Härdat fett och löss i godiset

ANNONS
|

Fredagskväll. Mmm, lite bilar. Eller en bit schweizernöt? Kanske en påse Gott&blandat eller en påse Djungelvrål.

Några skumbananer. Eller en Daim. Gott, javisst. Och rejält med kemiska tillsatser och härdat fett, visar GP Konsuments granskning av innehållet i några vanliga godissorter.

Efter de senaste årens många matdiskussioner (läs: köttfärs, transfetter, ekologiskt, socker, akrylamid) är det många som vill veta vad de äter - egentligen.

Om det godis GP Konsument har granskat kan man konstatera följande:

" Sockerfritt godis är inte mindre kaloririkt än skumgodis.

" Choklad innehåller förhållandevis flest kalorier och mest fett, men inte så mycket kemiska tillsatser.

ANNONS

" Skumgodis är fattigt på fett men rikt på färgämnen och andra tillsatser.

" "Nyttigt" godis är kaloririkt.

Svenskarna är verkligen ett godisälskande folk, näst bäst/värst i världen, strax efter finländarna. Smaka bara på det här:

" Varje svensk beräknas äta 42 gram godis per dag. Det blir drygt 15 kilo på ett år, flera kilo mer än 1980 då varje svensk åt i genomsnitt 9,8 kilo.

" En vanlig stormarknad beräknas sälja 1,4 ton lösgodis till 25 000 kunder varje vecka.

" Mellan 1993 och 2002 ökade godiskonsumtionen i Sverige med 41 procent. Den stora anledningen: införandet av lösgodis.

" Sammanlagt beräknas vi svenskar äta cirka 120 269 ton godis per år. En fjärdedel av detta är lösgodis.

" 2006 omsatte godisförsäljningen 6,6 miljarder kronor. Av dessa var 2,5 miljarder choklad, och 40 miljoner tuggummi.

Bassetts vingummin

Ahlgrens bilar
Eldorados Brum brum

Non stop
Rainbow peanuts
Polly

Daim

Chokladbönan

Marabous mjölkchoklad

Lindts Excellence Noir Intense

Truly fruity
Ahlgrens bilar
Familjeguf
Brum brum

Truly

Färgämnen

E 100

E 120
Kan ge allergiska symptom hos personer som är särskilt känsliga

E 131
Förbjudet i Australien och Nya Zeeland

E 141

E 153

E 160a

E 160e

E 172

Konserveringsmedel

E 211
Kan ge allergiliknande symptom på speciellt känsliga personer

E 26

0

E 270

Surhetsreglerande medel

E 300

E 331

Förtjockningsmedel

E 440

E 414
Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos männi- skor som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter

Emulgeringsmedel

E 476
Glycerolet kan komma från djurfett, till exempel svin

Ytbehandlingsmedel

E 903

E 904
Används också som möbelpolityr

ANNONS