Wernerska villan

ANNONS
|

Kommerserådet Carl Wijk köpte tomten på Parkgatan 25, där arkitekten Adrian Peterson ritade Wijkska palatset i nyrenässansstil, byggt 1885-1889. Skulpturerna mot Teatergatan är skapade av dansken Edvard Brambeck.

Nummer ett i 42:a kvarteret Fågelvik är tomtbeteckningen. Det blev en verklig prydnad för trakten, även i jämförelse med de präktiga husraderna i omgivningen, hette det i tidningen. Förebilden för huset är hämtad från norra Tyskland och det sparades inte på några moderniteter vid bygget.

Villan som hade 20 rum, kök och stall mot Parkgatan var utrustad med både el och gas. Det var den första privatbostaden i stan, helt och hållet upplyst av elektriska glödlampor. Oscar II och flera medlemmar från svenska och danska kungahusen var goda vänner till familjen Wijk.

ANNONS

Gustaf Werner föddes 1859 i Bollebygd med åtta syskon. Han flyttade som tolvåring till Göteborg med sin mamma till Kungstorget och började på Hvitfeldtska.

Tillsammans med några bröder och Wilhelm Carlström grundade de firman Werner & Carlström. Firmans stoppgarner finns antagligen fortfarande kvar i många av stadens sylådor. De känns igen på en liten katt, som leker med ett nystan.

1896 startade Werner och Carlström Kamgarnsspinneriet längs Mölndalsån i Gårda med över 500 arbetare 1912. Gustaf Werner hyrde en lägenhet på Kungsportsavenyen 18, när hans firma 1915 köpte Wijkska palatset som därefter bytte namn till Wernerska villan.

1948 testamenterade Gustaf Werner huset med all inredning till staden. Villkoret var att hans systrar Hilda och Maria skulle få bo kvar så länge de ville. Maria dog 1956 104 år och Hilda året efter 94 år gammal.

Arkitektfirman Semrén & Månsson hyr hela bottenvåningen. Paradentrén vetter mot Allén, varifrån en magnifik trapphall med dagsljus leder upp till kommunens representationsvåning på andra våningen.

Den används till sällskap om högst 30 personer, ofta vid gratifikationer och liknande. Några få möbler finns kvar från Wijks tid, annars är det mesta från Wernerska eran.

Utöver kallvinden på tredje plan finns rum inklämda för de Wijkska och Wernerska tjänstehjonen.

ANNONS
ANNONS