Vilken majonnäs har du i kylskåpet? Kanske en av de nio sorter som konsumentpanelen fick smaktesta. Resultatet: två fabrikat fick dela segern.
Vilken majonnäs har du i kylskåpet? Kanske en av de nio sorter som konsumentpanelen fick smaktesta. Resultatet: två fabrikat fick dela segern. Bild: Anna von Brömssen

Här år 2022 års alla tester – vad har du missat?

Under 2022 har GP Konsument publicerat 37 tester för att du som konsument ska kunna välja bland livsmedel och övriga produkter.
Här är en sammanställning av allt från leverpastej och mellanmjölk, superlim och alkoholmätare till disktrasor och deodorant.

ANNONS
|

Hittills i år har vi publicerat allt från smaktest av majonnäs till en granskning av innehållet i oregano.

Här kommer först de testade livsmedlen i bokstavsordning och sedan följer övriga produkter i slutet av texten.

Aioli. En klick aioli sätter smak på fisksoppan, fungerar som dippsås på räkfrossan och tillbehör till grillat. Konsumentpanelen har fått testa tio färdiga sorter och två sorter får dela på segern – och testdeltagarna hittade ett bottennapp.

Chokladdryck. Limpmacka och ett glas O’boy är en svensk klassiker både till frukost och som mellanmål. När panelen fick testa tio sorters chokladdryck fick det klassiska märket dock se sig besegrat av ett budgetmärke.

ANNONS

Vill du vara med i konsumentpanelen?

En gång per år på våren har vi uttagning till den panel som ska testa under följande period. Håll utkik efter artikeln som publiceras i mars-april och som berättar om hur du gör för att anmäla ditt intresse.

Eller mejla redan nu till konsumentpanelen@gp.se så meddelar vi när det är dags att ansöka. Skriv ”panelen 2023” i ämnesraden.

Vi kan lova att det blir ett intressant år du får vara med om, då dina smaklökar sätts på prov!

Choklad med hasselnötter. Tio olika chokladkakor med ljus choklad och hackade hasselnötter ställdes mot varandra. En lyckades få full pott och ingen blev underkänd. Chokladen från bilvaruhuset överraskade panelen och blev näst bäst.

Drottningsylt. Två fabrikat av bärtäta drottningsylter segrade, faktiskt med mycket större andel hallon och blåbär än kravet är för att få heta sylt.

Duntäcken. Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkylan slår till? Testfaktas test av sju olika duntäcken visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

Frukostvaror. Är märkesvaror alltid bättre och godare än ett billigt alternativ? Vi lät paneldeltagare testa sju olika produkter du kan ha på frukostbordet för att försöka ta reda på svaret.

Fiskpinnar. Frityroljan är viktigare än fisken för tillskott av omega-3 från fiskpinnen. Testfaktas laboratorietester visade fyra gånger så höga halter omega-3 hos de fiskpinnar som friterats i rapsolja.

Färskost. Utbudet av färskost med vitlök och örter är stort och fetthalten varierar. GP Konsument har testat sju sorter som minst innehåller 20 procents fett och som mest 30 procent.

ANNONS

Glass. När GP:s konsumentpanel fick testa de nya styckglassarna blev det två strutar som fick dela segern.

Hallonsylt. Vi har testat tio olika sorters hallonsylt, som alla går att köpa i dagligvaruhandeln. Ingen sylt lyckades få full pott, men tre stycken delade på topplaceringen, varav en i klämflaska.

Julskinka. Konsumentpanelen fick smaktesta tio julskinkor. Två av dem hamnar i topp – och det var en rejäl prisskillnad.

Jordnötssmör. Jordnötssmör är kanske ett av de livsmedel som vi allra mest förknippar med USA. Testpanelen fick testa tio sorter med bitar av nötter i och föredrog en konsistens som skulle klara att ligga kvar på en macka.

Kräftor. När testdeltagarna runt bordet sugit, slurpat, knäckt och pillat sig igenom de åtta sorternas kräftor hade vi ett resultat: en fryst vinnare följd av en färsk kräfta på andra plats. Bäst i test hade fått resa längst för att nå de svenska konsumenterna.

Leverpastej. Vi har testat tio olika sorters bredbar leverpastej, allt från butikernas egna märken, till de mer klassiska pastejerna. Och resultatet är, om inte överraskande, så åtminstone lite förvånande.

Den bästa bredbara leverpastejen överraskade i smaktestet som gjordes under året.
Den bästa bredbara leverpastejen överraskade i smaktestet som gjordes under året. Bild: Anna von Brömssen

Lussekatter. Testpanelen på GP:s redaktion har enats om vilken som är Göteborgs bästa – och sämsta – lussekatt.

ANNONS

Majonnäs. Nio fabrikat färdig majonnäs smaktestades och två av dem fick dela på segern: en klassiker och en sort som panelen tyckte hade klassisk smak.

Mellanmjölk. Svenska kor levererar högklassig mjölk. Det visar ett test av mellanmjölk i GP:s panel. Åtta förpackningar öppnades för att serveras och bara betyg i den övre halvan av skalan delades ut.

Svenska kor håller hög standard på sin mjölk. Det visade testet av mellanmjölk.
Svenska kor håller hög standard på sin mjölk. Det visade testet av mellanmjölk. Bild: Anna von Brömssen

Oregano. Oregano från två av Sveriges marknadsledande kryddvarumärken, Santa Maria och Kockens, visade sig innehålla överlägset flest rester från bekämpningsmedel, enligt en analys som Testfakta utfört på GP:s uppdrag. Ett av fabrikaten visade även på rester av det inom EU förbjudna ämnet klorpyrifos. Men alla sorter klarade Livsmedelsverkets gränsvärden.

Pepparkakor. Det går inte att bara äta en endaste pepparkaka, det blir gärna två, tre eller fyra. ”Det är lätt att ta en till – och en till, och sedan en till”, sa paneldeltagaren Andréas Olsson efter att han och resten av gruppen smaktestat tio sorter.

Prinsesstårta. Efter första skeden spred sig ett tillfredsställt ”mmmmm” genom testlokalen. Konsumentpanelen älskar prinsesstårta och det blev många höga betyg. Men en tårta var allra godast och belönades med fem lysande fyrar.

ANNONS

Semla. Lagom söt mandelmassa i bullens innanmäte, luftigt vispad grädde och florsocker på locket. Så ska en klassisk semla vara. Panelen fick denna gång testa nio semlor och tre av dem fick dela på segern.

Senapssill. Konsumentpanelen fick uppdraget att smaktesta sillen som har sin givna plats på julbordet. För senapssill går hem hos många. Det gäller även vår panels smaklökar.

Svenska kräftor. En handfull svenska kräftor. Fler kan du inte äta om du vill klara riktvärdet för mängden PFAS-kemikalier som en vuxen person maximalt bör få i sig under en vecka, visar Testfaktas kräfttest.

Vaniljglass. Panelen har utsett sommarens godaste vaniljglass. Tre sorter fick dela på segern – medan testdeltagarna ställde sig iskall till de billigare alternativen.

ÖVRIGT

Alkoholmätare. Hälften av de testade alkoholmätarna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och ger inte korrekt promillehalt, visar Testfaktas test.

Batteri för elverktyg. Lägg inte pengarna på ett dyrare batteri. Fundera i stället på vilka verktyg du behöver. Testfaktas laboratorietest av laddbara batterier visar att det billigaste batteriet levererar lika bra resultat som batterier som kostar dubbelt så mycket.

ANNONS

Deodoranter. Har du känslig hud ska du däremot vara uppmärksam. Testfaktas deodoranttest som gjorts på vårt uppdrag avslöjar att två stora tillverkare inte uppger kända allergener på sin förpackning.

Disktrasor. Konsumentpanelen har testat nio disktrasor av varierande typ. Hela fyra olika trasor lyckades få fyra fyrar. Bara en fick underkänt.

Dramaten. Shoppingvagnen är inte bara perfekt för shopping. Den fungerar lika bra som weekendväska eller för att transportera exempelvis plast och tomglas till återvinningen. Testfakta har på vårt uppdrag testat åtta dramatenmodeller.

Flytande tvättmedel. Vill du ta bort tuffa fläckar är valet relativt enkelt: alla flytande kulörtvättmedel fungerar ungefär lika halvbra, visade Testfaktas laboratorietest.

Välkända märken fick dela segern efter att konsumentpanelen långtidstestat hudlotioner.
Välkända märken fick dela segern efter att konsumentpanelen långtidstestat hudlotioner. Bild: Anna von Brömssen

Hudlotion. Kroppsvårdsavdelningarna i de största livsmedelsbutikerna är stora och där har GP Konsument botaniserat och sedan genomfört ett långtidstest av hudlotion. Resultatet? Klassikerna håller ställningarna när konsumentpanelen satt betyg.

Hundmat. Ett bra foder kan kosta upp till 13 000 kronor per år, men dyrast är inte nödvändigtvis bäst. Däremot bör man undvika de billigaste alternativen om man vill ha ett foder med bra näringsinnehåll – det visar Testfaktas test av åtta vanliga foder för mer seniora hundar.

ANNONS

Högtryckstvätt. En stark motor hjälper inte när högtryckstvätten slutar fungera efter 27 av 300 rengöringar, och en styv och svårhanterad slang gör spolningen utmanande. Testfakta har på vårt uppdrag testat åtta högtryckstvättar för hemmabruk

Det testades både ljuddämpade och vanliga fyrverkeritårtor
Det testades både ljuddämpade och vanliga fyrverkeritårtor Bild: Mia Höglund

Nyårsraketer. Funderar du på att köpa fyrverkerier till nyårsfirandet? Vi hjälper dig att välja. Konsumentpanelen har bedömt fyrverkeritårtor som kostar max 1 000 kronor. I testet ingick både ljuddämpade och icke ljuddämpade pjäser.

Padelracket. Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest från Testfakta av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet

Superlim. Testfaktas test av nio märken visar på stora skillnader i fästförmåga på olika typer av material och hur lång tid de behöver för att härda.

Sällskapsspel. När mörker och kyla faller likt regn på midsommar är det härligt att kura inomhus och göra saker ihop. Spela sällskapsspel till exempel. GP Konsument har testat en bunt nya inför julen och känslan av att just vara tillsammans är påtaglig i många av dem.

LÄS MER:Test: Bästa bredbara leverpastejen överraskade

LÄS MER:Test: Bäst hudlotion till budgetpris från matbutiken

LÄS MER:Test: Här är den allra godaste mellanmjölken

LÄS MER:Klassiker blev bäst i test av choklad med hasselnötter

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

ANNONS