Jonas Eek, krönikör för Namn
Jonas Eek, krönikör för Namn Bild: Jonas Lindstedt

Jonas Eek: Jonas Eek: Änglar finns!

Prästen Jonas Eek tror på änglar. Massor. Men de behöver innehållsdeklareras. ”Ordet kommer från grekiskan och betyder budbärare, varken mer eller mindre. Och sådana finns det gott om. Frågan är med vilket budskap budbärarna kommer”, skriver han i sin krönika.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det kan vara svårt att tro på Änglarna. Åtminstone efter de senaste matcherna mot AIK och Hammarby. Båda tillställningarna kändes hopplösa. Och som ofta kan fotbollens vedermödor fungera som en spegel för tillvarons prövningar. Också livet utanför fotbollsplan kan verka tröstlöst och det kan vara svårt att tro på änglar.

Åtminstone så som vi ofta tänker oss dem: gåendes kring huset, i lång särk med lockigt hår bärande på förgyllda ljus och en bok. Ändå litar jag på att änglar finns. Massor. Men jag tror också att de behöver innehållsdeklareras. Oftast är ängel bara en förkortning. Ordet kommer från grekiskan och betyder budbärare, varken mer eller mindre. Och sådana finns det gott om. Frågan är med vilket budskap budbärarna kommer. Är det ljusa budbärare vi möter eller helvetets änglar? Lyssnar vi till kurirer från höjden eller demoner från underjorden? Det är skillnad på änglar och änglar.

ANNONS

Att kort och gott säga ängel är för enkelt. Ta Änglarnas stad som exempel. Att L.A. är en förkortning förstår de flesta. Mer okänt är väl att även Los Angeles är en kortform. När spanjorerna grundade staden 1781 fick den namnet El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de les Ángeles del Río de Porciúncula. Ett ganska långt namn, som lär betyda Vår fru änglarnas drottnings stad vid floden Prociuncula. Det är fullt begripligt att en så ansenlig beteckning behöver förkortas. Men då finns risken att poängen försvinner: att Änglarnas stad bär bud om änglarnas drottning, det vill säga jungfrun Maria. L.A. berättar om Maria.

Också i Bibeln innehållsdeklareras ofta änglarna. Då förstår man med vilket bud de kommer: en ängel från Gud, en Herrens ängel eller en ängel från himlen. Bibeln berättar också att den stora draken och Satan har sina änglar.

Den här helgen firar kyrkan Guds änglar. Då påminns vi om att änglarna från himlen har två särskilt vanliga repliker. In i människors oro och sorger viskar de, allt som oftast, ett enda budskap: ”Var inte rädda”. Det andra särskilt vanliga yttrandet från änglarna är utropet ”Halleluja”, som betyder prisa Herren. Guds änglar verkar alltså vara trygga typer. Och glada. Det är innehållsdeklarationen att ta fasta på. Det är sådana budbärare vi ska lyssna efter.

ANNONS

Så även när vi har svårt att tro – på fotbollen, på livet och på oss själva – finns ändå de, som in i våra tvivel bär bud om trygghet och glädje.

Änglar finns.

ANNONS