Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans.
Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans. Bild: Maja Suslin/TT

Partiet Nyans blottar nya konfliktlinjer

Det etnoreligiösa Partiet Nyans hoppas på att sno åt sig röster från Socialdemokraterna i svenska förorter. Men skandalerna runt partiet hopar sig. Frågan är om det spelar någon egentlig roll för partiets resultat.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Ett av de småpartier som hoppas på valframgång i kommun- och riksdagsvalet är det relativt nybildade partiet Nyans. Partiet grundades av den tidigare centerpartisten Mikail Yüksel. Under valrörelsen 2018 uteslöts Yüksel av Centerpartiet efter att han ertappats med att ha haft samröre med den turkiska högerextrema rörelsen Grå vargarna.

Nyans ställer upp med en rad kommunlistor, bland annat i Göteborg, Borås, Stockholm och Malmö. Det är en ambitiös målsättning partiet satt upp, men Nyans har brist på kandidater. På partiets Göteborgslista i kommunvalet är sju namn av 15 överstrukna på Valmyndighetens hemsida. Och själv står partiledaren Mikail Yüksel på flera andra kommunlistor runt om i landet, trots att han är folkbokförd i Göteborg.

ANNONS

Några av de kandidater man faktiskt lyckats skramla fram har visat sig hysa rasistiska åsikter. Sydsvenskan kunde tidigare i augusti visa att fem av partiets kandidater i Skåne spridit rasistiska budskap eller konspirationsteorier. En kandidat hade delat inlägg som uppmanat till att ”krossa judarnas huvuden”. En företrädare i Malmö tror att terrorsekten Islamiska staten skapats av Iran eller Israel. Ytterligare en annan Nyanskandidat hade delat propagandamaterial från en terrorstämplad organisation som hyllar självmordsbombare. Dessa kandidater är nu uteslutna.

Partiet Nyans deltar även aktivt i att sprida lögner om svensk socialtjänst och rättsväsende. På ett kampanjmöte i Stockholmsförorten Rinkeby har ett av partiets toppnamn, Bashir Aman Ali, öppet ljugit om att alla svenska muslimer riskerar att gripas av Säkerhetspolisen och sättas i fängelse utan vare sig bevis eller rättegång (ETC 23/8). Bashir Aman Ali har nyligen avtjänat tre år i fängelse för grova ekobrott efter att ha tömt skolkoncernen Al-azhar på tio miljoner kronor.

Och när en intensiv påverkanskampanj pågick mot svensk socialtjänst och lagen om vård av unga (LVU), påhejad av islamister utomlands, deltog partiledaren Mikail Yüksel i en av de LVU-kritiska demonstrationer som kom att anordnas. På partiets hemsida beskriver man frågan som ”LVU-missbruket” och lovar att verka för en ”oberoende granskning” av saken.

ANNONS

I debatten framställs Nyans ofta som ett islamistiskt parti. Det är inte särskilt konstigt mot bakgrund av att partiet bland annat strävar efter att koranbränningar ska ses som hets mot folkgrupp då sådana aktioner får människor att känna sig kränkta. Däremot anser Yüksel att imamer ska få förklara att homosexualitet är förbjudet enligt islam.

Även om det är uppenbart att partiet genom vissa profilfrågor och kandidater försöker nå grupper som sympatiserar med en mer konservativ tolkning av islam eller rent av islamistiska rörelser så är det mer korrekt att betrakta Nyans som ett etnoreligiöst intresseparti. Partiledaren och grundaren Mikail Yüksel bedriver valkampanj i den turkiska staden Kulu som är hem åt tusentals svenskturkiska väljare. Med namn som Bashir Aman Ali är det uppenbart att partiets strategi dessutom är att nå somaliska väljargrupper i förorten.

Det är kanske inte troligt att partiet skördar några stora valframgångar i september. Men många av de ovanstående exemplen visar något att ta fasta på. Den dagen ett parti som Nyans tar plats i våra politiska församlingar kommer vi behöva handskas med helt nya intresse- och konfliktlinjer i svensk politik. Var beredda på det.

ANNONS