Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF, tycker att regeringen borde ge mer pengar till civilsamhället.
Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF, tycker att regeringen borde ge mer pengar till civilsamhället. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Naomi Abramowicz: Civilsamhället borde inte vara bidragsberoende

Hur fristående är civilsamhället från politiken om det är beroende av offentliga bidrag?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

”Det offentliga stödet till civilsamhället är nödvändigt för ett starkt och vitalt civilsamhälle”, skriver Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i en debattartikel i Expressen (27/7).

Nyberg, som snart lämnar sin post efter nästan ett decennium, verkar fast besluten att göra sitt missnöje med regeringen allmänt känt innan hon går. Hon beklagar sig över allt som regeringen gör fel: bidragen har minskat, civilsamhället känner sig ifrågasatt, villkoren har försämrats och många föreningar har tvingats till besparingar. Dessutom har regeringen inte kompenserat de ideella föreningarna i tillräckligt stor utsträckning för de senaste årens kostnadsökningar, menar generaldirektören.

ANNONS

Men det finns ett antal problem med Nybergs debattartikel. Hon tycks inte inse att hennes myndighet är ett bidragande skäl till att civilsamhällets aktörer ifrågasätts. MUCF har varit involverat i flera skandaler det senaste decenniet där myndigheten har behövt kräva tillbaka pengar från olämpliga bidragsmottagare.

En av de största granskningarna av MUCF gjordes av journalisten Sofie Löwenmark för ett antal år sedan (Smedjan 15/3 2017). I en serie artiklar för nättidningen Smedjan visade Löwenmark att myndigheten hade gett skattepengar till flera muslimska föreningar som spred antidemokratiska värderingar som antisemitism, homofobi och islamistisk extremism. För att inte nämna att MUCF gav drygt en miljon kronor till föreningen Rådet av enade kreoler för projektet ”Chilla organiserat” (Smedjan 17/3 2017).

MUCF har även gett pengar till etniska föreningar som har haft kopplingar till diktaturer och fascistiska organisationer, något som uppdagades av utrikessajten Blankspot (16/10 2021). Det här är långt ifrån fullständig uppräkning av alla olämpliga bidragsmottagare. Det hade krävt alldeles för mycket spaltutrymme.

Det som är mest oroande är att det ofta har krävts extern granskning eller medial rapportering för att MUCF ska få upp ögonen för missförhållanden inom en förening. Det får en att misstänka att det kan finnas fler skandaler som ännu inte har uppdagats.

ANNONS

Om man ska vara generös tycks myndigheten ha förbättrat kontrollerna av bidragsmottagarna de senaste åren, enligt en ny granskning från Riksrevisionen. Det är det minsta man kan begära, med tanke på att MUCF delar ut en kvarts miljard kronor till civilsamhället per år.

Hela civilsamhället ska givetvis inte demoniseras, bara för att det finns rötägg som utnyttjar den generösa svenska bidragsmodellen. Ett levande och oberoende civilsamhälle, med allt från fotbollsklubbar till studiecirklar, är närmast nödvändigt för en välfungerande demokrati.

Men måste det verkligen få merparten av sin finansiering från det offentliga? Det verkar Nyberg, och många med henne, anse. Samtidigt som det ska finansieras med hjälp av skattemedel påtalar Nyberg att civilsamhället är oberoende. Det är en självmotsägelse.

Att vara beroende av offentliga bidrag är knappast att vara självständig. Tvärtom innebär det att civilsamhället behöver rätta sig efter vad makthavarna prioriterar för stunden och de teorier och trender som råkar vara på modet.

Om civilsamhället ska vara oberoende på riktigt krävs en medlemsfinansierad modell som är oberoende av politikens nycker. Det kan Nyberg grunna på nu när hon snart lämnar MUCF.

ANNONS