Fredagskväll. Mmm, lite bilar. Eller en bit schweizernöt? Kanske en påse Gott&blandat eller en påse Djungelvrål.
Några skumbananer. Eller en Daim. Gott, javisst. Och rejält med kemiska tillsatser och härdat fett, visar GP Konsuments granskning av innehållet i några vanliga godissorter.
Efter de senaste årens många matdiskussioner (läs: köttfärs, transfetter, ekologiskt, socker, akrylamid) är det många som vill veta vad de äter - egentligen.
Om det godis GP Konsument har granskat kan man konstatera följande:
" Sockerfritt godis är inte mindre kaloririkt än skumgodis.
" Choklad innehåller förhållandevis flest kalorier och mest fett, men inte så mycket kemiska tillsatser.
" Skumgodis är fattigt på fett men rikt på färgämnen och andra tillsatser.
" "Nyttigt" godis är kaloririkt.
Svenskarna är verkligen ett godisälskande folk, näst bäst/värst i världen, strax efter finländarna. Smaka bara på det här:
" Varje svensk beräknas äta 42 gram godis per dag. Det blir drygt 15 kilo på ett år, flera kilo mer än 1980 då varje svensk åt i genomsnitt 9,8 kilo.
" En vanlig stormarknad beräknas sälja 1,4 ton lösgodis till 25 000 kunder varje vecka.
" Mellan 1993 och 2002 ökade godiskonsumtionen i Sverige med 41 procent. Den stora anledningen: införandet av lösgodis.
" Sammanlagt beräknas vi svenskar äta cirka 120 269 ton godis per år. En fjärdedel av detta är lösgodis.
" 2006 omsatte godisförsäljningen 6,6 miljarder kronor. Av dessa var 2,5 miljarder choklad, och 40 miljoner tuggummi.