Udda boende: Vattentorn

ANNONS
|

Lars Nilssons bostad är halvcirkelformad. Badrummet är trekantigt och hissen går rakt in i lägenheten.

Allt det ovanstående beror på att huset är runt och smalt.

Ett vanligt trapphus hade tagit för stor plats, så i stället får hissdörren dubblera som ytterdörr. Lägenhetslåset sitter i hissen. Badrummet är inklämt mellan hisschaktet och resten av bostaden - därav triangelformen.

Hyresgästerna har en tvättstuga i bottenplanet men några vindsförråd är det av naturliga skäl inte tal om - i stället finns det förråd i en byggnad strax intill.

De vitmålade tegelväggarna är en halv meter tjocka. De tre föns-tren har fönstersmygar som är djupa nog att sitta i. Står man vid diskbänken ser man rätt ner på Trollhättans högskola och Drottningtorget.

ANNONS

Nära till allt

- Plötsligt har man nära till allt. Det är hundra meter till puben eller restaurangen, konstaterar Lars Nilsson.

Vyn mot centrum är dock inte den han gillar mest.

- Det här är min favoritutsikt, sägen han och pekar på mittenfönstret som vetter mot kyrkan och stadsdelen Strömslund. Det är vackert när kyrktornet är upplyst på kvällen.

Sonen David, 17, bor här på halvtid och gillar pappas nya bostad.

- Den är fräck och det ser coolt ut med det vita teglet. Alla som kommer hit säger: Vilken snygg lägenhet!

Enrummaren är på 37 kvadratmeter och kostar 3 300 kronor i månaden inklusive parkering men exklusive värme.

- Det tillkommer ett par hundra för uppvärmningen, noterar Lars Nilsson.

Rymmer nio lägenheter

Tornet byggdes om 1992 och inrymmer nio lägenheter. Att Lars Nilsson fick en av dem var rena turen; det kommunala bostadsbolaget Eidar annonserade ut den på sin hemsida just när han var på väg att separera.

I dag trivs han utmärkt, inte bara för lägets och utsiktens skull, utan också för att han bor i en bit lokalhistoria.

- Huset är byggt 1909, samtidigt som Olidans kraftstation. Jag växte upp i en liknande miljö, ett gammalt hotell nära kraftstationen. Det är mycket man känner igen: entrén, valven, de djupa väggarna.

ANNONS

David, å sin sida, ser andra fördelar.

- Det blir bra ljud när man lyssnar på musik. Och så kan man sitta i fönstret och spana på tjejer.

Finns det några nackdelar? Jo, garderoberna räcker inte riktigt till, säger Lars Nilsson.

- Och på sommaren är ett det ett jäkla väsen från pubarna i närheten så man kan inte ha fönstren öppna.

Öppen planlösning

Bostaden är helt öppen mellan köksdel och vardagsrumsdel. Lars Nilsson har ställt sängen lägst bort från köksdelen och soffgruppen och stereon i mitten. I övrigt är det sparsamt möblerat.

Hur möblerar man en rund lägenhet?

- Som ett vanligt rum. Om du ser närmare på spegeln eller skåpet så märker du knappt att väggen är rund, blir svaret.

Vi går bort till väggspegeln och tittar. Glipan mot väggen är som mest ett par centimeter, kraftigare är inte väggens krökning.

Lars är 50 år och därmed bland de äldsta i tornet; de flesta hyresgäster i de små lägenheterna är unga.

På sikt vill han ha något större. Samtidigt vill han gärna komma högre upp i tornet - i dag bor han halvvägs upp, på sjätte våningen.

- Jag har sagt till Eidar så får vi se vad som händer, konstaterar han.

ANNONS

Många byggdes runt förra sekelskiftet

Vattentornet i Trollhättan är ett av de många som byggdes i Sverige kring förra sekelskiftet, som ett led i utbyggnaden av vattenledningsnäten. De nya anläggningarna underlättade brandsläckning och avhjälpte den brist på rent vatten som ofta rådde i städerna.

Många av tornen är vackert utformade - de kan, precis som järnvägsstationerna, ses som monument över det moderna samhällets framväxt.

- Det var ett sätt att manifestera sin ort. Man ville ha ett finare torn än grannstaden så man lade ner mycket pengar och anlitade de bästa arkitekterna. Vissa torn kan definitivt kallas skrytbyggen, säger Eber Ohlsson, VA-ingenjör och en av landets främsta vattentornsentusiaster.

Eber Ohlsson har besett och fotograferat de flesta av landets vattentorn, både de ombyggda och de som används för sitt ursprungliga syfte. Många av bostadstornen är vackra gamla tegelbyggnader som liknar det i Trollhättan. Hans favorit är tornet i Landskrona, ett vackert bygge med drag av medeltida borg. Men det finns också undantag som tornet i Surahammar med dess fyrkantiga 60-talsstil.

Vad finns det för för- och nackdelar med att bo i torn?

- Det är stabila och fina byggnader med suverän utsikt. Många är arkitektoniska pärlor. Man kan känna en stolthet över att bo där.

ANNONS

- Nackdelen är väl att det kan vara svårmöblerat. Och en del torn kan vara kalla på vintern, för det går inte att isolera särskilt mycket utan att ta bort en stor del av boendeytan, säger Eber Ohlsson.

Studentbostäder i Johanneberg

I Göteborg finns också ett bebott vattentorn, det i Johanneberg, som byggdes om till studentbostäder på 90-talet..

Här finns 24 stycken enrumslägenheter, två i varje våningsplan. Månadshyrorna ligger mellan

3 793 och 4 795 kronor. Från översta våningen ser man ända ut till Vinga vid klart väder.

- Hyresgästerna är väldigt nöjda. Det är svårt att hitta en fräckare kåk i centrum, säger Mats Odesjö, vd för SGS studentbostäder som äger tornet.

Enligt stiftelsens egen mätning är dock de som bor i tornet något mindre nöjda än genomsnittet. Vattentornet får 3,7 i så kallat nöjd kund-index medan genomsnittet är 3,79.

- Vi utgår att det är hyran som spelar in, att de tycker den är ganska hög, säger Odesjö.

Mycket eftertraktade

Trots detta är tornlägenheterna bland de mest eftertraktade i stan. Nu hoppas SGS få bygga om ännu ett vattentorn, det i norra Guldheden nära Wavrinskys plats. Enligt planerna ska det få sex extra våningar plus en glasad tillbyggnad och rymma 67 lägenheter. Antalet studentbostäder i vattentorn i Göteborg skulle därmed nästan fyrfaldigas

ANNONS

- Vi ska ställa ut detaljplanen i höst. Om allt går bra kan det stå klart sommaren 2006, säger Mats Odesjö

Har SGS studentbostäder ögonen på fler vattentorn? Nej, men på sikt är stiftelsen intresserad av en annan hög byggnad: gasklockan vid Skansen Lejonet.

- Om tio år kan det området bli attraktivt, säger vd:n.

Lars Nilsson i Trollhättan, för sin del, är en stark förespråkare för att bygga om fler vattentorn.

- Jag tycker att man ska använda dem mer. Vår grannstad Vänersborg till exempel har ett torn som står tomt. Gör om dem till lägenheter!

Så hittar du en tornlägenhet

ANNONS