Kajor på taket riskabla gäster

ANNONS
|

Vid den här tiden på året kan man se många kajpar sitta på villaskorstenarna i jakt efter en skyddad och varm plats att bygga bo på. Problemet är att de proppar igen rök- och ventilationskanaler från värmepannor, kakelugnar och köksfläktar. Skorstensfejarmästaren Staffan Blixt rensar många skorstenar från kajbon under vårarna.

- Det är ett stort problem. Kajorna släpper ner pinnar i rök- och ventilationskanalerna och där pinnarna fastnar bygger de sina bon. De kan bli upp till en halvmeter på höjden och bestå av pinnar och grenar, mossa, papper, mosbrickor och annat skräp.

Ofta vet villaägaren inte om att kajor har bon i skorstenen förrän det är för sent. Anders Jarlros, snickare och bosatt i Rävlanda, berättar att han i fjol hörde ett himla oväsen från skränande fåglar i köket om dagarna.

ANNONS

- Det tystnade dock varje gång jag satte på köksfläkten. Då förstod jag att det var där de hade sitt bo.

Men eftersom kajorna redan hade ungar ville han inte riva boet. Tyvärr fick han sin köksfläkt helt förstörd när en kajunge trillade ner inne i kanalen.

- Hela fläkten skar sig. Det var obehagligt och vi fick köpa en ny fläkt och sätta nytt nät vid ventilationsingången uppe på taket.

Det är inte bara köksfläktar som kan gå sönder. Ventilationskanalerna går från våtutrymmen som tvätt- och badrum också, och blir det stopp försämras fuktutdrivningen.

- Det händer även att fåglar trillar ner i öppna spisar, kakelugnar eller i själva oljepannan. Jag kan hitta halvkremerade fåglar när jag är ute och jobbar, säger Staffan Blixt.

En skorsten består av både raka och böjda kanaler. Oftast bygger kajorna sina bon i de böjda gångarna och då är det problem att rensa med de speciella "kajspjut" som skorstensfejarna använder.

- Antingen puttar vi ner boet eller så drar vi upp det. Det tar ett par timmar för två man.

Det är mycket svårare att rensa de böjda kanalerna än de raka.

ANNONS

- Det har hänt att vi blivit tvungna att slå hål på skorstenen uppe från vinden för att komma åt och rensa bort kajbona. Det kan bli en kostsam historia, säger Staffan.

Kajorna lever i parförhållande och återkommer år efter år till samma skorsten. Har man avlägsnat ett bo måste kanalernas ingångar skyddas med nät.

- Vanligt hönsnät är för svagt och är inte att rekommendera eftersom de korregerar och går sönder av värmen. Det finns speciella kajnät av plastad trådnät som är bättre, säger Staffan.

Kajan

Kostnader och skydd

ANNONS