Peter Hjörne: Om en vecka vet vi!

Opinionsundersökningarna duggar tätt. Men Ulf Kristersson har rätt när han säger att det endast är en som räknas: den på valdagen.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

I alla de opinionsundersökningar som väller över oss är det enda som står klart att läget är oklart. Varken vänster- eller högersidan har någon klar ledning.

Ett synes dock stå klart: L och MP klarar sig kvar i riksdagen. För bara några dagar sedan verkade ytterligare en sak vara kristallklar. I alla opinionsundersökningar backade Moderaterna och Sverigedemokraterna ryckte fram. SD var som mest 5 procentenheter större än M. Men i de tre senaste Novusmätningarna har M kommit tillbaka starkt och avståndet till SD har krympt avsevärt.

Det kan alltså finnas skäl i att påminna sig om att frågorna i opinionsundersökningarna alltid lyder "vad skulle du rösta på om det vore val i dag". Och det är faktiskt inte val i dag. Ulf Kristersson har alltså helt rätt när han säger att den enda opinionsundersökningen som räknas är valet den 11 september. Från nu till då kommer många väljare att ändra sig.

ANNONS

Ulf Kristersson tror att det kommer att vara till Moderaternas fördel och han säger sig vara övertygad om att M kommer att bli större än SD. I en GP-intervju i veckan sa han att det dock inte spelar någon roll om SD blir större:

– Det är Moderaterna som kan skapa en regering som kan vinna riksdagens förtroende, och det tror jag alla vet, sa han i intervjun.

Varför har Moderaterna gått tillbaka när det mesta talar för dem? Frågor där de anses vara starka - lag och ordning, landets ekonomi och energipolitik - står i centrum för väljarnas intresse och är föremål för partiernas utspel. Skjutningarna accelererar, energipriserna rusar och allt blir dyrare. Moderaternas huvudmotståndare Socialdemokraterna har haft makten i åtta år i det Sverige som de själva säger "kan bättre". Detta har moderatledaren också skjutit in sig på. Ulf Kristersson är dessutom en sympatisk och kunnig person som ofta går segrande ur debatter, enligt tittarundersökningarna. Och ändå har det inte lyft!

Enligt Torbjörn Sjöström, vd på Novus, har Moderaterna fokuserat för mycket på regeringsfrågan och tappat sakfrågorna. Så kallat sakägarskap, vilket parti som väljarna tycker är det bästa i en viss politisk sakfråga, är en viktig nyckel till framgång.

ANNONS

"Vinn i sakägarfrågor och man vinner väljare", skrev Sjöström.

Lag och ordning var länge Moderaternas fråga men i augustimätningen fick de se sig detroniserade av Sverigedemokraterna, som också har ökat förtroende i invandringsfrågan.

Sakägarskap är dock inte den enda nyckeln. Väljarna förväntar sig dessutom att politiker inte bara berättar om problem utan också gör det troligt att de kan lösa dem - och att de prioriterar problemlösning framför ständiga diskussioner om vem som får samarbeta med vem och vem som är ond och vem som är god.

Novusmätningar visar att SD vunnit väljare som tappat förtroendet för andra partier och som vill visa det genom att rösta på SD. SD har sannolikt haft nytta av att inte ha varit skyldiga till misslyckandena inom lag och ordning, invandring och energiförsörjning. De har "värnat sitt utanförskap" i förhållande till det politiska etablissemanget.

Det är också troligt att de ständiga beskyllningarna, tillmälena om rasism och nazism och försöken att utestänga SD från allt inflytande varit kontraproduktivt. Hittills har SD ökat, siffrorna varierar med undersökningarna, från förra valet, som i sin tur innebar en ökning med 4,7 procentenheter.

Kanske undrar en och annan väljare dessutom över det demokratiskt rimliga i att, som Centern, inte "ge inflytande" eller "släppa fram" V och SD, som tillsammans har 30 procents väljarstöd. Man må tycka hur illa som helst om de partierna, och inte minst deras förflutna, men det är väljarna och bara väljarna som ger partier och deras företrädare inflytande.

ANNONS

Den främsta förespråkaren för försöken att isolera SD, Centerpartiet, har följdriktigt tappat mellan 1 och 2 procentenheters stöd! C-ledaren Annie Lööf själv har tappat i förtroende bland väljarna. Hon har nu halkat ner till sjätte plats. Bara 22 procent har mycket eller ganska stort förtroende för henne. Liksom tidigare leder Magdalena Andersson överlägset men också Ulf Kristersson åtnjuter högt förtroende, på en klar andraplats. På delad tredjeplats finner vi Ebba Busch och Jimmie Åkesson med 29 procent.

LÄS MER: För Sveriges bästa!

Skall man döma av den senaste tidens väljarrörelser och deras sannolika orsaker så är fortsatta attacker på SD, om än aldrig så välmotiverade, till fördel för SD. Det verkar också vara rätt av Ulf Kristersson att trumma sakfrågorna - brottsligheten, energin och ekonomin. Men han och de andra borgerliga partiledarna får inte glömma hoppet om en bättre framtid! Kanske har dessutom ansvarsfrågan börjat slå igenom. I de senaste mätningarna har Socialdemokraterna tappat stöd (till M, SD, C och V).

Moderaterna kan på nytt överraska positivt på valdagen. Väljare som stött SD i opinionsundersökningarna, för att markera, kan mycket väl ha börjat återvända till Moderaterna när nu valdagen närmar sig och ”det är på riktigt".

ANNONS

Men blockinterna väljarströmmar räcker inte. Någon eller några procentenheter måste komma från vänstersidan. Den erkänt skicklige debattören Ulf Kristersson kan vinna väljare i de stora debatterna. De kan också de andra partiledarna i Kristerssons lag göra. Deras framträdanden i partiledarutfrågningarna har varit starkare än vänstersidans.

De må vara (eller ha varit) motigt i opinionen för Ulf Kristersson men hans inställning är det inget fel på:

– Vi kommer att vinna valet. Jag är idrottsman och helt inställd på att vinna, sa han i GP-intervjun.

Att döma av alla undersökningar är inte ett regeringsskifte långt borta. Om en vecka vet vi!

LÄS MER: Valkampanjer bör bedrivas på svenska, inte somaliska

ANNONS