Berit Kjeldsen har älskat att spela ukulele ända sedan första gången hon provade.
Berit Kjeldsen har älskat att spela ukulele ända sedan första gången hon provade. Bild: Gustaf Ostberg

Berits ukelele är en ständig glädjespridare

För många människor är ett musikinstrument bara ett verktyg för att kunna få fram toner. Men för Berit Kjeldsen från Henån är den lilla ukulelen mycket mer än så. Den är en källa till glädje, gemenskap och sammanhang.

ANNONS
|

– Ukulelen är ett mycket mångsidigt instrument, du kan spela både hårdrock och jazz på den och den har ett så glatt ljud och passar till pigga låtar. Den har också en bra storlek, man når lätt med handen för att ta ackord och den är lätt att ta med sig, säger Berit Kjeldsen och visar med händerna hur man håller ukulelen för att spela.

Hennes ukulele är byggd i fint ådrat trä och ser ut som en mycket liten gitarr med bara fyra strängar och hon har haft den i flera år. Den har följt med henne på alla spelningar sedan 2007 då hon som pensionär blev övertalad av en god vän att delta i en ukulelekurs. Till en början var hon dock tveksam till hela idén, hon hade nämligen en gitarr hemma som hon inte alls kom överens med.

ANNONS

– Min vän sa att ukulelen verkligen var mitt instrument så efter lite tjat från henne provade jag och hoppade in på kursen. Då hade de andra redan gått tre gånger men jag kom snabbt i kapp och sen var jag fast, det var jättekul att spela, säger Berit Kjeldsen.

Startade Glädjespridarna

Men när kursen var slut hade hon ingen att spela med längre och efter lite funderande föddes idén om att starta ett ukuleleband. Hon hittade snabbt två väninnor som ville vara med och snart började förfrågningarna om spelningar ramla in.

– Vi fick verkligen blodad tand och bandet gick under namnet ”Glädjespridarna” och vi började spela på bland annat ålderdomshemmet Kaprifolgården här i Henån, det var mycket uppskattat av både boende och personal, berättar Berit Kjeldsen.

När förfrågningarna om spelningar blev fler valde Berit att utöka med fler medlemmar och idag består bandet av sex kvinnor och en man och man kallar sig ”Soliga tanterna med Ola”.

– En tant hittade vi faktiskt på gymmet, säger hon och skrattar.

– Vi har tre hundra låtar i bakgrunden som vi kan alternera med, vi vill ha olika låtlistor varje gång. Ukulelen är bra att sjunga till också, den passar till all sorts musik och många av låtarna vi spelar är välkända för publiken. Inför en föreställning känns det lite pirrigt och nervöst, men det råder också stor förväntan. Interaktion och samspel med publiken är oerhört viktigt. Applåder och skratt ger näring och lyfter oss alla, säger Berit Kjeldsen.

ANNONS

Hon har alltid varit intresserad av musik och var tolv år när hon lyckades övertala sin mamma att köpa ett piano.

– Det måste ha kostat jättemycket pengar på den tiden men mamma köpte ett piano till mig. Sen tog jag privatlektioner av en pianolärarinna, berättar hon.

Pianokunskaperna hade hon god nytta av när hon senare utbildade sig till folkskollärare, för på den tiden skulle man spela orgel och sjunga psalmer innan första lektionen på morgonen och när skolan slutade för dagen.

– Jag tyckte också mycket om att sjunga, och fick sjunga solo i kyrkan på julottan en gång, min mamma var så stolt.

Medlem i Orust teaterförening

Hon har varit medlem i Orusts Teaterförening i många år och där har hon både varit skådespelare och skrivit manus. Kärleken till teatern har hon tagit med sig till spelningarna med bandet och 2016 mottog hon Orust Kommuns kulturpris tillsammans med en pristagare.

– Under spelningarna spexar vi och byter kostymer flera gånger. Jag har ju tillgång till teaterföreningens garderob, men jag syr också. Vi byter om på scenen, några går ju med käpp numera, säger Berit Kjeldsen.

Hon älskar att översätta sånger från engelska till svenska och ibland skriver hon även om texterna för att skoja till det och hon leker ofta med orden.

ANNONS

– Texterna får gärna bli lite fräcka, säger hon och skrattar.

Musiken blir ett slags friskvård

Spelningarna med bandet är mycket uppskattade och ledde till att bandet fick Orust kommuns folkhälsopris 2019 och även Rotarys Äldrepris, med motiveringen att musiken skapar livsglädje för alla. Berit håller med. Genom musiken får hon utlopp för sin kreativitet.

– Musiken betyder mycket för mig, det blir en sorts friskvård. När pandemin stoppade allt kunde vi ändå träffas och spela tillsammans utomhus. Det blev inga spelningar för publik men vi i bandet kunde träffas, säger hon.

Varje vår spelar bandet på Kulturhuset i Henån och de har även spelat utanför kommunen. Nu när restriktionerna har släppts har många föreningar börjat höra av sig igen och bokningarna har börjat trilla in och bandet kan äntligen få möta sin publik igen.

– Alla pratar om att man ska förverkliga sig själv och det känner jag att jag har gjort med gruppen. Jag vill fortsätta så här så länge jag kan och orkar, avslutar hon.

Berit Kjeldsen

Ålder: 86 år

Bor: Henån men är född i södra Vi i Vimmerby kommun.

Gör: Ukulelespelare, manusförfattare och pensionerad speciallärare

Intressen: Umgås med vänner, spelar, sjunger och går på gym flera gånger i veckan.

Börja spela ukulele på äldre dar – fyra tips från Berit

Ha ett glatt sinne. Det blir lättare då.

Var envis. Ge inte upp även om det är svårt i början.

Ha ögonkontakt med publiken. Gensvaret kommer direkt.

Lär dig noter. Då kan du spela vad som helst.

ANNONS