Turismen utgör en liten del av svensk ekonomi.
Turismen utgör en liten del av svensk ekonomi. Bild: Magnus Lejhall/TT

Mathias Bred: Feltänkt med turistskatt

Turism kan bidra till regional utveckling.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Nu under semestern har det uppstått en debatt om turismen i Sverige. Eller rättare sagt, det har blossat upp en lång rad lokala debatter. Störst uppmärksamhet väckte Socialdemokraterna på Gotland som vill införa en särskild turistskatt. Sådana skatter finns i flera europeiska länder och motiveras ofta med miljöhänsyn och den extra belastningen på infrastruktur och service i besöksregionen.

Det är inte bara i Visby en del har börjat tröttna på turismen. När SVT följde upp utspelet och frågade de styrande i 30 kommuner med stor turistnäring, svarade hälften att de kunde tänka sig en särskild skatt på turister.

Vad vi bör komma ihåg är att den här debatten är väldigt platsspecifik. Sverige har några hotspots för turism. Det är storstäderna, några kustnära områden samt delar av fjällvärlden. På de orterna finns det anledning säkert att diskutera hur besökstrycket ska samsas med andra intressen.

ANNONS

Däremot går det inte att säga att Sverige generellt skulle vara mättat på turister. I de flesta delar av Sverige har turismen fortfarande stor potential att växa, och betyda mer för bygden och för ekonomin. Det gäller inte minst på landsbygden och mindre städer. Turismen kan bidra till regional utveckling och till platsens utveckling. Bevarande av kulturarv och naturskydd gynnas av att besökare kommer. Det lokala näringslivet får ökade inkomstmöjligheter och arbetsmarknaden växer.

Av någon anledning har vi i Sverige ofta sett ned på turismen som näring. Vi har haft fördomar som sagt att det inte handlar om riktiga jobb. Men inom modern turism finns inte bara instegsjobb eller säsongsjobb för ungdomar, vilka ju är nog så viktiga. Branscher som hotell och restaurang erbjuder också tydliga karriärvägar. Teknik och innovation spelar allt större roll också inom turism.

Vi borde därför uppgradera vår syn på turismen och se den som en viktig näring bland andra. En sorts basindustri med jobb som inte flyttar utomlands, som betyder mycket för det lokala och som kompletterar den övriga arbetsmarknaden.

Utvecklingsmöjligheterna är som sagt stora. I Sverige står turismen i dag för runt 2,5 procent av BNP. Vi kan kanske aldrig jämföra oss med de sydeuropeiska nationerna där turismen ofta står för 10 procent av BNP, eller mer. Men vi skulle kunna jämföra oss med Tyskland där turismen står för fem procent. För att komma dit handlar det nog mycket om att sluta vara hemmablinda och se att hela Sverige faktiskt erbjuder skön natur och möjlighet till avkoppling som lockar människor från Europas stora befolkningscentra.

ANNONS

Debatten om turistskatt sker därför i fel riktning. Det vore bättre om vi diskuterade hur fler människor skulle kunna lockas att komma till Sverige.

Har vi till exempel rätt institutioner på nationell nivå för att arbeta med turismen strategiskt? Gör Sverige tillräckligt för att stötta och skynda på byggandet av snabbare förbindelser till kontinenten? Ger vi turistföretagen schyssta möjligheter att konkurrera med turistindustrin i andra länder? Det är kring sådana frågor debatten borde handla.

ANNONS