Naomi Abramowicz
Naomi Abramowicz Bild: Anna Tärnhuvud

Naomi Abramowicz: Ibn Rushd kräver särbehandling

Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd får finna sig i att det behöver leva upp till samma krav som alla andra organisationer.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Ibn Rushd förlorar sin finansiering från Folkbildningsrådet från och med nästa år. Det är ett hårt slag mot det muslimska studieförbundet. Det är inga små summor som det går miste om. Bara i år fick organisationen närmare 25 miljoner kronor i statsbidrag.

Folkbildningsrådets beslut handlar inte om de många skandaler som Ibn Rushd har varit involverat i under de senaste åren, där studieförbundet bland annat har haft samröre med islamistiska och antisemitiska rörelser. Nej, det handlar främst att Ibn Rushd inte lever upp till kraven enligt det nya statsbidragssystemet. Verksamheten bedöms helt enkelt inte kunna hålla tillräckligt hög kvalitet för att få statliga bidrag.

ANNONS

Exempelvis konstaterar Folkbildningsrådet att studieförbundet har för svag förankring ute i landet, att man har svårt att rekrytera både förtroendevalda och kompetenta cirkelledare och att organisationen fortfarande inte har någon regelrätt förbundsordförande.

Men Ibn Rushd försöker att framställa det som att Folkbildningrådets beslut motiveras av en vilja att stoppa den muslimska gruppen från att organisera sig och att motta statsbidrag. Studieförbundet hävdar att det här är ett led i regeringens försök att ”nedmontera demokratin” och att ”möjligheter till fri och frivillig bildning begränsas”.

”Folkbildningsrådet sätter nu en ny praxis för folkbildningen, som präglas av subjektiva bedömningar, utökad kontroll och detaljstyrning”, skriver Ibn Rushd i ett pressmeddelande.

Det stämmer inte. Att myndigheter numera ställer tuffare kvalitetskrav på studieförbunden handlar om att det har uppdagats fusk och felaktigheter under de senaste åren. För två år sedan publicerade Riksrevisionen en granskningsrapport av statsbidragen till studieförbunden som visade att det finns ”brister i alla led”, från studieförbundens kontroll, till Folkbildningsrådets uppföljning till regeringens styrning. Det omfattande fusket med statsbidrag har tvingat fram en utveckling där myndigheter behöver lägga större fokus på kontroll, detaljstyrning och granskning. Något annat vore ett svek mot skattebetalarna.

Flera civilsamhällesorganisationer verkar däremot ha köpt Ibn Rushds förklaring. Amnesty, Forum – Idéburna organisationer med social inriktning och IM – Individuell Människohjälp publicerade ett gemensamt pressmeddelande där de påstod att behandlingen av Ibn Rushd är ett uttryck för islamofobi och att det indragna statsbidraget hotar att urholka muslimers mänskliga rättigheter.

ANNONS

Ibn Rush representerar inte svenska muslimer, lika lite som studieförbundet Bilda representerar alla Sveriges kristna. Dessutom tyder studieförbundets problem med att engagera förtroendevalda och få större förankring ute i landet på att det har svårt att nå ut till den muslimska gruppen.

Utgångspunkten måste vara att alla studieförbund ska behandlas lika. Att Ibn Rushd förlorar sin finansiering beror inte på någon form av islamofobisk konspiration. Det handlar om att studieförbundet inte lever upp till de högst rimliga kraven som ställs på alla som söker statsbidrag.

ANNONS