor skulle undanhålla att lotterna, som såldes som månatliga abonnemang, ökade i pris efter ett tag. Olga berättar: "Det var väldigt krångligt, speciellt för väldigt gamla personer. Det är jättemycket pengar. Man hade ont i magen varje gång man sålde något."

Olga jobbade för företaget Provoice AB, som i sin tur arbetade åt Socialdemokraternas bolag Kombispel fram till 2017. På företaget, enligt Olga, var det helt öppet att de skulle försöka lura de äldre: "Förtydliga inte att de ska fortsätta betala. Vi måste säga det om de frågar, men försök att undvika det", var uppmaningen till de anställda som sålde lotter.

ANNONS

Socialdemokraterna avslutade 2017 samarbetet med Provoice AB. Dåvarande partikassören Roger Berzell kommenterade för Expressen: "Det är så klart ett oacceptabelt beteende av de cheferna på företaget som sagt det här till henne." Men att bolaget som sålde lotter åt Kombispel medvetet försökte lura folk var inte det enda problemet.

Samma år fann Dagens Nyheter i en granskning att lotter hade sålts på kredit, och att 8 000 personer hade drivits till Kronofogden av Kombispel under en treårsperiod. Socialdemokraterna och partiets ungdomsförbund, SSU, hade ett undantag från lagen som gjorde att de kunde sälja på kredit. Partiet drev igenom detta undantag 2004. Med tanke på att inkomsterna från lotterna utgör ungefär en tredjedel av partiets intäkter, var det motiverat att undanröja hinder för verksamheten.

För sju år sedan var det förstås en skandal att Sveriges största politiska parti finansierade en så stor del av sin verksamhet på detta sätt. Men vad hände sedan? Det sägs att historien inte upprepar sig, men att den rimmar. Med Socialdemokraternas försäljning av lotter genom Kombilotteriet upprepar sig, tyvärr, historien.

När Dagens Nyheter återigen granskade verksamheten fann de precis samma tillvägagångssätt. Från ett callcenter i Barcelona säljs lotter med hjälp av lögner, påhittade kampanjer och vilseledande budskap. Målen för säljarna är, liksom under Olgas tid på ett callcenter, äldre personer – till 98 procent, enligt en tidigare anställd. Sex av sju tidigare anställda på Effective Communications, som arbetat åt Kombilotteriet, menar att de har sålt lotter till personer som "sannolikt inte förstod köpvillkoren".

ANNONS

Men att medvetet lura äldre, göra folk skuldsatta och dölja viktig information om abonnemangen och lotterna är inte allt. Nu har det uppdagats att en av dem som ledde försäljningen av Socialdemokraternas lotter från Barcelona var efterlyst för ett fängelsestraff. Mannen hade, enligt Expressen, förekommit i flera utredningar kring skjutningar i Malmös gängmiljö. En tidigare medarbetare beskriver honom som den som "var på plats varje dag och styrde allt".

Mannen var inte den enda med kriminell koppling som sålde lotter för Socialdemokraternas räkning. Totalt handlar det om ytterligare fyra personer som har arbetat för bolaget som Socialdemokraterna anlitat, och som samtidigt förekommit i domar eller utredningar med koppling till organiserad brottslighet i Sverige, enligt en granskning från Svenska Dagbladet.

Det är rimligt att Socialdemokraterna, liksom andra partier, hittar andra sätt än genom skattemedel att finansiera sin verksamhet. Om partierna vill sälja lotter, vilket Socialdemokraterna inte är ensamma om, så får de förstås göra det. Men rena bedrägerier, som dessutom delvis utförs av personer med kriminell bakgrund, borde vara uteslutna.

Det har inkommit totalt 28 anmälningar mot Kombispel till Konsumentverket. I ett fall handlade det om en person med god man som köpt lotter. Flera andra anmälningar handlar, enligt Dagens Nyheter, om "äldre och demenssjuka som inte uppges förstå vad de köpt."

ANNONS

När den borgerliga regeringen tillträdde, drogs en utredning igång med syfte att utreda undantaget från att sälja lotter på kredit, bonusbegränsningar och skatteskyldighet. De fördelar som partilotterier fick 2004 efter ett förslag från Socialdemokraterna.

Utredningen fick också i uppdrag att undersöka hur transparensen kan öka för partilotterierna, eftersom det idag inte är helt uppenbart att inkomsterna går raka vägen till Socialdemokraternas partikassa. Utredningens uppdrag bemöttes av Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin, som svarade att regeringen planerade att "stoppa oss som oppositionsparti."

Regeringen föreslår inget förbud mot partilotterier. Utredningen syftar inte till att stoppa något parti från att sälja lotter. Men nu handlar det inte främst om utredningen, utan om att Sveriges största parti får en stor andel av sina inkomster från något som kan betraktas som rena bedrägerier. Det är, förutom att sannolikt vara ett ärende för åklagare, en moralisk fråga: Vill verkligen Socialdemokraterna tjäna pengar på detta sätt? Hur många gånger ska denna skandal upprepas innan partiet verkligen agerar?

Anmäl dig till Adams nyhetsbrev

Varför pratar vi om det vi pratar om? GP:s Adam Cwejman omvärldsbevakar och delar det som fått honom att tänka till.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS