”Jag fick ta bort mattan från golvet och slänga ut katten från köket, sedan  fick jag tillstånd av kommunen att baka för att sälja”, säger Lotta Kristensson
”Jag fick ta bort mattan från golvet och slänga ut katten från köket, sedan fick jag tillstånd av kommunen att baka för att sälja”, säger Lotta Kristensson Bild: Gustaf Östberg

Lotta bytte karriär – och bakade bort sin 50-årskris

Efter en total tvärvändning för 13 år sedan är bröd nu livet för Lotta Kristensson från Tjörn.
Då bytte hon karriär från grafiker till självlärd bagare med egna brödrecept. Och det hon själv kallar en 50-årskris deluxe har nu belönats med både utmärkelser och omnämnande i White guide.
Och hon har ett gäng tips till den som vill byta karriär mitt i livet.

ANNONS
|

Den goda doften av nybakat bröd sveper över plåtar och hyllor i det lilla bageriet på västra Tjörn. Det är varmt inne i lokalen och solens bleka strålar letar sig genom de stora panoramafönstren.

Skapat sin dröm

Här, precis vid kanten av det gråblå havet i Bleket, har Lotta Kristensson skapat sin dröm. Ett bageri som enbart fokuserar på ekologiska mjölsorter, naturliga ingredienser och en till stilen brutal bakprocess.

För tretton år sedan gjorde Lotta Kristensson en tvärvändning i livet som fick många i hennes omgivning att lyfta på ögonbrynen. Hon lämnade sin trygga anställning på ett tryckeri i Skärhamn för att bli bagare på heltid.

ANNONS
Lotta Kristensson bytte riktning mitt i livet, från grafiker till surdegsbagare.
Lotta Kristensson bytte riktning mitt i livet, från grafiker till surdegsbagare. Bild: Gustaf Ostberg

– Jag är utbildad grafiker och det var ett jätteroligt och omväxlande jobb i början. Men när allt fler uppgifter blev datoriserade så blev jag sittande och tittade in i datorn hela dagarna. Jag kände till slut att min hjärna blev som en full hårddisk, berättar hon.

Så när sjukgymnasten som behandlade hennes onda axel frågade om det inte var dags att göra något annat i livet, började Lotta Kristensson fundera.

– Baka har jag alltid gillat att göra. Jag hade bakat allt bröd till familjen i flera år. Kanske bagare vore något? Men jag hade varken utbildning eller erfarenhet av att driva ett bageri. Min man var lite pessimistisk i början men jag kände att jag var tvungen att prova. Det var en femtioårskris deluxe, säger hon och skrattar.

Bakade surdegsbröd på löpande band

Hon började med att baka surdegsbröd på löpande band hemma i köket i Kyrkesund. Baka hade hon gjort sen hon var barn, hennes föräldrar var grönavågare och hon var skolad i det ekologiska tänkandet. Tips och goda råd fick hon från miljöförvaltningen på kommunen och från andra hantverksbagerier.

– Jag fick ta bort mattan från golvet och slänga ut katten från köket, sen fick jag tillstånd av kommunen att baka för att sälja, säger hon.

ANNONS

Kassan var ett syskrin och revisorn suckade

Hon skaffade en liten lokal i Bleket och snart ringlade kön lång utanför det lilla bageriet. Hon köpte en ugn som smälte kylfläkten för att ugnen värmde lokalen för mycket och propparna flög. Kassan var ett syskrin och revisorn suckade över bokföringen. Hon lärde sig den hårda vägen vad som fungerade och vad som inte gjorde det.

– Efter sommaren 2014 stod jag inför ett vägval. Antingen lägga ner eller flytta till större. Så fick jag chansen på den här platsen, bageriet är ritat precis som jag vill ha det, säger hon.

Råvarorna som Lotta Kristensson använder är helt igenom ekologiska och närproducerade. Mjölet hämtar hon från en kvarn i Lysekil. Hon använder olika sorters kulturspannmål och håller ordentlig koll på de olika sädesslagen och var de odlas. Allt bröd bakas med surdeg och utan tillsatt socker. Det ska vara så rent och enkelt som möjligt.

Alla degar kalljäses i minst ett dygn

– Alla mina degar kalljäses i minst ett dygn, ibland i flera dygn. Då behövs det en mindre mängd surdeg för att få ett bra bröd. På så sätt får jag tid över till annat, vilket var toppen när barnen var små. Då kunde jag grädda bröd när jag hade tid och inte tvärt om, säger hon.

ANNONS

Under åren har hon utvecklat ett flertal egna recept. Väggarna på toaletten inne på bageriet är tapetserade med alla handskrivna recept som hon arbetat fram och hon menar att det är dags att sluta ha ångest när man bakar.

– Du bestämmer över degen, inte tvärt om. Det är inte direkt ”rocket science” att baka. Håll inte på att fjanta, tempa och vik deg. Du känner med kroppen när degen är bra. Tveka inte, sluta knussla. Mina elever kallar det för att jag brutalbakar, säger hon bestämt.

Trots kärleken till bakandet har hon nu gjort valet att backa en smula från bageriet. Tre ungdomar tar över verksamheten och Lotta Kristensson själv ska hålla bakkurser och bistå de nya bagarna.

Hennes entusiasm och energi har gjort henne till en välkänd profil på Tjörn, och förra året blev hon utsedd till ”Eldsjäl” av Länsstyrelsen Västra Götaland.

– Jag går numera under namnet Surdegs-Lotta (?) här på ön, säger hon och skrattar.

Lotta Kristensson

Ålder: 61 år.

Gör: Bagare med egna recept.

Bor: Norra Tjörn.

Familj: Make, tre barn och två barnbarn.

Intressen: Bakning, odling, köra motorcykel, måla akvarell och körsång.

Lottas 5 tips om du vill byta karriär

Gör det du brinner för. Själ och hjärta måste vara med.

Våga och var nyfiken. Ta råd från kunniga.

Tänk ekonomiskt. Köp begagnat.

Kolla kundkretsen noga. Finns utrymmet för din idé?

Satsa all din tid och ditt engagemang. Det behövs.

ANNONS