Teresa Carvalho (S) vill ha fler informationsinsatser om farorna med gängbrottslighet.
Teresa Carvalho (S) vill ha fler informationsinsatser om farorna med gängbrottslighet. Bild: Christine Olsson/TT

Naomi Abramowicz: Socialdemokraternas gängoffensiv skrämmer ingen

Om Socialdemokraterna vill ses som mer handlingskraftiga än regeringen måste partiet ha något bättre att komma med än det här.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Den senaste veckan har Socialdemokraterna svingat vilt mot regeringens kriminalpolitik.

Först meddelade partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi att han skulle kalla justitieminister Gunnar Strömmer (M) till justitieutskottet. ”Strömmer måste förklara vad regeringen gör för att stoppa rekryteringen av barn och unga”, sa Shekarabi till Aftonbladet (12/8). När den tidigare ministern fick frågan om Socialdemokraterna har någon skuld i den svenska gängkriminalitetens utbredning svarade han: ”Vi har en mycket självkritisk ingång”.

Några dagar senare presenterade Socialdemokraterna den stora lösningen på gängens rekrytering av barn och unga: ökade informationsinsatser. Och nej, det är inget skämt.

På onsdagen höll partiet en pressträff där riksdagsledamoten Teresa Carvalho, som leder Socialdemokraternas arbetsgrupp ”De kriminella gängen ska knäckas och nyrekryteringen ska stoppas”, presenterade två åtgärder mot gängbrottsligheten.

ANNONS

För det första vill partiet att poliser ska besöka landets klassrum i samband med terminsstart och berätta om hur illa det kan gå om man går med i ett gäng. För det andra kräver partiet att regeringen ska säkerställa att alla hushåll med barn i skolåldern får Länsstyrelsens och Polisens nya informationsbroschyr ”Gängsnacket” i brevlådan.

Det första förslaget är egentligen inget nytt eller revolutionerande. Det finns redan samarbeten mellan Polisen och förskolor och skolor i flera av Sveriges utsatta områden. Det finns flera exempel där områdespoliser besöker skolbarn regelbundet, lär känna dem och informerar om Polisens verksamhet (Vi lärare 22/12 2021).

Ett sådant samarbete lanserades exempelvis i Frölunda-Tynnered efter att förskolepersonalen hade hört barnen uttrycka negativa åsikter om Polisen, och beundran för ungdomar i kriminella gäng. Nu har fyra förskolor ett samarbete med poliserna i området. Förskolorna får besök från områdespoliserna varannan vecka på en bestämd tid då både personalen och barnen får en möjlighet att tala med dem. Ibland medverkar poliserna till och med på föräldramöten eller öppet hus-tillställningar.

Alla förskolor vittnar om att det har ökat barnens tillit till polisen. Om man ska förändra barns attityd till Polisen är det sannolikt en bättre idé att göra som i Frölunda-Tynnered och ha regelbundna besök där barnen får lär känna poliser i området, snarare än enstaka informationskampanjer där poliser ska förklara att det är en dålig idé att bli kriminell.

ANNONS

Socialdemokraternas andra förslag, att dela ut informationsblad till hushållen för att stoppa nyrekryteringen, känns nästan näpet. Det vore toppen om alla samhällsproblem kunde lösas med hjälp av en behändig broschyr eller en snygg informationskampanj. Men det är ytterst tveksamt om mer information om farorna med att bli gängkriminell är lösningen för att stoppa barn och unga från att lockas av den kriminella livsstilen.

För den som har läst ”Gängsnacket” är det särskilt svårt att förstå hur informationsbroschyren kunde ge Socialdemokraterna snilleblixten att kalla till presskonferens. Målgruppen är föräldrar och ”andra viktiga vuxna”. Det verkar som att ”Gängsnacket” framför allt riktar sig till föräldrar som har kuggat kommunens föräldrakurs.

Föräldrar uppmanas bland annat att prata med sina barn, reagera om barnen ljuger och fråga barnen hur de mår. Det påpekas även att föräldrar bör se till att barnen går i skolan. Därutöver informeras föräldrarna om att de kriminella aldrig kommer att hjälpa barnen att uppnå några drömmar och att ”gängen är fel väg att gå”. Föräldrar som inte har räknat ut att gängkriminalitet är dåligt och inte har vett nog att fråga barnen hur de mår kommer troligtvis inte att ta sig tid att läsa en informationsbroschyr.

Det är uppenbart att Socialdemokraterna vill framställa det som att regeringen inte tar gängkriminaliteten på allvar. I stället framstår det som att Socialdemokraterna inte tar gängkriminaliteten på allvar. Ondagens utspel verkar nästan komma från en annan tid, då Domus hette Domus, brottslingar hette Bildsköne Bengtsson och alla tittade på Hylands hörna.

ANNONS

Om Socialdemokraterna ska kunna konkurrera med Tidöpartiernas kriminalpolitik behöver de komma med bättre förslag än statliga informationskampanjer.

ANNONS