Adam Cwejman: Hizbollah - ett hinder för fred i Mellanöstern

För att förstå Hizbollahs makt i Libanon och deras roll i regionen måste vi gå tillbaka till deras rötter och Irans inflytande.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Mellanösterns historia är ofta svår att begripa, och ett av de mest komplicerade länderna är Libanon. Landet hyser en av världens bäst organiserade och beväpnade icke-statliga arméer, Hizbollah, vilket betyder "Guds parti", som kontrollerar stora delar av landet. Hizbollah utsattes nyligen för en koordinerad attack med hjälp av exploderande personsökare. Men hur hamnade Hizbollah där och varför blev de måltavlor för ett så omfattande angrepp?

Under mellankrigstiden fram till slutet av andra världskriget var Libanon, tillsammans med Syrien, en fransk koloni. Under den tyska ockupationen av Frankrike blev kolonin en del av Vichyfrankrike, en fascistisk lydstat till Tyskland. Detta ledde till att britterna tog över Libanon och Syrien 1941. Efter kriget blev Libanon självständigt från Storbritannien.

ANNONS

Att styra ett fritt Libanon visade sig svårt – landet styrs genom en komplex maktdelning mellan dess olika befolkningsgrupper. För Libanon är ett lapptäcke av etniska och religiösa grupper. I södra Libanon dominerar shiamuslimer, i norr sunnimuslimer, längs kusten och nära Beirut är kristna maroniter och druser (en arabisk etnicitet med en egen religion) i majoritet. Dessutom finns en stor närvaro av palestinska flyktingar som anlände efter arabisk-israeliska kriget 1948.

Palestiniernas främsta politiska representant var länge den Palestinska befrielseorganisationen (PLO), som hade flyttat till Libanon efter organisationens kortvariga krig mot Jordaniens monarki 1970. Deras närvaro ökade spänningarna i ett redan fragmenterat land, och 1975 utbröt ett fullskaligt inbördeskrig mellan kristna, shia- och sunnimuslimer, druser och andra grupper. Även den syriska armén deltog och ockuperade delar av landet. Samtidigt genomförde PLO från södra Libanon attacker mot israeliska mål i och utanför Israel.

Till slut ledde detta till en fullskalig israelisk invasion av södra Libanon 1982, med målet att driva bort PLO. Det var under denna invasion, och den efterföljande israeliska ockupationen, som Hizbollah grundades av shiamuslimska imamer.

Från starten har Hizbollah varit starkt influerat och stött av Iran. Den iranska islamiska revolutionen 1979 skapade för första gången en stark shiamuslimsk regim. Den ville öka sitt inflytande i den annars sunnidominerade regionen. Med Hizbollah fick Iran en lokal allierad, som de stödde med träning, vapen och finansiering. Detta stöd har gjort att Hizbollah kunnat expandera sin maktbas och idag kontrollerar stora delar av södra Libanon, ända till Beiruts förorter – Hizbollah har blivit en stat inom staten.

ANNONS

Sedan Israel helt lämnade Libanon år 2000 har Hizbollah bedrivit ett lågintensivt krig mot Israel, med allt från raketattacker till kidnappningar. Israel har svarat med attacker mot Hizbollahbaser och vapendepåer.

Den vanliga uppfattningen är att konflikten i Mellanöstern främst står mellan Israel och det palestinska styret i Gaza, Hamas. Men konflikten är större än så, och den huvudsakliga motståndaren till Israel är Iran, som agerar genom sina ombud Hizbollah, Hamas och Houthierna i Jemen.

Iran finansierar och förser dessa organisationer med vapen och underrättelser. Hamas ledarskap har alltid haft en tillflyktsort i Iran, och ständiga vapenleveranser till Hizbollah har gjort organisationen välbeväpnad. De har omkring 200 000 kortdistansmissiler med kapacitet att nå hela norra Israel, varav de flesta är importerade från Iran. Utan Iran skulle Hizbollah vara betydligt svagare.

Hizbollah är inte bara ett hinder för en fredlig lösning på konflikten då de inte alls accepterar att Israel existerar. Den fundamentalistiska shiamuslimska milisen vill, likt Hamas, utplåna Israel, men har också som mål att kontrollera mer av Libanon. Dessutom utgör organisationens ständiga attacker mot Israel en ständig börda för den lokala sunnimuslimska befolkningen i södra Libanon som hamnar i korselden med Israel. Hizbollahs närvaro är inte den enda orsaken till kaoset i Libanon, men den är en av de viktigaste.

ANNONS

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 förväntades Hizbollah också angripa Israel. Det skedde också med hjälp an ständiga raketattacker som bland annat slog ned i den drusiska staden Majdal Shams på Golanhöjderna - ett civilt mål - där tolv barn dog på en fotbollsplan. Hotet om raketattacker har gjort att över 60 000 israeler tvingats fly inom sitt eget land, medan israeliska motattacker lett till att över 100 000 libaneser blivit internflyktingar.

Det är här vi står idag. Israels försök att lokalisera och slå till mot Hizbollah i Libanon gjorde att organisationens ledning tidigare i år förbjöd nyckelpersoner från att använda mobiltelefoner, eftersom israelisk underrättelsetjänst kunde spåra dem via mobilnätet. Istället började de använda personsökare, som endast tar emot signaler och därför inte kan spåras. Men inte ens detta kunde skydda Hizbollah.

Reaktionerna på attacken i Sverige är talande. Vissa, som ETC:s politiska redaktör Annie Croona, har kallat attacken mot Hizbollah för "ren ondska", Dalademokratens Göran Greider beskrev det som "statsterrorism" mot Libanon. En välvillig tolkning är att Croona och Greider inte vet vad Hizbollah är för organisation, att den med raketattacker angriper Israel urskiljningslöst, vad dess mål är och vilka som stödjer den. En mer cynisk tolkning är att Iran och dess ombud har fått oväntade internationella vänner. Det är troligen så att oavsett hur Israel försvarar sig mot terroristorganisationer som Hizbollah, kommer vissa alltid att se deras agerande som illegitimt.

ANNONS

Anmäl dig till Adams nyhetsbrev

Varför pratar vi om det vi pratar om? GP:s Adam Cwejman omvärldsbevakar och delar det som fått honom att tänka till.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS