Schenström: Tror ni mormor krävde en macchiato med sojamjölk under ransoneringstiden?

Johan Hakelius skrev för ett par år sedan i en kolumn i Aftonbladet att det inte går att bjuda folk under 40 på middag – alla har sin egen uppfunna diet. Det kommer bli intressant när denna generation inser faktumet att tofu, groddar och kokosvatten inte ingår i basutbudet vid en större kris, skriver kolumnisten Ulrica Schenström.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

”Trumps högljudda förhandlingsmetoder är däremot ett uttryck för en ny amerikansk utrikespolitik – en politik som hotar att kullkasta grunden för sju decenniers säkerhetspolitik i Europa”, skriver Joakim Rönnbäck på Liberala Nyhetsbyrån. Lars Ahnland på Katalys skriver ”Eftersom den tillväxt vi ser i Sverige i dag till stor del drivs av stigande bostadspriser och växande utlåning riskerar vi att råka ut för en ny allvarlig ekonomisk kris”.

Varje dag nås vi nu av nyheter om att västvärlden, som vi känner den, står inför stora prövningar. Så när kommer krisen? Och hur ser den ut?

Sverige klarade finanskrisen för 10 år sedan bra. Värre var det på 90-talet. Men hur förberedda är vi egentligen på nationella kriser rent generellt? Se på dagens skogsbränder. Nyheterna haglar i dagarna om att vi inte är helt förberedda. Det är uppenbart att vi behöver hjälp. Ensam är ej stark idag, nationell trygghet bygger man tillsammans. Se de svenska hejaropen på de polska brandbilarna.

ANNONS

EU har varit väldigt bra för Sverige i detta fall. Gott så. Men är man inte förberedd så är man som sagt inte förberedd. Anledningen till detta är att Sverige är ett väldigt ovanligt land; vi stod länge utanför den europeiska integrationen, vi hade vår egen svenska modell och vi höll oss utanför världskrigen – det vill säga: vi satt inte i skyddsrum tillsammans när bomberna föll. Det har gjort oss väldigt speciella som människor – lite bättre och lite finare – men inte särskilt förberedda. Och vi pekar gärna finger. Lägg därtill att de som möjligen visste hur beredskapstiden var inte lever idag.

När MSB skickar ut foldern ”så gör du när krisen kommer” så strösslas det med skämt om alla bekvämligheter vi har idag. De som är förberedda på det oväntade är medvetna om att vissa ”bekvämlighetsval” ej går att kräva under en krissituation. Johan Hakelius skrev för ett par år sedan i en kolumn i Aftonbladet att det inte går att bjuda folk under 40 på middag – alla har sin egen uppfunna diet. Det kommer bli intressant när denna generation inser faktumet att tofu, groddar och kokosvatten inte ingår i basutbudet vid en större kris.

ANNONS

Tror ni mormor krävde en kaffe macchiato med sojamjölk under ransoneringstiden?

Vi måste vara förberedda på det oförutsägbara i dessa tider och då menar jag inte bara våra institutioner, utan även vi själva som individer. Även politiker bör här se upp för att verka som ett etablissemang som flyger in och ”hälsar på” mitt i krisen. Dessa dagar är förbi – nu gäller det att själv klara att kavla upp ärmarna och vara beredd att dra sitt strå till stacken. I en tid då dina händer skall vara skitiga och att föregå med gott exempel gör man som politiker klokt i att gå hand i hand med folket. Så kommer det någon kris? Och hur ser den ut?

Ja. Nationalekonomer säger det. Politiska analytiker säger det. Säkerhetspolitiska analytiker säger det. Och de menar lite olika kriser. Jag säger bara - var beredda på det oväntade. Vi lever i en föränderlig tid. Vakna – det är dags att börja jobba nu!

ANNONS