Priserna för veterinärvård har ökat kraftigt.
Priserna för veterinärvård har ökat kraftigt. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Olof Peterson: Vinstförbud för veterinärer hjälper inte husdjuren

Hunden är människans bästa vän, men övriga djur är inte långt bakom. Djurens hälsa är något alla djurägare håller varmt om hjärtat och det skär i det när vården är för dyr.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Socialdemokraterna har presenterat en rad förslag för att förändra djursjukvården i Sverige (DN 3/7). Partiet anser att marknaden har problem och vill genomföra ett flertal reformer på området. Vinst ska förbjudas, veterinärer måste vara majoritetsägare i klinikerna och pristariffer ska beslutas av myndighet. En socialisering av marknaden, som vinstförbud och priskontroller innebär, är ett radikalt steg.

Priserna för djursjukvård har ökat kraftigt de senaste åren enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån 2023. Kraftiga prisökningar kan ha många orsaker och är inte alltid ett resultat av giriga riskkapitalister. Frågan återstår. Hade en socialisering gjort allting bra?

Vinst har länge varit ett skällsord för Socialdemokraterna. I diskussionen om vinster i välfärden har vinstdrivande välfärdsaktörer målats upp som profitörer som karvar guld på skattebetalarnas bekostnad. En liknande argumentation förs nu gällande djursjukvården. Det är helt enkelt en världsbild som inte stämmer. Många verksamheter är beroende av vinst för att kunna få en inkomst, göra återinvesteringar i verksamheten och betala fordringsägare.

ANNONS

Det är vanskligt att förutspå vilka konsekvenser ett vinstförbud kommer få på priset. En sak är dock säker. Många djursjukhus och djurkliniker hade behövt stänga ner. Socialdemokraterna lyfter Frankrike som exempel, där vinstförbud och krav på veterinärer som majoritetsägare har införts. Förbudet ledde till en dom den 10 juli 2023 där flertalet företag behövde stänga ned sin verksamhet i landet.

Ett minskat antal företag som bedriver djursjukvård borde snarare leda till att det blir dyrare. Socialdemokraterna har därför också föreslagit att priskontroller ska inrättas. Korrekt pris ska bestämmas av en myndighet.

Att från statligt håll sätta pris riskerar alltid att leda fel. Sätts priset för högt blir varan eller tjänsten onödigt dyr för konsumenten. Sätts priset för lågt riskerar man att ingen vill erbjuda den då det blir olönsamt. Resultatet blir antingen brist eller överpris. Det rimliga borde i stället vara att staten främjar en hälsosam konkurrens och verkar för att fler kliniker och sjukhus kan öppna och därmed hålla nere priset.

Det är mycket möjligt att priserna för djursjukvård är onödigt dyra. En socialisering av marknaden hade dock knappast löst problemet. Det är inte konstigt att Socialdemokraterna vill visa sig handlingskraftiga och ta upp kampen mot höga veterinärkostnader. När matpriserna skenade var den samlade vänstern ivriga om att visa att man minsann kunde sänka priserna från politiskt håll. Det var en illusion som är lika osann när det kommer till djursjukvård.

ANNONS
ANNONS