FN:s högkvarter i New York, USA. (AP Photo/John Minchillo, File)
FN:s högkvarter i New York, USA. (AP Photo/John Minchillo, File) Bild: John Minchillo

Per-Ola Olsson: Bistånd ska inte gå till terrorister

Antingen är man FN-anställd eller så är man terrorist, det ska inte gå att vara båda.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Den 29 september dog Fatah Sharif Abu Al-Amin i ett israeliskt luftanfall mot södra Libanon. Efterdyningarna av hans död tydliggör varför biståndet till UNRWA måste dras in.

Vem Fatah Sharif Abu Al-Amin var beror lite på vem man frågar. I dödsrunan titulerar terrororganisationen Hamas honom som dess ledare i Libanon och ledamot i dess utländska styrelse. Man skriver att hans martyrskap hedrade Hamas kamp och kommer leda till seger.

Att Hamasledare dör i konflikten med Israel är inte oväntat – de är trots allt måltavlor just för att de utgör den ideologiska och operativa kärnan i organisationen. Problemet är att Fatah Sharif Abu Al-Amin förutom att leda Hamas också var FN-anställd. Han var till och med fackordförande för de anställda i FN-organet UNRWA.

ANNONS

UNRWA grundades 1949 med syfte att ge hjälp och skydd till palestinska flyktingar som förlorat sina hem och försörjningsmöjligheter efter kriget 1948. Trots att det ursprungliga uppdraget var av mer temporär art finns organisationen kvar än i dag, och fördelar utländskt bistånd i Palestina.

Efter Hamas attack mot Israel den sjunde oktober kom det i dager att anställda på UNRWA:s skolor spred judehat och firade massakern. En rapport från UN Watch kopplade mer än 150 Facebookkonton till UNRWA-anställda som sprider antisemitism samt uppmuntrar till våld och heligt krig (5/11). Det finns även obekräftade uppgifter om att UNRWA-anställda själva deltagit i massakern.

Detta och kritik mot att UNRWA:s skolböcker glorifierar terrorism, uppmuntrar till martyrskap och uppviglar antisemitism fick flera länder att dra in biståndet. Även Sverige pausade pengaflödet till UNRWA. ”Svenskt bistånd ska gå till seriösa aktörer och aldrig komma i närheten av terrorism”, förklarade dåvarande biståndsminister Johan Forssell (M) för SVT (31/1).

En dryg månad senare återupptogs biståndet, och regeringen skickade 200 miljoner av de 400 miljoner kronor regeringen avsatt till UNRWA. Forssell förklarade då att man fått ”försäkringar från UNRWA direkt till Sverige om utökad transparens och skärpta rutiner”. Han fortsatte: ”Vi kommer noggrant följa upp att UNRWA genomför vad som utlovats” (9/3).

ANNONS

Fatah Sharif Abu Al-Amins död visar att UNRWA:s försäkringar är värdelösa och att svensk regering gjort en missbedömning. Nog för att Fatah Sharif Abu Al-Amin efter sjunde oktober blev avstängd under tre månader, men det är uppenbart att UNRWA inte klippt banden till Hamas. Så ska det inte vara. Antingen är man FN-anställd eller så är man terrorist, det ska inte gå att vara båda.

Därför måste regeringen – återigen – dra in biståndet till UNRWA och verka för dess nedläggning. UNHCR sköter ju biståndsarbetet överallt där det behövs, utom i Palestina som UNRWA mutat in. Det finns ingen logik i att ha två organisationer som gör samma sak.

ANNONS