Göteborg, Sweden - 2023-01-16 Caption (Foto: Anders Ylander, Göteborgs Posten)
Göteborg, Sweden - 2023-01-16 Caption (Foto: Anders Ylander, Göteborgs Posten) Bild: Anders Ylander

Benjamin Katzeff Silberstein: Israel hotas även inifrån

Även om israelerna har enats mot landets yttre fiender finns inre spänningarna där strax under ytan.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

För israeler råder ingen brist på orosmoln. I skrivande stund har det bara gått några timmar sedan gerillagruppen Hizbollah, en av Irans förlängda armar i regionen, skickade 50 raketer mot norra delen av landet, varav flera träffade civila bostäder. Samtidigt minskar hoppet om en vapenvila i Gaza mot frisläppandet av israeliska gisslan som hålls av terrorgruppen Hamas. För att inte tala om det ständigt överhängande hotet från Iran.

Men farorna för det öppna, demokratiska, pluralistiska och liberala Israel kommer inte bara utifrån. De politiska spänningarna i samhället verkar hela tiden nå nya nivåer. I en nyligen gjord opinionsundersökning svarade 67 procent att de är ”mycket” eller ”ganska” oroade över läget i samhället när kriget en dag tar slut.

ANNONS

Politiker av alla partifärger bär ett ansvar. Samtidigt är det svårt att inte se extremhögern som det största inrikespolitiska hotet mot Israels demokratiska, humanistiska grund. Sedan valet 2022 regerar premiärminister Benjamin Netanyahu genom en koalition med bland annat Itamar Ben-Gvirs extremnationalistiska parti Ozmah Yehudit. Ben Gvir dömdes så sent som 2007 för rasistisk uppvigling och stöd till en terrorgrupp.

I Netanyahus regering är han minister för, otroligt nog, nationell säkerhet. Höga företrädare både för Israels armé och underrättelsetjänst hävdar att polisen har fått direktiv från Ben-Gvir om att inte ingripa mot attacker från extremistiska bosättare mot palestinier på Västbanken. Att sådana attacker alls förekommer är en skam för Israel, än värre är att statsmakten i många fall inte alls reagerat.

Ett annat exempel är reaktionerna efter att nio arméreservister för ett tag sedan greps av militärpolis misstänkta för sexuella övergrepp mot en fånge från Hamas ökända elitstyrka Nukhba. Både Ben Gvir och finansministern Bezalel Smotrich, från ett annat högerextremt parti, fördömde gripandet av soldaterna. I den folkmassa som bröt sig in i militärbasen där de gripna satt fanns bland andra en parlamentsledamot från Netanyahus Likud, och flera från regeringskoalitionens extremistpartier.

ANNONS

Man kan se det från den ljusa sidan. De högerextrema partierna representerar trots allt bara en liten minoritet bland väljarna. Att soldater som misstänks för övergrepp även mot den värsta sortens terrorbrottslingar arresteras visar att landets rättsinstanser ändå fungerar i stort. Flertalet israeliska politiker och företrädare, som premiärminister Netanyahu, gick ut hårt mot stormandet av militärbasen.

Israeliska politiker från hela spektrumet fördömde också det hundratal extremistiska bosättare som nyligen attackerade och vandaliserade den palestinska byn Jit på Västbanken, då en palestinier dödades. Rättsväsendet har tagit attacken på allvar och Israels riksåklagare övervakar utredningen personligen. Hittills har fyra personer arresterats, förhoppningsvis grips fler i takt med att utredningen fortskrider.

Men att det finns folkvalda politiker uppviglar till våld, och mot rättsstaten, är en varningsklocka för det israeliska samhället. Man kan bara hoppas att väljarna tar hotet på allvar.

ANNONS