Adam Cwejman: Göteborg behöver inte en egen utrikespolitik

Först vill inte socialdemokraterna att Göteborgs stad ska delta i några bojkotter, nu är det fullkomligt självklart.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

För ett år sedan ställdes kommunstyrelsen i Göteborg inför ett dilemma: Ska kommunen egentligen agera utrikespolitiskt?

Det handlade om hur kommunen skulle hantera bolag verksamma i Ryssland. Mer specifikt rörde det amerikanska bolaget Mondelez, även verksamt i Ryssland, som står bakom bland annat Marabou-chockladen. Göteborgs inköp och upphandlingsnämnd beslutade att inte köpa produkter från bolaget.

Men så hamnade Geely Holding, som äger en majoritet av Volvo Cars på samma ukrainska svartlista som Mondelez. Geely är ett stort kinesiskt bilbolag med verksamhet i både Belarus och Ryssland som samtidigt har vidsträckt samarbete, med Volvo Cars.

Motiveringen till svartlistningen från Ukraina var att Geely i motsats till många andra bilbolag inte hade lämnat Ryssland utan fortsätta både med försäljning och produktion där.

ANNONS

Hur göra? Håkan Andersson (S), ordförande i regionens styrelse för Fastighet, stöd och service öppnade för att det kunde bli tal om bojkott. ”Vi vill inte att några av Västra Götalandsregionens invånares skattepengar ska bli skattepengar i Ryssland” berättade han för Ekot (SR 26/6).

Han fick inte gehör i Göteborg där Volvo Cars har en rätt viktig roll för stadens ekonomi och identitet. Staden ska inte ägna sig åt säkerhets- och utrikespolitik, hävdade kommunstyrelsens ordförande, Jonas Attenius (S): ”Sanktioner mot företag ska inte bygga på enskilda kommuners och regioners godtycke” (DI 29/6).

Det var alltså inte aktuellt med någon bojkott av Volvo Cars eller Geely. ”Det är oerhört komplexa frågor” förklarade Attenius. Frågor som ”ytterst rör säkerhets- och utrikespolitik” och därför inte ”frågor som vi som kommun normalt hanterar" (SR 28/6).

Det var en klok hållning: Låt regeringen driva utrikespolitik och representera hela Sverige, så kan kommunen sköta sitt arbete, vilket är att arbeta för göteborgarnas räkning.

Men Attenius minne är kort och hans principer flexibla. För nu har nämligen Kommunens inköps- och upphandlingsnämnd med stöd av Attenius parti beslutat att bojkotta varor från ”stater som bedriver illegal ockupation av andra stater”. Det handlar om tre länder vars varor ska bojkottas: Israel, Marocko och Ryssland.

ANNONS

Det är uppenbart att det handlar om det första landet, det är inte som att Attenius tidigare skyndat sig med några bojkotter av Ryssland och Marocko. ”Kan vi vara med och bidra på något sätt för att mildra den situationen och markera, då ska vi göra det” berättar en numera av utrikespolitik besjälad kommunpolitiker för SR.

Förra året: Göteborgs stad ska enligt Attenius inte bedriva utrikespolitik. Nu: Självklart ska Göteborgs stad enligt Attenius bedriva utrikespolitik.

Jonas Attenius låter ofta som en principfast och klok politiker, en sådan som har tänkt ett extra varv kring viktiga frågor. Så är det säkert fortfarande, men hans principer är uppenbarligen väldigt töjbara och han har inget emot att inta två politiska positioner som går på tvärs med varandra.

Anmäl dig till Adams nyhetsbrev

Varför pratar vi om det vi pratar om? GP:s Adam Cwejman omvärldsbevakar och delar det som fått honom att tänka till.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS