Listan: GMO-fritt

ANNONS
|

GMO-fri betyder att inga GMO-produkter skall finnas i själva livsmedlen men också att de djur som ger kött, mjölk och ägg inte heller skall ha ätit sådana produkter.

När det gäller vegetabiliska livsmedel är det ganska lätt. Dels är det hittills bara soja, majs och raps som odlas kommersiellt i genmodifierad form till livsmedel, dels kräver EU-regler att all mat som produceras av genmodifierade växter skall ha en speciell GMO-märkning.

Däremot finns det inga EU-regler som kräver märkning av kött, mjölk och ägg från djur som ätit GMO-foder.

Sajten gmofri.se, som ges ut av Ekologiska lantbrukarna och Krav med stöd av Jordbruksverket, har gjort köpguiden nedan. Dess utgångspunkt enligt Kravs Kåre Wahlberg att allt som inte är garanterat GMO-fritt är osäkert. Därför hamnar till exempel nötkött från Pampas, djur som mestadels ätit gräs men kan ha fått kraftfoder, under under rubriken "i regel GMO-producerat".

ANNONS

Alltid GMO-fritt (certifierat):

Alla Krav-märkta produkter, även importerade

Alla andra ekologiska märken

Alla produkter med Svenskt Sigill-märke

GMO-fritt utan certifiering:

Alla vegetabiliska livsmedel utan GMO-märkning

Mjölkprodukter gjorda på svensk mjölk, bland annat från Falköpings mejeri, Gäsene mejeri, Norrmejerier, Skånemejerier och Milko

Svensktillverkade produkter från Arla Foods

Kött från Siljans chark

Svenska ägg

Svenskt fågelkött

Oftast GMO-fritt men kan vara uppfött på GMO-foder:

Svenskt nötkött

Svenskt lammkött

Ibland GMO-fritt, ibland inte:

Svenskt griskött

I regel GMO-producerat:

Importerat kött av alla djurslag

Importerade mjölkprodukter, till exempel från Valio, Danone, Yoplait

Dansktillverkade produkter från Arla Foods

Importerade ägg

Vegetabiliska produkter med GMO-märkning

Fotnot:

Svenska mejerier har en gemensam policy att inte använda GMO-foder till sina kor. Det största mejeriet, Arla Foods, är ett danskt-svenskt företag som accepterar GMO-foder hos sina danska leverantörer. De Arla Foods-produkter som säljs i Sverige men är tillverkade i Danmark kan alltså komma från GMO-utfodrade djur.

Svensk Fågel är en branschorganisation som ställer krav på GMO-fritt, svensk kyckling och svenska ägg skall alltså vara GMO-fria.

ANNONS