Ovanligt mycket mareld på västkusten – så ser du ljusfenomenet

Under midsommarhelgen har många fått syn på en ljusshow i havet som brukar komma först i augusti. Det är mareld som har lyst upp ytan i hamnar och längs stränderna i Bohuslän – tidigare och mer än vanligt.

ANNONS

De är bara någon millimeter små och knappt synliga på dagen. Men om någon stör dem när mörkret lagt sig så blixtrar de till och dansar som en blå stjärnhimmel vid havsytan. Marelden har redan intagit Bohuskusten, vilket många hajat till på.

– Det är ovanligt mycket så här tidigt, säger Jörgen Öberg, som är oceanograf på SMHI.

Det kan ha att göra med att det varit ovanligt varmt, spekulerar han. Men å andra sidan har det varit varmt andra år och ändå inte blivit så mycket tidigt på säsongen. Även mängden näring uppe vid havsytan där solen kommer åt spelar in.

ANNONS
Mathias Sköld fångade ljusfenomenet i Grebbestad på bild. Foto: Privat.
Mathias Sköld fångade ljusfenomenet i Grebbestad på bild. Foto: Privat.

Fenomenet, som ibland kallas havets norrsken, syns vanligtvis först på sensommaren och hösten. Men det betyder inte att algerna som orsakar det inte funnits där tidigare.

– Nu är det inte mörkt mer än någon enstaka timme på natten. Senare på sommaren behöver man inte vänta in mörkret på samma sätt, säger Jörgen Öberg.

”Ser ut som man hällt ut nyponsoppa”

Det man ser nu i hamnar och längs stränder på västkusten är hur de mikroskopiska algerna, som även är plankton, har drivit ihop till en orangefärgad smet. Men det är först vid mörkrets intåg som man kan få vara med om det magiska ljusspelet.

Det finns olika sätt att få syn på mareld. Ett är att scouta en orange ansamling intill strandkanten eller ute på havsytan under dagen. Om man klarar att vänta kan man sedan komma tillbaka till samma plats när det mörknar och hoppas på att de ligger kvar.

Är man mindre tålmodig kan man ta med sig en petflaska till stranden.

– Fyll upp flaskan och ta med dig den hem. Sen kan man gå in i en garderob eller liknande där det är mörkt på dagen och skaka flaskan, säger Jörgen Öberg.

Om man har tur så har man lyckats fiska upp några plankton. När vattnet rörs om tror de att de är hotade och skickar ut sina blå ljusblixtar. För precis som andra självlysande djur, som lysmasken, skickar planktonet ut ljus för att skrämma bort småfiskar och undvika att bli uppätna.

ANNONS

Den som inte är mörkrädd kan även beskåda fenomenet på nära håll, genom att dyka i och simmar nära.

– Men det finns ju en risk att man också simmar på brännmaneter i mörkret.

I stället kan man kasta i något så ytan rörs upp och får det att glimra till.

Det här är mareld:

  • Ett ljusfenomen som kan ses i havet på sommarkvällar- och nätter som ett turkos-blått glitter.
  • Består av olika slags självlysande plankton som på dagen ligger i orangea sjok uppe vid ytan. Den vanligaste är Noctiluca scintillans.
  • När de känner sig hotade eller vattnet rörs om skickar de ut sina ljusblixtar som försvar.

Källa: SMHI.

LÄS MER:Mareld på Västkusten – så ser du naturfenomenet

LÄS MER:Därför är det kraftig algblomning i Bohuslän – ovanligt i början på sommaren

ANNONS