Kristin Starman kommer att trivas när hon på lördagen gestaltar hertiginnan Ingeborg på Hunehals Medeltidsdag.
Kristin Starman kommer att trivas när hon på lördagen gestaltar hertiginnan Ingeborg på Hunehals Medeltidsdag. Bild: Nicklas Elmrin

Kristin går helhjärtat in i rollen som hertiginna

På lördag gör Kristin Starman rollen som hertiginnan Ingeborg på Hunehals Medeltidsdag.
– Jag har alltid tyckt om att gestalta upplevelser, intryck och känslor på olika sätt, vare sig det gällde att rita, skriva, stå på scen eller sjunga och den känslan har fördjupats under åren, säger hon.

ANNONS
|

Kristin har länge kryssat sig fram via olika utbildningar och jobb som på olika sätt visat vägen mot hennes mål – att hjälpa sig själv och andra att se sin unika potential, att lita på sin vilja och våga tro att man kan.

Att hon gick på estetlinjen i gymnasiet i Kungsbacka var ganska självklart.

– Jag valde mellan teaterlinjen och konst- och formlinjen och valde det sista för jag tänkte att det nog skulle bli lättare att försörja sig på.

Teatern lockade

Hon fortsatte på Informationslinjen på Hjälmareds Folkhögskola och sedan lockade teatern.

Efter två år på Wendelsbergs folkhögskolas showlinje blev hon teaterpedagog och kompletterade sedan med examen i medie- och kommunikationsvetenskap på Göteborgs Universitet. Efter studierna var hon i tre år ledare för amatörteatergruppen Kungsbacka Teaterverkstad som hon sedan varit en del av.

ANNONS

– På scenen får man legitimitet att spela ut. Även om man annars är blyg och osäker har man här full rätt att breda ut sig. På så sätt hjälper teatern en att belysa sidor och känslor hos en själv. Man får leva ut dem på ett sätt man kanske inte annars skulle våga göra. Det är en fantastisk hjälp på vägen att lära känna sig själv.

Guide på Irland

För att försörja sig under studierna jobbade hon också som guide på Irland.

– Det var en mycket bra erfarenhet där jag fick träna och utveckla allt jag tyckte om att ha jobba med. När 50 personer ska ha trevligt tillsammans i en buss i 14 dagar gäller det att se till att stämningen håller sig. Det är också viktigt att känna in resenärerna som personer för att hitta rätt mix på programmet.

Bild: Nicklas Elmrin

I dag jobbar hon som marknads- och kommunikationsutvecklare på Keolis, ett företag som förser Västtrafik med bussar, chaufförer och kundvärdar.

– Jag tränar kundvärdarna i service och bemötande och utbildar medarbetare och chefer i presentationsteknik. Det handlar om att få dem våga ta plats, vara sig själv och ha respekt för sig själv och andra.

Nog har hon undrat varifrån denna starka vilja att hjälpa andra att må bra och våga vara sig själva kommer ifrån.

ANNONS

– Jag har själv behövt jobba för att hitta mig själv och ta reda på hur en del prövande konflikter under uppväxten påverkat mig som person. Dessutom har jag känt att jag behövde utforska hur de krav man som kvinna känner både vad gäller yrkesroll, ansvaret mot omgivningen och barnen, påverkat mig.

Familjens diplomat

Kristin var lillasyster och intog ofta rollen som diplomat i en familj med ofta stridiga viljor.

– Jag blev bra på att läsa av människor och förstå deras upplevelser och känslor, det behöver en diplomat kunna. Det var ofta lättare för mig att låta andras vilja gälla än att strida för min egen.

År av yrkesliv, rollgestaltning och kurser i personlighetsutveckling har givit ett större lugn och insikter som hon nu vill förmedla till andra i samma situation som hon tidigare varit i.

– Det är ju också så att människor som är nöjda med livet och sig själva inte söker strid eller har behov att sätta sig på andra. Ökad självkännedom ger en bättre tillvaro för alla.

Förutom att förmedla dessa insikter på sitt jobb vill hon också i sitt kommunikationsföretag Starman Communication till hösten starta kursen Från plågad pladdrare till passionerad presentatör.

– Många är livrädda för att tala inför en grupp människor men med lite stöd och hjälp kan de bli utmärkta talare och därigenom komma vidare i jobb och självkänsla.

ANNONS

Kärlek eller maktbegär

På Hunehals Medeltidsdag gestaltar hon rollen som hertiginnan Ingeborg, prinsessa av Norge, som för precis 700 år sedan axlade ansvaret för sin döde make Eriks västsvenska rike. Hennes treårige son Magnus hade just krönts till både svensk och norsk kung. Borgarna Varberg, Hunehals och Axvall var några av hennes fästen.

– Ingeborg måste ha funderat mycket på sina barns framtid och agerat för att de skulle få det så bra som möjligt. Av sin man och sin far, norske kungen, hade hon lärt sig ränkspel och hur man skapar allianser. Hon finner en allierad i hövitsmannen på borgen i Varberg, Knut Porse och man kan fundera över om det var kärlek eller maktbegär som förde dem samman. Båda vann hur som helst på en allians. Att deras beslut inte alltid var så kloka är sedan en annan sak.

Kvinna att inspireras av

Men hur man än ser på Ingeborgs goda och dåliga sidor är hon en kvinna att inspireras av, menar Kristin.

– Hon använde alla sina talanger och var inte rädd att ta plats. Det var oerhört modigt i den tidens patriarkaliska samhälle. Det är roligt att få lyfta fram henne i ljuset. Jag tror att många kan känna igen sig i henne.

ANNONS

Kristin Starman

Ålder: 41 år.

Familj: Make och tre barn.

Aktuell: Lördagen den 13 juli spelar hon 700-årsjubilerande hertiginnan Ingeborg på Hunehals Medeltidsdag på Hanhalsholme utanför Kungsbacka.

ANNONS