Rädisor passar bra att doppa i örtig chimichurri och flingsalt.
Rädisor passar bra att doppa i örtig chimichurri och flingsalt. Bild: Janerik Henriksson/TT

”Hur gör man chimichurri?”

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt kommer hon med två grillrelaterade recept.

ANNONS
|

Hej Alexandra Zazzi,

Jag hörde dig i radion när du pratade om den sydamerikanska peston. Recept?

Tack tack

Lisa

Hej Lisa,

Ojdå, det var nog ett tag sedan. Jag pratade med största sannolikhet om chimichurri, en grönsaks- och örthack som är populär i Sydamerika, närmare bestämt Argentina. Lite kul kuriosa är att namnet kan komma ifrån en irländare vid namn Jimmy Mc Curry som enligt vissa var den första att tillaga såsen i Argentina på 1800-talet. Uttalet förvanskades men kvar blev såsen med det nya namnet.

Med det sagt så finns det många andra teorier men ingen vet exakt var namnet kommer ifrån. Vad man vet är dock att chimichurri är otroligt gott till all sorts grillat. Hettan och fräschören i såsen möter upp maten på ett läckert sätt. Så det är bara att njuta. Här kommer min variant på receptet. Den kan göras på många sätt och vis. Hoppas det smakar.

ANNONS

Chimichurri

4-6 personer

  • 5-6 kvistar bladpersilja
  • 2 kvistar koriander
  • 2-3 kvistar färsk oregano
  • 1 liten schalottenlök
  • 0,5 dl mild olivolja
  • 1 msk sherryvinäger
  • 1 msk limejuice, färskpressad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5-1 tsk torkade chiliflakes (styrka efter smak)
  • salt och svartpeppar, nymald

Gör gärna så här:

  1. Blötlägg chiliflakes 30 minuter
  2. Mixa alla ingredienser med puls på matberedaren eller hacka med kniv (ska vara grovhackat).
  3. Smaka av med salt och peppar och eventuellt med hetta och syra.
Grill.
Läsaren Rune undrar hur han ska tillaga sin ”flapsteak”. Bild: Janerik Henriksson/TT

Hej Alexandra,

Jag har fått en så kallad ”flapsteak” av bekanta. Har du något tips på vad jag göra av den?

Tack för trevlig sommarläsning i GP!

Hälsningar

Rune

Hej Rune,

Flapsteak är en smakrik köttdetalj som blivit synlig i köttdisken de senaste åren, tidigare brukade den delen malas ned till köttfärs. Det är en grovfibrig muskel som har en tydlig köttsmak och kommer från djurets sida/mage framför bakbenen.

Den är perfekt att grilla på hög värme någon minut på varje sida så att den får färg. Fettet brukar skapa en fin gyllene färg. Sedan flyttar man den till indirekt värme på grillen (eller lägger in den i ugnen) tills den når ca 54-56 grader. Låt vila 10 minuter innan du skär upp i tunna skivor.

Det är otroligt viktigt att du skär köttet tvärs över fibrerna, annars blir det lätt segt. Ett tips är att titta på fibrerna innan du grillar och göra ett snitt med kniven för det kan vara svårt att se när köttbiten väl är färdig. Här kommer ett recept på marinerad stek som är god både kall och varm.

Marinerad flapsteak

  • 600 g flapsteak
  • 1 lime, saften och skalet
  • 1 vitlöksklyfta, fint riven/hackad
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar
  • 1 tsk paprikapulver, gärna rökt
  • En gnutta rökessens (valfritt)

Gör gärna så här:

  1. Blanda salt, peppar och paprikapulver och massera in i köttet.
  2. Lägg övriga ingredienser i en plastpåse och lägg i köttet, förslut. Massera köttbiten när den ligger i plastpåsen.
  3. Lägg i kyl minst 4 timmar, gärna över natten.
  4. Tag ut 2 timmar innan tillagning och vänd runt några gånger.
  5. Lägg på grill eller tillaga i stekpanna på hög värme så att det får ordentligt med yta och färg. Sätt en termometer i mitten. Köttet är färdigt vid 54-58 grader.
  6. Slå in i smörpapper och lägg på en handduk, låt vila 10 minuter. Skiva tunt och lägg i hamburgerbröd med smakrik chimichurri (se recept ovan) och andra tillbehör som lökringar (syrade om du vill), guacamole, srirachamajonnäs, sallad och tomat.
ANNONS