En dröm har redan gått i uppfyllelse. Men det finns en till som väntar." Min man och jag skulle gärna vilja starta en getgård i liten skala i Åsa söder om Kungsbacka. Vi äger en bit skogsmark där och getterna kan hjälpa till att hålla landskapet friskt och öppet. Skogsvård på gammalt vis intresserar oss båda", säger Johanna Widell.
En dröm har redan gått i uppfyllelse. Men det finns en till som väntar." Min man och jag skulle gärna vilja starta en getgård i liten skala i Åsa söder om Kungsbacka. Vi äger en bit skogsmark där och getterna kan hjälpa till att hålla landskapet friskt och öppet. Skogsvård på gammalt vis intresserar oss båda", säger Johanna Widell. Bild: NICKLAS ELMRIN

Johanna ser det goda frodas i en symfoni av doft och smak


– Jag vill att besökarnas olika sinnen ska stimuleras – lukt, smak, färgupplevelse, hemkänsla och trygghet, säger Johanna Widell som i maj öppnade ett kafé i Hjälmeskulla handelsträdgård i Kungsbacka.

ANNONS

Hjälmeskulla Handelsträdgård firar i sommar 60-års jubileum. Då kom Nils och Hillevi Torberntsson till den gamla bondgården som så småningom utvecklats till en populär och uppskattad handelsträdgård. Idag drivs den av Johannas svärföräldrar och svägerskan Ellinor. Johanna är gift med Ellinors bror Tobias som också är delaktig i utvecklingen av verksamheten.

– Tobias har en bra blick för hur man med hjälp av rätt kompletterande material skapar en levande miljö. Själva utformningen av kafébyggnaden är i mycket hans förtjänst.

Visste att de skulle bli de två

Tobias och Johanna träffades redan i högstadiet på Hålabäcksskolan i slutet på 90-talet.

– Vi visste nog redan då att det skulle bli vi men efter skolan kom vi att gå olika utbildningsvägar och det var ju svårt att hålla kontakt när vi under långa tider levde på olika ställen. Men i mitten på 2000-talet träffades vi igen.

ANNONS

Johanna hade gått på en utbildning i internationell ekonomi i Jönköping med praktikår i Wellington i Nya Zeeland och Maastricht i Nederländerna.

– Det var en mycket intressant tid och spännande att träffa människor i andra miljöer och kulturer och upptäcka att det finns många olika sätt att göra saker och ting på, varken bättre eller sämre utan bara lite annorlunda. Jag har alltid gillat idrott och sport och det fick jag göra mycket på utflykter i det vackra bergiga Nya Zeeländska landskapet.

Men hon trodde aldrig det var meningen att hon skulle stanna borta för gott.

Hemkär och trivs i hemmiljön

– Jag är hemkär och trivs med min hemmiljö. Men det är bra att jag sett mig omkring, framför allt ser man ju då hur bra vi har det här hemma.

Sedan Johanna flyttat ihop med Tobias i huset vid handelsträdgården började hon snart jobba med företagets marknadsföring och ekonomi.

– Det var ju min avdelning eftersom jag utbildat mig i ekonomi men jag fick ändå gå extrakurser för att rätt hantera jobbet.

Men Johanna hade också en annan ådra i bagaget.

– Jag har alltid gillat att baka och fixa kalas. Det har jag från både mormor, farmor och min mamma. Mormor gillade att baka och jag fick ofta vara med. Jag har alltid tyckt om att fira allt man kan tänka sig att fira.

ANNONS

Att det skulle finnas ett kafé för de många kunderna på handelsträdgården hade det pratats om ganska länge.

Utsikt över trädgården

– Många kunder hade påpekat att det skulle vara trevligt att kunna pausa en stund efter att ha sett sig om bland buskar, blommor och träd en stund. Vi hade ganska länge haft en glasskiosk för barnen och den hade blivit populär. Kanske den också bidrog till att många tyckte det vore trevligt med en kopp kaffe också.

Så föddes idén att inreda ett växthus med en köksdel intill. Det hade tidigare funnits ett växthus där nu kaféet ligger och det föll sig naturligt att återskapa känslan från förr och dessutom erbjuda god utsikt över trädgårdens utbud, allt för att stimulera lukt och färgsinnet. Material är betong för golvet, glas och stål för tak och väggar. Köksdelens träbyggnad täcks av ett sedumtak. Entrén kantas av en mur med fetbladsväxter.

Kaféborden omges av fikon- och olivträd, palmer, citron- och kumquatträd (en av de få citrusfrukter man kan äta med skalet på), terrakottakrukor i olika storlekar, örter från den egna örtträdgården – rosmarin, mynta, timjan – och pelargoner av många olika sorter och färger.

Lugn och omväxlande miljö

– Växterna varierar i höjd vilket jag tror också skapar en lugn och omväxlande miljö. Rosmarin och mynta sprider en behaglig doft. Det är roligt att upptäcka en del kompisgrupper redan valt vårt kafé som utflyktsmål för att ta en fika. De kanske inte alltid vill handla växter, kanske bara titta runt och njuta av blomprakten i trädgården. Och de är välkomna vilket syfte de än har för sitt besök.

ANNONS

Sommardagar i ett luftigt växthus är en sak men höst- och vinterdagar kommer att kräva något mer.

– Vi skall återanvända det gamla växthusets braskamin för att våra besökare skall trivas också när det blir kyligare. Vi får se vad det blir för meny framåt hösten.

Till sin hjälp bakom disken har Johanna, Erika Brännén som erbjuder glass, bakverk och våfflor med grädde.

Inte bara Tobias och Johanna utan också Tobias två systrar och föräldrar bor idag på handelsträdgårdens mark. Sju kusiner i olika åldrar har lekt med varandra sedan barnsben.

Fördelar med att leva och arbeta nära varandra

– Det är otroligt många fördelar med att vi både kan leva och arbeta så nära varandra. Det är alltid lätt att få barnvakt och alltid någon som kan ställa upp när man behöver hjälp. Mina föräldrar som nu är pensionärer kommer också gärna hit och hjälper till med barnen eller disken i kaféet. Jag känner mig verkligen privilegierad att leva i en sådan omgivning. Jag tycker vi klarar det bra att både samarbeta när det behövs och annars sköta vår egna privata sfär.

Så en av Johannas drömmar har redan gått i uppfyllelse. Men det finns en till som står och väntar.

– Tobias och jag skulle gärna vilja starta en getgård i liten skala i Åsa söder om Kungsbacka. Vi äger en bit skogsmark där och getterna kan hjälpa till att hålla landskapet friskt och öppet. Skogsvård på gammalt vis intresserar oss båda. Min mormor och moster i Valdemarsvik hade en getgård och där har jag fått en inblick i hantverket att göra getost. Jag var också mycket i Åsa som liten på somrarna så jag känner mig hemma där. Vi har fått positivt besked från Kungsbacka kommun för getgården men vi väntar fortfarande på slutligt beslut från Länsstyrelsen. Hela familjen håller tummarna.

ANNONS

Johanna Widell

Bor: Hjälmeskulla, Kungsbacka.

Familj: Gift med Tobias, tre barn – 12,10 och 6 år.

Yrke: Kaféinnehavare; sköter administration och marknadsföring på Hjälmeskulla Handelsträdgård.

Vision: Vill erbjuda ett hemtrevligt utflyktsmål och en mötesplats.

ANNONS