Public service – i allmänhetens tjänst?

Är nu inte SVT Nyheter i allmänhetens tjänst så kanske den inte bör vara tvångsfinansierad public service skriver gästkolumnisten Lars Wilderäng.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

När man talar om tredje statsmakten, så handlar det om att vid sidan om regeringen och riksdagen, ha media som granskar just makten. Dessvärre ser det ut som statskontrollerad svensk media i form av SVT Nyheter slutat granska makten, för att istället sätta efter vanliga medborgare. Kanske är det upptakten inför valrörelsen, som drar igång i och med höstens valfläskbudget. Den numera så viktiga Sverigebilden måste bevaras och de medborgare som ifrågasätter att allt är så bra som regeringen påstår ska tydligen hängas ut.

Aktuellt är hur svensk public service i form av SVT Nyheter hängde ut min personlige vän och undersköterskan Fredrik Antonsson för att han drev en Facebook-sida, som länkade till etablerade mediers artiklar om problem inom svensk sjukvård. Med tanke på att regeringens socialminister Annika Strandhäll bestämt hävdat att vi har en vård i världsklass, så måste förstås en Sverigebild om en vård i kris bekämpas med alla medel.

ANNONS

Public service kan översättas till allmänhetens tjänst. Fast istället för att granska Strandhälls påståenden om en vård i världsklass, vilket borde vara ett uppdrag i allmänhetens tjänst, så ger sig alltså statskontrollerade nyhetsmedia på en enskild medborgare. Förvisso hade han 10 000 följare i sin Facebookgrupp, men SVT Nyheter når potentiellt tio miljoner svenskar med sina påståenden om skrämselsidan som undersköterskan Antonsson driver. Tydligen anser statsmedia att man inte får länka till artiklar i etablerade media, inklusive till artiklar publicerade av SVT Nyheter själva.

Bara dagar efter uthängningen av Antonsson nås vi av beskedet att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen kommit överens om att förmånsbeskatta privata sjukvårdsförsäkringar. Att arbetsgivare tar pengar ur sin egen ficka för att ordna snabb vård till sina anställda, för att minimera skattefinansierade sjukskrivningar, är tydligen en förmån. Beskattningen är förstås mycket olycklig. Idag har 650 000 svenskar privat finansierad sjukvårdsförsäkring, varav 450 000 via arbetsgivaren. Det är potentiellt 450 000 personer till som skulle belasta svensk offentligt finansierad vård. En vård som uppenbarligen har kapacitetsproblem redan idag i ett Sverige med en snabbt ökande befolkning utan att det byggs fler vårdplatser, ytterligare sjukhus och nya vårdcentraler i offentlig regi.

Även om beskattningen är olycklig, så är det åtminstone positivt att regeringen därmed erkänner att svensk sjukvård har problem. Regeringen och Vänsterpartiet ger alltså Antonsson rätt, men SVT Nyheter måste missat att förmånsbeskattningen av privat vård var på gång.

ANNONS

Om att betala ur egen ficka för att få sjukvård är en förmån, så måste alltså offentlig vård vara ett sämre alternativ. Annars hade det inte varit en förmån att få privat vård.

Är nu inte SVT Nyheter i allmänhetens tjänst, utan går regeringens ärenden, så kanske den inte bör vara tvångsfinansierad public service? Det är bara att kryptera sändningarna, så kan de som vill betala.

ANNONS