Ölhallen 7:an i Göteborg har ett unikt undantag från kravet på att servera mat på krogen.
Ölhallen 7:an i Göteborg har ett unikt undantag från kravet på att servera mat på krogen.

Håkan Boström: Fram för fler barer

Matkravet för krögare sätter upp onödigt höga hinder för att bedriva krogverksamhet. Det är trots allt bättre att folk dricker ute än hemma.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Sjuans ölhall i Göteborg sticker ut från andra pubar. Den är nämligen av hävd undantagen från det matkrav som i övrigt gäller för samtliga restauranger, pubar och barer i Sverige. Regeln är att för att få servera alkohol måste krögaren också servera ett ”varierat utbud” av mat. Förr fanns även ett krav på att den enskilde kunden måste beställa mat för att få sig en sup, men det är sedan länge borttaget.

Tanken med matkravet har varit att minska fylleriet. Och visst är det en god idé att inte äta på fastande mage. Men dagens matkrav ställer ju heller inga krav på kunden att beställa mat till ölen. Kravet på krögarna att hålla sig med ett dyrt restaurangkök blir därmed inte helt logiskt – men däremot väldigt betungande.

ANNONS

Branschorganisationen Företagarna vill nu slopa matkravet helt, bland annat med hänvisning till att kommunerna idag gör olika tolkningar av vad det innebär.

Det är värt att fundera på. Ett avskaffat matkrav skulle självfallet inte innebära att alla krogar kastade ut sitt kök. Däremot skulle det öppna upp för fler att driva enklare barer och krogar. Det räcker med att åka till Köpenhamn för att se hur det fungerar. Möjligheten att enbart servera alkohol skulle helt enkelt kunna gynna småskalig verksamhet.

Alkoholpolitiken kräver alltid en avvägning. Fylleri är å ena sidan en ingrediens vid många brottmål, inte minst misshandel. Det är rimligt att stävja fylleriet eftersom det ofta går ut över tredje man. Samtidigt fyller alkoholen en viktig social funktion. Det har till och med påståtts att alkoholen gjort Västvärlden mer liberal än övriga delar av jorden genom att den öppnar upp människor och underlättar kommunikation med främlingar.

Det borde tala för att behålla en restriktiv politik gentemot direktförsäljning av alkohol på butik, det vill säga hemmadrickande, för att i stället styra över det till offentliga inrättningar som barer och restauranger. Det ger inte bara fler arbetstillfällen utan är också mer civilisationsbefrämjande.

Ett avskaffat matkrav är värt att pröva. Varför inte göra det i små steg? Vill man gå försiktigt fram kan man begränsa sig till att enbart undanta mindre aktörer från kravet eller tillåta kommunerna att göra lokala undantag. För i motsats till vad som ofta anförs i Sverige är olika regler inte alltid ett problem i sig utan ofta ett bra sätt att se vad som fungerar mer eller mindre bra. 7:ans ölhall kan gärna få sällskap av några fler, hur många får vi se.

ANNONS
ANNONS