Mindre krångel kring egen solel

ANNONS
|

–Många människor har inte insett lönsamheten, säger Teo Enlund, forskare och industridesigner på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.

Enligt hans räkneexempel får den som sätter solceller på taket tio år med avbetalningar på utrustningen som är lika stora som det man tidigare betalade för sin el. Men med solceller med 25 års garanti kan man efter de tio åren räkna med 15 års gratis el.

Snårigheter kring bidrag, tillstånd och ekonomin i utbytet med elnätet kan få även inbitna solentusiaster att tappa lusten. I projektet Användarvänlig lokal elproduktion finns flera förslag till förenklingar.

Ett är en app som ger relevant information hela resan från idén om egna solceller till färdiginstallerad anläggning. En annan är solceller på busskurer, som inte ger stort enerigutbyte men gör tekniken mer synlig och vardaglig. Lite på samma sätt fungerar idén om färdiga solcells-kit att impulshandla från bygghandeln när man ändå är där och köper något annat.

ANNONS

–Vi vill visualisera hur lätt det borde vara, säger Teo Enlund.

Fakta: Statligt stöd till solceller

Solceller görs av material som direkt omvandlar solljus till elektrisk ström.

Sverige har ett statligt stöd för installation av solceller, begränsat till maximalt 35 procent av kostnaden.

Normalt är anläggningen inkopplad på elnätet, så att man kan sälja el varma sommardagar och köpa el kalla vinternätter.

Att sätta solceller på sitt tak kräver normalt bygglov.

Sveriges potential för produktion av solel beräknas till cirka 900 timmar per år.

I projektet Användarvänlig lokal elproduktion samarbetar KTH med No Picnic Design och Egen El. Finansiering genom Vinnova.

Källor: NE, KTH, Energimyndigheten (TT)

ANNONS