Henrik Jönsson
Henrik Jönsson Bild: Olof Ohlsson

Henrik Jönsson: Vänsterns hatretorik får konsekvenser

Att framställa sina meningsmotståndare som farliga och ondskefulla bidrar till extrem polarisering.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

“Folk har försökt ruinera honom, fängsla honom och förbjuda honom från att kandidera som president. Jag är helt säker på att någon kommer att försöka döda honom snart.” Detta sade min vän USA-miljardären vid frukostbordet på lördagsmorgonen, bara timmar innan ett mordförsök på Donald Trump kostade en oskyldig människa livet och skadade flera andra.

Mordförsöket är mer än ett isolerat vansinnesdåd, det är även det brutala resultatet av vänsterrörelsens radikaliserade retorik. Under de senaste åren har både politiker och opinionsbildare på vänsterkanten allt oftare valt att beskriva meningsmotståndare som “hot mot demokratin” och som “fascister”. Denna typ av språkbruk bidrar till en extrem form av polarisering, där argument inte längre bemöts, utan där dess företrädare i stället avhumaniseras och framställs som farliga, demokratisk illegitima och direkt ondskefulla.

ANNONS

Detta är en uttalad strategi som har utvecklats av den demokratiske partistrategen Alejandro Verdin, som medvetet reducerat valkampanjen till en strid mellan gott och ont. Ett exempel på detta är hur president Joe Biden 2022 beskrev MAGA-rörelsen (Make America Great Again) som just ett "hot mot demokratin" och det kommande valet som ett “slag om nationens själ”. Detta kopierades omedelbart av den svenska socialdemokratin, som i en debattartikel påstod att Sveriges högerregering “hotar grunderna i vår demokrati”, “och att vårt lands själ står på spel” (DN 6/5 2023).

Det kan vara frestande för skrupelfria politiker att utmåla meningsmotståndare som lögnaktiga, deras argument som “hat” och politiken som fascism – men mordförsöket på Trump visar vad den långsiktiga kostnaden för detta riskerar att bli. En allt extremare retorik polariserar nämligen inte bara debatten, utan eldar även på extremister som kan tolka dessa budskap som en uppmaning till våld.

Trump själv och Amerikas konservativa höger är naturligtvis inte utan skuld när det gäller hård retorik, men svenska medier rapporterar sällan om det faktum att det nästan uteslutande är vänsterrörelsen som öppet utnyttjar explicita våldsteman i sin opinionsbildning.

I valrörelsen 2016 sade skådespelaren Robert De Niro att han ville slå Trump i ansiktet. 2017 poserade skådespelerskan Kathy Griffin med Trumps avhuggna huvud. Samma år sade den demokratiska senatorn Chapelle-Nadal i media att hon hoppades att Trump skulle mördas.

ANNONS

2018 frågade den dåvarande talmannen Nancy Pelosi offentligt varför Trumps presidentskap inte lett till upplopp över hela landet. Och efter sin misslyckade debattinsats i CNN lät president Joe Biden hälsa sina donatorer att det var dags att “sätta Trump i siktet[8]”.

Konsekvensen av denna allt hätskare retorik är att amerikanska sociala medier just nu svämmar över av vänsteraktivister som hyllar mordförsöket på Donald Trump – och som hoppas att nästa försök ska lyckas.

Givet att Sverige tenderar att spegla USA bör därför den svenska vänstern nu ta sig en rejäl funderare på vad deras allt hätskare smutskastningsretorik riskerar att få för konsekvenser.

ANNONS